Tulum peyniri, ezine peynir, lor peyniri ile hazırlanan Girit ezmesi en çok tercih edilen mezelerimiz arasında yer alıyor. Hem kahvaltıda hem de akşam yemeğinde ve günün her öğününde tüketebileceğiniz Girit ezmesi yapılışı da bir o kadar pratik... Eğer sofranızda yer vermek isterseniz Girit ezmeli kapya biber dolması tarifi ve malzeme listesi hemen aşağıda...
#Girit Ezmeli Kapya Biber DolmasıMichelin Rehberi, İstanbul’u yeni destinasyonu olarak belirlediğinden bu yana gastronomi sektörünü tatlı bir telaş almıştı. Nihayet 11 Ekim’de sonuçlar açıklandığında mutluluk ve gururu bir arada yaşadık. Restoranlarımızdan TURK 2 yıldız, Mikla, Neolokal, Nicole ve Araka 1 yıldızla ödüllendirildi. Neolokal ayrıca yeşil yıldıza da layık görüldü. Ülkemiz gastronomisi adına önemli bir adım olan Michelin Rehberi’ni değerlendirmek ve aldıkları ödüllerin heyecanını paylaşmak için yıldızlı restoranlarımızın şefleriyle bir araya geldik.
#Michelin Yıldızlı RestoranlarSürekli aynı şefleri, aynı yemekleri konuşuyoruz gibi gelmeye başladıysa Zaaf İstanbul ve şefi Aras Çetin’le tanışmanın vaktidir! İnce, çıtır çıtır bir hamurun arasını peynir pateyle doldurup trüflü bal sosun üzerinde servis ettiği ballı börek, karides yağında lezzetlenen gnocchi, sumak ve limon kabuğu soslu olta levreği menünün öne çıkanlarından...
#Zaaf İstanbulİngiltere’de, University of Surrey’de otel, yiyecek-içecek eğitimi aldıktan sonra Bodrum’da kendi otellerinin işletmeciliği ile iş yaşamına atılan, ardından 1994 yılında Gümüşlük’te Karaf adlı ilk restoranını açan Kaya Demirer, 26 yıl sonra yeni projesiyle tekrar Bodrum’da.
#İngiltereYöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, coğrafi işaretli ürünlerde sahtecilik olduğuna dikkat çekerek bu ürünlerin başında Ezine peyniri, Erzincan tulumu, Finike portakalı ve Ayvalık zeytinyağı geldiğini söyledi. Türkiye'de 489 tescilli ürün olduğunu belirten Prof. Dr. Tekelioğlu, bu sahtecilik nedeniyle üreticinin ekonomik olarak ciddi zarara uğradığını kaydetti.
#Coğrafi ÜrünO, Ayşe Acar. Çok yönlü, çok renkli bir kadın. Nevi şahsına münhasır kadınlardan. Onu Vatan gazetesinde “Ayşe’nin İkizleri” köşesinden de hatırlayabilirsiniz. Ayşe cesur bir kadın. 40’ından sonra bekâr bir anne olarak iki ergen ve bir köpekle Kanada’ya göç ediyor. Yetmezmiş gibi, yaşadıklarını kitaplaştırdı. ‘Kanadalılaştıramadıklarımızdan mısınız?’ 16 Temmuz’da çıkıyor. Bazen gülerek, bazen hüzünlenerek okudum. Bir göç macerası bu kadar samimi, bu kadar sahici ve komplekssiz anlatılır. Denk gelirse mutlaka okuyun...
#Ayşe ArmanYumurtalı ekmek nasıl yapılır sorusunun yanıtı, sabah kalktığında canı kahvaltıda değişik lezzet isteyen vatandaşlar tarafından sorgulanmaya başladı. Türk mutfağında sabah ve ya akşam saatlerinde keyif yapmak amacıyla yapılan yumurtalı ekmek, sofraları süslemeye devam ediyor. Peki, yumurtalı ekmek nasıl yapılır? İşte tarifi
#Yumurtalı EkmekBal, kekik ve beyaz peynir gibi her zaman yan yana gelebilecek birkaç malzemeye inciri de dahil etmek istedim bu hafta. Beyaz peynirin, son günlerini yaşayan bu meyveyle dokusunu bozmadan bütünleşebilmesi için, incirleri klasik bir bisküvi hamuruyla sıvazlayıp fırınladım
Ramazan sofralarının en iddialı bölümünü oluşturur. Çünkü günün sonunda, ana yemek öncesi sizi sofrada iftariyelikler bekler, oruç onlarla açılır. Bir bardak su ve pide eşliğinde, zeytin ya da hurma ile başlanır. Peynir çeşitleri ile devam edilir. Reçeller, kuru meyve ve pekmez gibi tatlılar sizi çorbaya hazırlar.
Ege’nin bereketli topraklarından çıkan zeytinden zeytinyağına, peynirden bala, el halısından gulete, pideden köfteye, domatesten kestaneye onlarca ürün değerini coğrafi işaretle de tescilliyor. Ege’nin 8 kentinin 215 ürünü coğrafi işaretli. 10’u ise Avrupa Birliği’nden de tescilli.
#1Yaz aylarının vazgeçilmezleri kavun ve karpuzu sofralarımıza konuk etmek için artık vakit daraldı. Tezgâhları süsleyen son turfandalarla yapabileceğimiz hem serinleten hem de doyuran pek çok yemek mevcut. Şefler Altuğ Tezer ve Nur Aktı’dan kavunlu-karpuzlu ferahlatıcı ve leziz tarifler aldık.
#KarpuzOkullar açıldı, pek çok evde hızlı bir kahvaltının da pratik bir öğle yemeğinin de kurtarıcısı tostlar. İki dilim ekmeğin tereyağıyla çıtırdarken sıcaklığıyla erittiği peynirin üzerinde bol sucuklu mu istersiniz yoksa bazlama içinde şarküteri ürünlü mü? Tost dünyası hayal gücümüz kadar geniş. Ançüezli tereyağıyla yaptığım umami bombasını ya da bazlama arası beyazpeynirliyi de deneyin.
#TostHavalar ısındı, kamp ve piknik sezonu da açıldı. Yemyeşil doğanın ve temiz havanın tadına açık hava etkinlikleriyle varmak isteyenlere 86 Entertainment Group’un koordinatör şefi Altuğ Tezer yeme-içme planlama önerileri verdi. Gastronometro şefleriyse pratik ton balıklı ve sebzeli wrap tarifi paylaştı.
#PiknikBeşiktaş Emlakjet'in Sırp başantrenörü Dusan Alimpijevic, EuroCup yarı finaline uzanan başarılarının sırrını, taraftarlarıyla arasında oluşan özel bağı, en unutamadığı maçı, hayatının en mutlu anını, hayal kırıklıklarını ve çok daha fazlasını Spor Arena'ya anlattı.
#Dusan Alimpijevic