Mal paylaşımı konusu, eşlerin boşanma süreçlerinde oldukça kafa karıştıran konulardan biri. Eski kanun, yeni kanun, edinilmiş mallar, kişisel mallar, anlaşmalı boşanma, çekişmeli boşanma derken, paylaşımın nasıl ve ne oranda yapılacağı eşler arasında sıklıkla tartışmaya dönüyor ve konu yargıya taşınıyor. Eşler ister çekişmeli, ister anlaşmalı boşanmış olsun aralarında mal paylaşımı konusunda bir anlaşmazlık doğduğunda boşanma davasından ayrı ve boşanma davasının kesinleşmesinden sonra mal paylaşımı davası açmaları gerekiyor. Her ne kadar uygulamada sıklıkla boşanma davası ile eş zamanlı mal paylaşımı davası açılıyorsa da hakimin mal paylaşımı davasına bakabilmesi için boşanma davasının kesinleşmesini beklemesi gerekiyor.
#Boşanmada Mal Paylaşımı2002 yılında Medeni Kanunumuzun yürürlüğe girmesine kadar uygulanan “mal ayrılığı” yerine “edinilmiş mallara katılma rejimini” yasal mal rejimi olarak kabul edilmiş olup, yasal mal rejimi, eşler arasında evlenmeden önce veya evlilik devam ederken başka bir mal rejimi sözleşmesi yapmak ya da evlenme başvurusu sırasında yazılı olarak bildirimde bulunmak suretiyle başka bir mal rejimi seçilmemiş olması halinde, malların yönetimi bakımından tabi olunacak rejimdir.
#Mal Rejimiİçişleri Bakanlığı'ndan 81 il valiliğine “Evlendirme İşlemleri” konulu genelge gönderildi. Düzenleme ile evlenme işlemlerinde çiftlerden birinin ikamet ettiği il ve ilçedeki evlendirme memurluğuna başvuru zorunluluğu ortadan kaldırıldı. Uygulamayla belediyelerde bürokrasi azaltılarak hizmet sunum süreçleri kolaylaştırılırken, vatandaşın yükü azaltıldı.
#İçişleri BakanlığıHer ülkede evlilik olabilmesi için resmi nikah şartı bulunmaktadır. Bu ülkelerden birisi de Fransa'dır. Fransa'da konsolosluklarda veya belediyelerde evlenebilmek için bazı şartlar bulunmaktadır. Peki Fransa'da evlenmek için gerekli olan şartlar ve belgeler (evraklar) nelerdir? Fransa'da evlilik başvurusu nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Fransa'da Evlenmek İçin Gerekli Olan Şartlar Ve Belgeler (Evraklar) Nelerdir?Türk hukukunda ‘evlilik sözleşmesi’ ve ‘evlatlıktan ret’ diye bir düzenleme yok. Çiftler evlenmeden önce veya sonra ‘mal rejimi sözleşmesi’ yapabiliyor. Anne-baba ancak çocuk ağır bir suç işlemişse ya da aile hukukundan doğan yükümlülüklerini yerine getirmemişse ‘mirasçılıktan’ çıkarabiliyorlar.
#Oya ArmutçuEvlenmek üzere işlemleri başlatmak isteyenler, istenen belgelerin ve dosyada bulunması zorunlu olan evrakların neler olduğunu araştırıyorlar. Peki evlendirme yönetmeliğinde bulunan ve dosyada bulunması zorunlu olan belgeler nelerdir?
#Evlenme BaşvurusuTBMM gündeminde görüşülmeyi bekleyen il ve ilçe müftülerine verilecek nikah kıyma yetkisi tasarısı yasalaştıktan sonra evlenme başvurusu yapan çiftlere tercih formu verilecek. Formda, “Nikâhınızı müftünün mü, belediye memurunun mu kıymasını istiyorsunuz?” diye sorulacak.
