‘Zorla komünist olduk’

Güncelleme Tarihi:

‘Zorla komünist olduk’
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2015 01:10

Bursa’nın ‘solcu semti’ Mesken’de kurulan amatör futbol kulübü Dinamo Mesken’le ilgili düzenlenen söyleşide anılarını anlatan oyuncu Erkan Can, O dönem Bursaspor’la Mesken’de maç yapan Dinamo Kiev’e hayran kaldıklarını belirterek, “Mahalle dışında hangi maça gitsek, bize ‘Komünistler Moskova’ya’ diye tezahürat yapıyorlardı. Üzerimize böyle bir yafta yapıştı. Zorla komünist olduk” dedi.

Haberin Devamı

Salt Ulus’taki, Dinamo Mesken isimli sergi kapsamında düzenlenen söyleşiye, ünlü oyuncu Erkan Can ile sergiyi hazırlayan Ege Berensel ve o dönem takımın futbolcularından Levent Merey katıldı.
1975’te Bursa’nın solcu semti Mesken’de kurulan, adından dolayı kapatılan ve futbolcuları işkence, soruşturma, kovuşturma ve yargılamaya maruz kalan spor kulübü Dinamo Mesken’in hikâyesini anlatan ‘Dinamo Mesken’ isimli serginin, Siyah Beyaz Sanat Galerisi’ndeki söyleşisinde konuşan Can, şöyle konuştu:
“O zaman mahalle kavramı vardı. Biz o mahallede komün hayatı yaşardık. Bir tane bakkal, bir tane kasap, bir tane kahvehane vardı. İnsanların gelir düzeyi aynıydı. Ben çocukken kahvede taklitler yapardım. Ressam İbrahim abi, bana Devlet Tiyatroları sınavlarına girmemi söyledi. ‘Git fotoğraf çektir, sonra da kaydını yaptır’ dedi. Ben tiyatroya mahalledeki abilerim sayesinde başladım. O zaman başvuru yaptığım dilekçem hala evde duvarda asılıdır.

Haberin Devamı

DİNAMO KİEV’E HAYRAN KALDIK

Mahallenin kültür düzeyi, eğitim fakültesinde okuyan abilerimiz sayesinde çok arttı. O zaman Dinamo Kiev, Bursaspor’la maç yaptı. Dinamo Kiev, çok matematiksel bir oyun ortaya koydu ve biz de hayran kaldık. Dinamo Kiev’i alkışladık. Sonra mahalle dışında hangi maça gitsek, bize ‘Komünistler Moskova’ya’ diye tezahürat yapıyorlardı. Madem böyle bir yafta yapılıyor biz de komünist olalım o zaman dedik. Zorla komünist olduk.

FUTBOLUN F’SİNDEN ANLAMAM

Demokrasiyle yaşayan bir mahalleydik. Mahalle takımında sağcı, solcu herkes vardı. İçeride bir sıkıntı yoktu ama dışarı maça gittiğimizde hep ‘komünistler dışarı’ diye bağırdılar. Ben futbolun f’sini bilmem. Amigoydum. O dönem izcilik de yapıyordum. İzci şarkılarını tribünde söylemeye başladık. Kimse anlamadı ne diye bağırdığımızı. Komünist yaftası iyice yapıştı üstümüze.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!