Ressam Zahit Büyükişliyen, F Sanat Galerisi’nde açtığı ‘Alexandrette 1921-İskenderun 2021’ başlıklı yeni sergisinde İskenderun’un küçük bir sahil kasabası oluşu ile sanayileşmesini renklerle veriyor. Akdeniz sıcağını hissediyorsunuz, tabii sanayiyle birlikte artan hava kirliliğini de...
#Zahit BüyükişliyenBu hafta İstanbul Devlet Opera ve Balesi, Mozart’ın ‘Don Giovanni’siyle Atatürk Kültür Merkezi’nde. Shakespeare’in ünlü eseri ‘Romeo ve Juliet’in uyarlaması ‘Verona Çıkmazı’nıysa tiyatro sahnesinde izleyeceğiz. Usta müzisyen Bülent Ortaçgil, İstanbul’da konser verecek.
#EtkinlikBu hafta Gülşen, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda; Yunan şarkıcı Marina Satti, Kreşendo Festivali kapsamında Volkswagen Arena’da sahneye çıkacak. Ayrıca Jared Leto müzik grubu Thirty Seconds To Mars ile Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda konser verecek.
#Uygar TaylanBugün, bir milletin küllerinden yeniden doğduğu 30 Ağustos Zafer Bayramı... 30 Ağustos 1922’de Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin başarıyla sonuçlandığı bu kutlu günde Hürriyet okurları için verilen özel izinle Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgâhı Anıtkabir’i gece sessizliğinde ışıklar içinde görüntüledik.
#30 Ağustos Zafer BayramıBu hafta Kanadalı orkestra şefi Charles Olivieri Munroe ve keman sanatçısı Jülide Yalçın, İDSO eşliğinde AKM’de klasik eserler seslendirecek. Zuhal Olcay Hayal Kahvesi Aqua Florya’da, Göksel Dorock XL Venue’de sahneye çıkacak. Gece hayatının renkli isimleri farklı mekânlarda mikrofonun başına geçecek. Konser, sergi ve atölye önerilerimiz için ajandamıza göz atmayı unutmayın.
#AjandaAtatürk’ün 15 Ekim 1927’de, yani 92 yıl önce dün, CHP’nin 2. büyük kongresinde 6 günde 36.5 saat süren konuşmasında okuduğu Nutuk’un kitaplaştırılması iki yıl içinde tamamlanır. İlk olarak Türk Tayyare Cemiyeti tarafından 2 cilt halinde basılır. 1. cilt metni, 2. cilt ise belgeleri içerir. O dönem henüz Harf Devrimi gerçekleştirilmediği için basım Arap harfleriyle yapılır.
#Yazar‘Paris Tecrübeleri’ kitabında 1945-1965 arası Paris’e gidip orada üreten Türk sanatçıları ele alan Necmi Sönmez, “Bu dönem çağdaş Türk sanatının en önemli dönüm noktalarından biridir. Paris’e geldikten kısa süre sonra hem önemli galerilerde kişisel sergiler açarak hem de grup etkinliklerinde boy göstererek ‘zamanın ruhunu yakalamayı’ başardılar” diyor.
#Necmi SönmezMalezya’nın başkenti ve 1.7 milyonluk nüfusuyla en kalabalık şehri Kuala Lumpur, alışveriş merkezleri, huzurlu parkları, yağmur ormanları ve dik dağlarıyla geniş bir coğrafyada görülecek birçok yer ve her anı dolu bir seyahat vaat ediyor. Malay, İslam, Çin ve Hint kültüründen izler taşıyan Kuala Lumpur, bu yönüyle Asya ülkelerinin kozmopolit bir karışımı. İşte Kuala Lumpur gezi rehberi…
#MalezyaCumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde "İkinci 100 Günlük Eylem Planı Tanıtım Toplantısı"nda açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada; "İkinci 100 Günlük Eylem Planı'na göre, Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı Banliyö Hatları tamamlanarak işletmeye alınacak" dedi.
