Kahvaltı için en iyi 10 adres

Güncelleme Tarihi:

Kahvaltı için en iyi 10 adres
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2003 01:47

Cemal Süreya boşuna, ‘‘Kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı’’ dememiş. Hele şimdi yaz geldi, sabahlar günlük güneşlik. Kendimizi sokağa atmanın tam sırası.

Hafta içi çok kımıldayamasak da, özellikle haftasonları hem güneşe kendimizi verip, hem de uzun kahvaltılar yapmak için önümüzde koca bir yaz var. Biz de jüri üyelerimize en iyi kahvaltı nerede yapılır diye sorduk ve verdikleri beşer adresten en iyi 10 listemizi çıkardık. Bu hafta listemizde İstanbul'dan sekiz adres var. Görünen o ki, en iyi kahvaltı deyince İstanbul, İstanbul'da kahvaltı deyince de Boğaz sahilleri ağırlığını koyuyor.

FOUR SEASONS

Her hafta başka bir mutfak

Bir zamanların Sultanahmet Hapishanesi, bugünün beş yıldızlı oteli Four Seasons'ın içinde yer alan restoranda, yemeklerden önce Sultanahmet'in muhteşem manzarasıyla karşılaşıyorsunuz. Pazar sabahları saat 11.30-15.00 arasında brunch veriliyor. Her hafta dünya mutfaklarından seçtikleri bir köşe oluyor. Salatalar, peynirler, deniz mahsulleri, risotto, kuşkonmaz, barbekü, taze meyve suları, pancake, omletlerden başka tabii ki klasik kahvaltı da var. Petek bal ve çeşit çeşit reçeller çok beğeniliyor. 0-6 yaş çocukların ücretsiz yararlandığı brunch, bir kişi için KDV dahil 55 milyon lira. Leyla Alaton ve Ali Sabancı gibi ünlü müdavimleri var. Tevkifhane Sok. No. 1 Sultanahmet/ İSTANBUL Tel: (0212) 638 82 00

AŞŞK CAFE

Boğaza nazır, denize sıfır

Denize sıfır Aşşk Cafe'nin spesiyali çömlekte yumurta. Bunun dışında, hellim peyniri, kaşar, eski kaşar, İzmir tulum, ev yapımı reçeller, özel tahin pekmez de favoriler arasında. Meyveli müsli, taze meyveler eşliğinde servis yapılıyor. İki parça hellim peyniri, çay, peynir, zeytin, tereyağı çömlekte yumurta aldığınız zaman 10 milyon lira civarında bir ödeme yapıyorsunuz. Özel tahin pekmez 3.5, bal 1.5, beyaz peynir 3.5 milyon. Bitki çayları demlenerek yapılıyor. Örneğin ‘Hoşş’ bitki çayında, lavanta, kekik, nane ve papatya harmanı var. Özel harman çayları ise porselen demlikte ve buharda pişiriliyor. Sabah 09.00'dan gece 24.00'e kadar her gün açık. Muallim Naci Cad. No. 170 Kuruçeşme/ İSTANBUL. Tel: (0212) 265 47 34

MEHTAP

Çayı bir yıl dinlendiriyorlar

Rumelihisarı sahilindeki Mehtap, 1952'de açılmış, 1985'e kadar çay bahçesi olarak hizmete devam etmişti. 1985'te Sütiş'le yaptığı ortaklıktan sonra, Sütiş olarak hizmet vermeye başladı. Ama orası hálá herkes için Mehtap. Mehmet Ulusal, İbrahim Orga ve Mevlut Kocadağ'ın ortağı olduğu mekán sabah 06.00'dan gece 01.00'e kadar açık. Kahvaltıda omlet çeşitleri, hakiki manda kaymağı, çiçek balı, Gemlik zeytini, Ezine peynir çeşitleri veriliyor. Meyve suları, çay ve komple bir kahvaltıya kişi başı en fazla 10 milyon lira ödüyorsunuz. Çayları toptan alıp, bir yıl dinlendirip öyle servis yapıyorlar, zira aroması daha iyi oluyor. Mekanın en iddialı olduğu dal ise sütlü tatlılar. İstinye Caddesi. No.3 Emirgan/ İSTANBUL Tel: (0212) 277 63 73

