Altın fiyatları bugün ne kadar oldu sorusunun yanıtı merakla takip ediliyor. Hem yatırım hem de hediyelik olarak altın düşünenler altın fiyatlarındaki son durumu öğrenmek istiyorlar. Gram altın ve ons altın FED faiz arttırımı ardından gerileme eğilimine girdi. Peki bu çeyrek altın ve diğer yatırım altınlarına nasıl yansıdı... İşte 4 Şubat altın fiyatlarında son durum
#Altın FiyatlarıYaklaşık dört aydır devam eden, pahalı değil ama primli bir borsa vardı. Şimdi kâr realizasyonuyla teknik bir düzeltme yaşanıyor. Son günlerde sert satış gelse de orta dönem için bakıldığında primli bir borsa var. Bu açıdan önümüzdeki günlerde yaşanacak olası bir toparlanmada hisseler konusunda daha seçici olmak gerekecek.
#BorsaHem İngiltere’de yaşanan gelişmeler hem de dünya siyasetinin ve ekonomisinin zor bir dönemde olması sterlini derinden etkiledi. Hükümetin açıkladığı vergi indirimi sonrası değer kaybı ivme kazandı. Faiz artırımı da düşüşün önüne geçemedi ve sterlin dolar karşısında tarihi dipseviyelerine geldi. Dün gelen tahvil hamlesi de istenen sonucu vermedi.
#İngiltereABD enflasyon verisi sonrası piyasalarda iki taraflı sert hareketler yaşandı. Önümüzdeki günlerde ise ABD Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası, Japonya Merkez Bankası ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz kararları takip edilecek. Global arenada ABD Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararları ve sonrasında verecekleri ipuçları öne çıkıyor.
#FEDYüksek enflasyon oranları piyasaların en önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Yetkililer de konuyla ilgili ardı ardına açıklamalar yapıyor. Enflasyon dışında diğer bir önemli konu ise ekonomideki yavaşlama emareleri oldu. Tüm bu gelişmelerin ardından gözler de merkez bankalarına çevrildi. 21 Temmuz’da Avrupa, 27 Temmuz’da Fed toplantıları var.
#FedBorsalarda düşüş sonrası toparlanma çabaları görüldü. Tepki alımlarına, olumsuz gelişmelerin belli ölçüde fiyatlara dahil olması önemli rol oynadı. Ancak ana gündemin değişmemesi nedeniyle toparlanma eğilimi henüz güç kazanmış görünmüyor. Bayram sonrasında gündem ikinci çeyrek bilançoları ve merkez bankası toplantılarına kayabilir. Emtia fiyatlarındaki düşüş ise ivme kaybetti.
#ABDPiyasaların gündemini merkez bankaları belirliyor. Avrupa Merkez Bankası’nın geçen haftaki toplantısının ardından yapılan açıklamalar, temmuzdan itibaren Fed’i takibe alacaklarının teyidi oldu. Fed faizi artışı ve parasal sıkılaştırma politikasına geçtiğini duyurmuştu. Bu arada ABD’de TÜFE 8.6 ile beklentilerin üstünde geldi. Bu durum enflasyonda zirvenin görülüp görülmediği tartışmalarını azaltabilir.
#ABDBorsada geçen hafta olumlu bir hava vardı. Yerli yatırımcı için borsa önemli bir alternatif olarak geçerliliğini koruyor. Borsada yaşanan çıkışa tamamen yerli çıkışı demek yerinde olacak. Gelecek hafta ise Avrupa Merkez Bankası’nın yapacağı toplantı yakından izlenecek. Faiz arttırımı için temmuz işaret edilse de toplantı sonrası yapılacak açıklamalar önümüzdeki döneme ilişkin projeksiyon açısından oldukça önemli.
#BorsaBir süredir satış baskısı altında kalan borsalar geçen hafta nefes aldı. Bu gelişmede Fed tutanaklarının güvercin tonda bulunması önemli rol oynadı. Ancak henüz güçlü beklentiler oluşmadığı için borsalardaki yükselişi bu aşamada tepki olarak değerlendirmekte yarar var. Gelecek hafta içeride enflasyon, dışarıda ise ABD tarım dışı istihdam verileri takip edilecek
#PiyasaDış borsalarda satış baskısı sürüyor. Piyasalar bir yandan Fed’in faiz arttırımı ve sıkı para politikası diğer yandan ekonomideki durgunluk sinyallerinin etkisi altında. Son gelen veriler de ekonomilerde yavaşlamaya işaret ediyor. ABD ve Japonya ilk çeyrekte küçülürken Çin sanayisi ise daraldı.
