Sadece gençlere hayat hakkı tanıyan, aileye yeni bir üye katıldığında evdeki yaşlının yok edilmesini isteyen bir sistem... ‘Bir Zamanlar Gelecek: 2121’ distopik kulvarın klasiklerine selam gönderen, iklim krizi sonrası ayakta kalanların yaşamlarını yeraltında sürdürdükleri bir geleceğin tasvirine soyunuyor. Serpil Altın imzalı yapım, sinemamızın bu kategorideki nadir örneklerinden biri...
#Uğur VardanTatbikat Sahnesi’nin seyirci ile buluşturduğu oyunu ‘Fahrenheit 451’, kitapların yakıldığı distopik bir dünyada kendi varoluşunu bulan bir itfaiye erinin hikâyesini anlatıyor. Erdal Beşikçioğlu, yönettiği ve aynı zamanda sahneye çıktığı oyunla ilgili olarak “Geçmişin distopyası günümüzün gerçekliği olmaya başlayınca insan ister istemez bunları göz ardı edemiyor” dedi.
#Tatbikat Sahnesiİzleyicilere varoluşu, evrenin sırlarını ya da insanın dünyadaki amacını sorgulatan filmler felsefi olarak nitelendirilir Bu tür yapımlarda aksiyon ve komedi ögelerinden çok insanı düşünmeye sevk eden diyaloglara yer verilir. Felsefi filmlerde genellikle din, Tanrı, sevgi, özgürlük gibi evrensel temalar işlenir. En iyi ve en çok izlenen felsefi filmleri sizler için derledik.
Yayın dünyasının gündeminde bir çeviri tartışması var. Yazar, yayıncı ve çevirmen Osman Akınhay’ın Twitter’daki sosyal medya hesabından paylaştığı bir mesajla başlayan bu tartışma “Google Translate çıktı, çevirmenlik öldü” noktasına kadar geldi.
#Google TranslateUkrayna’yı işgal etmesinin ardından, tüm dünyada Rusya’ya uygulanan ekonomik ambargolara ve protestolara her gün bir yenisi ekleniyor. Bu anlamda Rusya’nın izole edilmesi anlaşılabilir bir tutum. Ancak protestoların kültürel ve sosyal hayatta karşımıza çıkan örnekleri ipin ucunun iyice kaçtığını ve saçma bir hal aldığını gösteriyor.
#UkraynaYılmaz Şener, ‘Elia’da dünya distopya edebiyatının kült eserlerindeki anlatılagelen kurulu sistemin hemen öncesine, distopik evrende ilk anlarda olabileceklerin araştırmasına girişiyor. ‘Cesur Yeni Dünya’da uyuşturucu maddeler, ‘1984’te işkence, ‘Fahrenheit 451’de televizyonla oluşturulan ‘mutlu bireyler’in yanına mutsuz bir ‘ada’ bırakıyor.
#Yılmaz ŞenerHaftanın öne çıkan iki filmi de kitap uyarlaması. Gerçek olaylara dayanan “Penguin Bloom”, Naomi Watts’ın performansıyla merak uyandırırken, Aravind Adiga’nın çok satan romanından uyarlanan “Beyaz Kaplan” da, Bollywood’un en çok kazanan oyuncularından Priyanka Chopra’yı başrole taşıyor. Takipçileri için “Euphoria”, “Menajerimi Arayın” ve “Snowpiercer” yeni sezonlarıyla ekranlara gelirken, alternatif müzik tutkunlarının beklediği “Herkes Tek” konseri perşembe akşamı Moda Sahnesi’nde çevrim içi yayında. Polisiyenin unutulmaz karakterleri Sherlock ile Watson’ı yeni bir serüvende yeniden yaratan David Stuart Davies romanı “Sherlock Holmes: Ölüm Papirüsü”, kitap raflarında haftanın öne çıkanı.
#FİLMCHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Fransız mallarını asla satın almayın” çağrısına destek verdi. Öztrak, CHP Merkez Yönetim Kurulu toplantısının ardından genel merkezde yaptığı basın toplantısında özetle şunları söyledi:
#GazetehaberleriBiz, bambaşka bir çizgi roman kültürünün parçası olarak büyüyen nesildik. Artık ‘grafik roman’ denilen tür önem kazandı. Biz de işte bu yeni türün sularına daldık ve ‘Yaz okumaları’ adı altında toplanacak bir seçki hazırladık. İşte size bilim kurgulardan siyası ve toplumsal mücadelelere, İkinci Dünya Savaşı ortamından mitolojiye kadar uzanan bir toplam...
#En İyi Çizgi RomanlarEmmy Ödülleri için ekran dünyasının Oscar’ı diyelim kısaca; klişeler boşuna klişe olmuyor. Televizyon Akademisi’nin 70. kez dağıtacağı ödüllerin bu yılki adayları, 1 Haziran 2017 ile 31 Mayıs 2018 tarihleri arasında ABD’de yayımlanmış programlar arasından belirlendi.
#Emmy ÖdülleriDistopik kurgunun en kıymetli örneklerinden ‘Otomatik Piyano’, April Yayıncılık tarafından yeniden basıldı. Bu kitap bir anlamda Kurt Vonnegut’un İkinci Dünya Savaşı’ndan marazlı ruhunu sağaltma, dünyaya barışın ve anlamlı bir ömrün kıymetini anlatma çabasıdır...
#Otomatik Piyano