BAHAR PASTANESİ

Limonatası başka yerde yok

İstanbul Boğazı'ndaki mekanlardan Bahar Pastanesi'nde kahvaltı tabağında kaşar, beyaz peynir, bal, tereyağı, yumurta, salam, jambon çeşitleri, siyah ve yeşil zeytin, domates ve salatalık söğüş var. Fiyatı 5 milyon lira. İstediğiniz omlet çeşidini ayrıca yaptırabiliyorsunuz. Klasik kahvaltının dışında su böreği, minik börekler, puf böreği, küçük pizza çeşitleri ve kek de bulabilirsiniz. Çavdar, kepek ve yulaf karışımından yaptıkları özel bir ekmekleri var ve bununla yapılan sandviçler çok rağbet görüyor. Taze meyve suyu olarak sadece portakal ve greyfurt bulabiliyorsunuz. Ama Bahar'daki limonatayı başka bir yerde içebileceğinizi sanmıyoruz. Limonata, konsantre olarak değil, saf limondan yapılıyor. Sabah 07.00'den 24.00'e kadar açık mekanda, isterseniz gece bile kahvaltı servisi yapıyorlar. 1. Cadde No. 46 Arnavutköy/İSTANBUL Tel: (0212) 265 15 64

SARAY MUHALLEBİCİSİ

Bal-kaymağa ilgi çok

İstanbul'da 1935'ten beri hizmet veren Saray Muhallebicisi'nde, klasik Türk kahvaltısı, börekler, omletler, sıcak ve soğuk sandviç çeşitleri var. Çay, beyaz peynir, kaşar peyniri, domates, salatalık, zeytin, tereyağı ve reçelden oluşan komple kahvaltının fiyatı 4 milyon 750 bin lira. Porsiyon su böreği, kıymalı veya peynirli kol böreği 1 milyon 750 bin. En çok beğenilen çeşit ise bal-kaymak. Omlet çeşitleri 2 milyon ile 3.5 milyon lira arasında. 07.00-24.00 saatleri arasında açık. Teşvikiye Caddesi. No. 105 Teşvikiye/İSTANBUL Tel: (0212) 236 16 17

SADE KAHVE

Kaşar Kars’tan, sucuk Kayseri’den

Sırtınızda 200 yıllık bir yalı ve bahçesi, önünüzde Boğaz sahili. Sade Kahve plastikten uzak duran, her şeyin doğalını kullanan bir mekan. Kır bahçesi gibi döşenen kahvede iki çeşit kahvaltı var: Köy kahvaltısı ve klasik kahvaltı. Köy kahvaltısında verilen kaşar Kars'tan, tulum peyniri Erzincan'dan, pastırma ve sucuklar ise Kayseri'den geliyor. Kahvaltı tabağında taze kaşar ve beyaz peynir, reçel çeşitleri, tereyağı, zeytin, yumurta, salam ve domates var. Köy kahvaltısı ve klasik kahvaltının fiyatı bir çay dahil 7 milyon lira. Köy yumurtasından yapılan omlet çeşitleri de bulunuyor. Haftasonları közde börek yapılıyor. Recep Aral ve Ertan Yurtsuz'un sahibi olduğu mekanda kepekli, çavdarlı, taş fırın ve Trabzon ekmeği çeşitleri de var. Simitleri de unutmamak lazım. Müdavimleri, Aşkın Nur Yengi, Beyazıt Öztürk, Şevval Sam, Tarık Akan. Yahya Kemal Caddesi No.36 Rumelihisarı/İSTANBUL Tel: (0212) 358 23 24