#Son DakikaGökyüzü manzarasına damgasını vuran vinçler Yeni Zelanda’nın en büyük yerleşimindeki hızlı gelişimin kanıtı. Ülkenin 4,5 milyonluk nüfusunun üçte biri Auckland’da yaşıyor. Coğrafyanın ödüllendirdiği, trafiğin cezalandırdığı şehir iki liman arasındaki geniş yarımadada, 50’ye yakın volkanik tepenin üstüne kurulmuş. Batı mendireği tarafındaki Wynyard Quarter’da yeni açılan tiyatro, açıkhava sineması ve restoranların bulunduğu park şehrin prestijini artırdı. Auckland sakin, parklara önem veren bir şehir. Hızla gelişen sanat atmosferi, canlı moda endüstrisi, yerel malzemeleri kullanan şefler şehrin kalitesini de yükseltiyor.
#Auckland2004’te kurulan Türkiye’nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi İstanbul Modern kapılarını -şimdilik- kapatıyor. Karaköy’deki müze binası 18 Mart’ta kapanacak, mayısta geçici mekânı Union Française’de yeniden ziyaretçilerini kabul etmeye başlayacak. Eve geri dönüşse; üç yıl sonra... İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı büyük bir dönüşümün arifesinde sorularımızı yanıtladı.
#İstanbul Modern‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#MimariGaleri Merkür’de açılan ‘Yüzler, Fısıltılar’ başlıklı sergisinde Paris’te yaşadığı mahallede karşılaştığı kimi yüzleri tuvaline aktaran Fatma Tülin, bu kez kadınlara odaklanıyor. Tülin, farkında olmaksızın aslında dertli ve ezik duruşlu bir kadının kendine güveni olan ve dik başlı bir kadına dönüştüğünü belirtiyor.
#Kitap SanatÇatılarda kükreyen aslanlar, bina cephelerinde haykıran yüzler, balkonları sırtlamış mitoloji kahramanları, çatı alınlıklarında yılan saçlı Medusa’lar, bina girişlerinde Mısır sfenksleri… “Riga’nın Gaudi”si mimar Mikhail Eisenstein’ın asırlık binalarla taçlandırdığı Alberta Sokağı, sanat galerisi gibi.
#Art Nouveau MüzesiDalmaçya’nın merkezindeki Split’te ne ararsanız var: Roma kalıntıları, önemli müzelerin yanı sıra şık kafeler, modern mağazalar. Fakat şehri gerçekten çekici kılan adalara, altın kumsallara yakınlığı değil, sırtını verdiği görkemli dağlar, önündeki masmavi Adriyatik Denizi. Ekonomik havayolu firmaları sayesinde şehre hafta sonunda turist yağıyor. Leziz yemekler, gece kulüpleri, hoş galeriler çekim merkezi.
#SplitBursa’nın ‘solcu semti’ Mesken’de kurulan amatör futbol kulübü Dinamo Mesken’le ilgili düzenlenen söyleşide anılarını anlatan oyuncu Erkan Can, O dönem Bursaspor’la Mesken’de maç yapan Dinamo Kiev’e hayran kaldıklarını belirterek, “Mahalle dışında hangi maça gitsek, bize ‘Komünistler Moskova’ya’ diye tezahürat yapıyorlardı. Üzerimize böyle bir yafta yapıştı. Zorla komünist olduk” dedi.
Kopenhag’ın efsanevi şöhretinin birkaç boyutu var, bunlardan en önemlisi mutfağı. Yeni İskandinav mutfağı akımının beşiği olan başkentte yerel malzemelerle yeni lezzetler yaratan genç aşçılar toplum tarafından destekleniyor. Geniş parkları, yaratıcı sanatçılara ayrılan alanları, bisiklet parkurlarıyla da örnek bir şehir. Eski mezbaha gibi hiç beklenmedik yerlerde sanat galerileri karşınıza çıkabiliyor.
#Seyahat