#BorsaGeçen haftanın en önemli gündemi Fed toplantısıydı. Piyasaların beklentisine paralel olarak Fed, faizi 50 baz puan arttırdı. Faiz kararı sonrasında yapılan açıklamalar da yakından takip edildi. Açıklamaların ardından ABD borsaları değer kazandı, dolar değer kaybetti. Bir sonraki gün ise ABD borsalarında sert satışlar yaşandı, dolar değerlendi, altının ons fiyatı geriledi. ABD borsalarındaki düşüş Almanya ve diğer borsaları da olumsuz etkiledi.
#FEDGeçen hafta merkez bankaları birbiri ardına faiz kararlarını açıkladı. Alınan kararlarda bir sürprizle karşılaşılmadı. ABD Merkez Bankası (Fed) faiz oranını 25 baz puan arttırdı. İngiltere Merkez Bankası 50 baz puan faiz artırırken, Brezilya’daki artış 100 baz puan oldu. Japonya ve Türkiye’de ise faizde değişim olmadı. Şimdi ise Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararı bekleniyor. Buradaki beklenti de Avrupa Merkez Bankası’nın Fed’in yolundan gitmesi.
#PiyasalarDünya, Rusya-Ukrayna savaşına kilitlenmişken, piyasalar merkez bankalarından gelecek ‘faiz’ kararlarını bekliyor. 16 Mart’ta ABD Merkez Bankası’nın (Fed), 17 Mart’ta ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) toplantıları var. İngiltere ve Japonya Merkez Bankaları’nın da toplantıları olacak. Toplantılardan ‘faizlerle’ ilgili ne karar çıkacağı merakla bekleniyor.
#PiyasalarSon günlerde diplomasi vurgusuyla hava biraz yumuşamış olsa da Rusya-Ukrayna gerilimi, ekonominin ilk gündem maddeleri arasındaki yerini koruyor. Gerginlik henüz sonlanmış değil. Buna bağlı olarak borsalarda dalgalı seyir yaşandı. Altının ons fiyatı Haziran 2021’den bu yana ilk kez 1.900 doların üzerini gördü. Petrol fiyatları da 90 doların altını test etti.
#RUSYAABD ocak ayı enflasyon verisi beklentilerin üzerinde geldi. Bu verinin ardından ABD Merkez Bankası’nın vereceği faiz kararı daha da önemli hale geldi. Fed’in mart ayında faiz arttırımı yapması beklenirken, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, “Faiz arttırım konusunda şimdi çok acele hareket edersek, ekonomilerimizin toparlanması önemli ölçüde ivme kaybedebilir. Hızlı faiz arttırımı enflasyon sorununu çözmeyecek” dedi.
#PiyasaABD Merkez Bankası (Fed) geçtiğimiz günlerde faiz kararı değiştirmezken, faiz arttırımı için mart ayına işaret etmişti. Geçen hafta ise Avrupa Merkez Bankası (ECB) kararını açıkladı. ECB de Fed gibi faizi sabit tuttu. Ancak asıl sürpriz hamle ECB Başkanı Christine Lagarde’dan geldi. Daha önce faiz artışının olası olmadığını söyleyen Lagarde bu kez faiz arttırımı olasılığını gündeme taşıdı.
#FEDGeçen hafta faiz kararını açıklayan ABD Merkez Bankası, hâlâ piyasaların ana gündem maddesi konumunda. Faiz beklendiği üzere değişmezken, faiz arttırmı için mart ayına işaret edildi. Yapılan açıklamalar piyasaları dalgalandırdı. Böylece 2020’nin mart ayında başlayan parasal genişlemenin de sonuna yaklaşıldığı yönünde değerlendirmeler geldi. Yol haritası da şekillendi.
#Faiz KararıABD Merkez Bankası önceki akşam faiz kararını açıkladı. Faizde bir değişikliğe gidilmese de mart ayında faiz arttırımı olabileceği yönünde işaret verildi. Alınan karar ve yapılan açıklamalar sonrasında ons altının fiyatında gerileme görüldü. Petrol fiyatları da açıklamalardan etkilendi.
#ABD Merkez BankasıABD’de son 40 yılın en yüksek enflasyon oranlarına ulaşıldı. Enflasyonun bu denli yükselmesi sonrasında gözler ABD Merkez Bankası’na çevrildi. 26 Ocak Çarşamba günü Fed’in yapacağı toplantı için duyarlılık arttı. Bu toplantıda faiz arttırımı beklenmese de, mart ve sonrası için beklentiler faiz arttırımı olacağı yönünde. Ancak toplantı sonrasında verilecek mesajlar da büyük önem taşıyor.
#FED