BEBEK KAHVE

En popüler kahve

İstanbul'un en popüler kahvesi Bebek Kahve, listeye kahvaltısının zenginliğinden değil de, daha ziyade konumundan dolayı girdi. Bebek Camii ile Bebek İskelesi'nin yanındaki denize nazır bu kahvede kahvaltıda poğaça, börek, tost ve kurabiyelerden başka bir şey yok. Börekler 1-1,5 milyon lira arasında. En geç bir aya kadar normal kahvaltı da vermeye başlayacaklar. 07.00-21.00 saatleri arasında açık. Sahipleri iki kuzen, Affan ve Selahattin Atakan. Müdavimleri Sertab Erener, Şebnem Dönmez, Mustafa Altıoklar, Arif Keskiner. Adres: Bebek Camii Yanı. Telefonları yok.

YENİKÖY SPOR KULÜBÜ

Herkese açık kulüp

Yeniköy sahilindeki, Yeniköy Spor Kulübü'ne ait mekána herkes girebiliyor. Kahvaltı tabağında beyaz ve kaşar peynir, yumurta, zeytin, domates, salatalık, tereyağı, bal ve reçel çeşitleri var. Fiyatı 3 milyon lira. Her çeşit yumurta, sigara ve paçanga böreği seçenekleri mevcut. Sabah 08.00'den gece 01.00'e kadar açık mekána büyük kulüplerin başkanları da geliyor. Yalı Sokak. No.3 Yeniköy/İSTANBUL Tel: (0212) 262 61 10

CAFEHANE

Peynir kızartmaları parmak ısırtırıyor

Denizin üzerindeki konumuyla dikkat çeken 150-200 kişilik mekanda zeytin, beyaz peynir, bal, tereyağı, reçel, söğüş ve demlik çaydan oluşan kahvaltı tabağının fiyatı 6.5 milyon lira. Ayrıca peynir kızartmaları 4, sucuk ve sosis kızartma 4.5, fırında kaşarlı gevrek 2.5 milyon lira. Sıcak ve soğuk içeceklerin her çeşidini bulmak mümkün. Omlet çeşitleri de zengin. Mantarlı, karışık, sütlü, sebzeli ve İtalyan (makarna, salam, biber, domates) omletlerin fiyatı 5.5-7.5 milyon lira arasında değişiyor. İzmir'e giden tüm sanatçıların ve milletvekillerinin uğrağı. Mithatpaşa Cad. No: 172 Güzelbahçe/İzmir Tel: (0232) 234 61 24

QUEEN ADA

Sekiz ilden zeytin geliyor

Denize sıfır Queen Ada'da açık büfe kahvaltı var. Türkiye'nin zeytin yetiştiren 8 ilinden gelen zeytinler, ev yapımı reçeller, özel üretilen keçi peynirleri, yine çeşitli yörelerden seçilmiş peynir, omlet ve yumurta çeşitleri, ev yapımı ekmekler, kekler, ev yapımı poğaçalar hepsi Queen Ada'da. Her çeşit taze meyve suyu ve özel limonata var. Yeni sezon fiks fiyatları henüz belirlenmedi ama geçen yıl KDV dahil 18 milyon liraydı. Türkbükü/Bodrum. Tel: (0252) 367 15 98

GURMELER VE YEMEK YAZARLARINDAN OLUŞAN JÜRİ SEÇTİ

İşadamı kimliği, gurmeliğini gölgelemeyen

Mustafa Oğuz

Yemek kitabı yazarı

Engin Akın

Yemek kültürü yazarı gazeteci

Tuğrul Şavkay

Damak tadının en sayılan kılavuzlarından gazeteci

Ali Sirmen

Mimar-gurme

Ali Esad Göksel

Ankaralı gurme

Oğul Türkkan

İzmirli gurme, aileden peynir üreticisi

Ahmet Güzelyağdöken

Gazeteci, yazar

Donatella Piatti

Yemek kültürü programı yapımcısı

Hülya Ekşigil

Gazeteci, yazar, gurme

Güngör Uras
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!