#Resmi NikahHollywood'un en nüfuzlu yapımcılarından birinin kızı olarak milyon dolarlar içinde dünyaya gelmesine rağmen bunun keyfini bir türlü çıkaramadı. O büyük servet, herkesin oturamayacağı hatta belki hayal bile edemeyeceği malikaneler ona acıdan başka bir şey getirmedi. Şimdi de güç bela kiraladığı evinden koşarak kaçmak zorunda kaldı.
#Tori SpellingYargıtay, Türk vatandaşı olan ve 2 eşi bulunan Suriyeli B.D.'nin, Türk Medeni Kanunu gereği ikinci evliliğini iptal eden mahkeme kararını onadı. Karşı oy kullanan yüksek mahkeme hakimi, tarafların Suriye vatandaşıyken tabi oldukları milli hukuka göre evlilik akitlerini gerçekleştirdiğini, kendi milli hukuklarına uygun yapılan evliliğin sonradan kazanılan vatandaşlık nedeniyle iptal edilmesine ilişkin yasal düzenleme olmadığına dikkat çekti.
#YargıtayHırvatistan oturma izni alabilmek için bazı koşulların yerine getirilmesi gerekmektedir. Öncelikle geçerli seyahat belgesi yani pasaport sahibi olunması ve Hırvatistan seyahati süresince yeterli varlığı bulunması önemlidir. Latin alfabesi bilmek, Hırvatça konuşmak ve toplumsal tehdit oluşturmaması gerekmektedir. Bütün koşullara sahip olan kişilerin Hırvatistan seyahati başvurusu yapabilme olanağı bulunmaktadır. Hırvatistan oturma izni nasıl alınır? Şartları nelerdir? Oturma izni başvurusu nasıl yapılır? İşte tüm detaylar.
Hırvatistan'da oturan eşin yanına yerleşmek veya ebeveynlerinin yanında yaşamak isteyen ve reşit olmayan çocuklar için Hırvatistan oturma izni alınması şartı bulunmaktadır. Oturma izni ulusal vize kapsamında verilir. Hırvatistan aile birleşimi vizesi alabilmek için ise evliliğin Hırvatistan'da yapılması daha kolaylık sağlamaktadır. Peki Hırvatistan aile birleşimi vizesi nasıl alınır? Ne kadar sürede çıkar? Gerekli evraklar nelerdir? İşte, Hırvatistan aile birleşimi vizesi hakkında merak edilen detaylar.
Fransa oturma izni almak için Fransa'ya eğitim için, aile birleşimi için ya da çalışmak için gitmeniz gerekir. Öncelikle hangi sebeple Fransa'dan oturma izni alacağınıza karar vermeniz ve gerekli belgeleri tamamlamanız gerekir. Belgeleri tamamladıktan sonra Fransa Büyükelçiliğine ya da Fransa Konsolosluklarına giderek başvurunuzu gerçekleştirmeniz gerekir. Fransa oturma izninin nasıl alınacağını ve şartları hakkında tüm detaylarını derledik.
Belçika vizesi almak için son 10 yılda alınmış 90 gün içinde geçerli pasaportunuzun olması gerekir. Belçika vizesi kısa süreli ya da uzun süreli olarak alınabilir. Her durumda evraklar değiştiğinden gereken evrakları tamamlamanız ve randevu zamanınızda yetkililere vermeniz gerekir. Belçika vizesinin ne kadar sürede çıkacağını ve en erken ne kadar sürede çıkabileceğini de sizler için derledik.
Belçika aile birleşimi vizesi ülkeye 90 günden daha çok kalabilmek amacı ile alınan bir vize türüdür. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kişilerim yasal prosedürleri doğru bir şekilde yerine getirmeleri sonrasında Belçika aile birleşimi vizesini almaya hak kazanmaktadır. Peki Belçika aile birleşimi vizesi nasıl alınır? Ne kadar sürede çıkar? Gerekli evraklar nelerdir? İşte Belçika aile vizesi alabilmek için gereken tüm prosedürler.