'Edinilmiş mallara katılma rejimi' benimsendi

Güncelleme Tarihi:

Edinilmiş mallara katılma rejimi benimsendi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2001 00:00


Medeni Kanun Tasarısı'nın ''sonradan görüşülmek üzere atlanılan'' mal rejimi bölümünün görüşmelerine, Adalet Komisyonu'nda başlandı.

Komisyonun bugün sabah yapılması planlanan toplantısı, Genel Kurul'un sabaha kadar çalışması nedeniyle öğle saatlerine ertelendi. Toplantıda, iktidar partilerine mensup milletvekilleri, tasarının mal rejimi bölümüne ilişkin ilk maddesi olan 202. maddesi üzerinde tekriri müzakere önergesi verdi. FP'li üyeler, tekriri müzakereye karşı çıkarak, bunun komisyon üzerinde baskı niteliğinde olduğunu savundular.

FP Aksaray Milletvekili Ramazan Toprak, komisyonun daha önce kabul ettiği bir maddenin yeniden görüşülmesinden üzüntü duyduğunu belirterek, ''Unutulmamalıdır ki her iktidarın bir alternatifi var. Bu Meclis'ten başka iktidar alternatifleri çıkabileceği yakında görülecek. Bakın bu hükümette '3 T' vardı, ikisi gitti biri kaldı'' dedi.

Tasarının 'mal kavgasına' dönüştüğünü vurgulayan Toprak, bu anlayışa karşı olduklarını, ayrıca Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün sadece MHP'li üyelerle uzlaşma arayışına girmesini eleştirdi.

FP İstanbul Milletvekili Nazlı Ilıcak, konuşmasında, Genel Kurul'da kabul edilen Radyo ve Televizyon Yasası'na değinerek, ''Türkiye'ye faşizan yönetim getirecek bir anlayış hakim. Anlaşılır gibi değil, bu inat niye?'' dedi.

Komisyon üyelerinin iradesinin ipotek altına alındığını ileri süren Ilıcak, ''Dostlar alışverişte görsün, kadınları düşünüyormuşuz gibi davranıyoruz. Ben erkekleri savunma durumunda kalacağım. Çalışmayan kadının evdeki emeğiyle yapacağı katkı, fabrikalar veya binlerce dolarların el değiştirdiği sistemde nedir ki?'' görüşünü savundu.

Ilıcak, ''hemcinslerinize karşı bu husumetinizi anlamak mümkün değil'' diyen DSP'li İsmail Aydınlı'ya, ''Belki onları kıskanıyorum. Ama benim aşina olduğunuz bir psikolojik sorunum yok'' karşılığını verdi.

FP Erzurum Milletvekili Fahrettin Kukaracı, yasal mal rejimi olarak edinilmiş mallara katılma rejiminin kabul edilmesi halinde çeşitli sakıncalar doğacağını belirterek, ''Zengin erkekler mallarını saklayacak, evlilik bir şirkete dönüşecek, mirasçılar olumsuz etkilenecek, birlikte yaşam özendirilecek'' dedi.

DYP Denizli Miletvekili Mehmet Gözlükaya, Adalet Bakanı Türk'ün tasarı üzerindeki tavrının siyasi ahlaka aykırı olduğunu savunarak, ''Burada bulunmamızın hikmeti nedir?'' diye sordu.

''MİLLETVEKİLLERİNİ KURŞUN ASKER GÖRENLER..."

MHP Kahramanmaraş Miletvekili Edip Özbaş, daha önce kabul edilen bir maddenin yeniden tartışılmaya açılmasını, TBMM ve Komisyona yapılan bir hakaret kabul ettiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

''Milli iradeye karşı yapılan bu onur kırıcı davranışı, nereden gelirse gelsin şiddetle kınıyorum. Asgari 50 bin kişinin vekaletini alarak milletvekili seçilen insanları bir kurşun asker gibi görüp, bizlere noter katibi muamelesi yapanlar şunu unutmamalıdır ki, millet egemenliğinin simgesi olan Yüce Meclisimizin sayın üyeleri, ne ateşe koşan pervanedir ne de kurbanlık koyun...Milli temsil görevlerini her şartta yapmaya azami gayret gösteren düşünen başlardır, inanan gönüllerdir.''

Özbaş, görev şuuru ile hareket eden bir üye olarak, milli iradeye, TBMM ve komisyona karşı yapılan hakaret olarak değerlendirdiği bir uygulamanın içinde olmayacağını belirterek, toplantıyı terketti.

Özbaş, gazetecilerin sorusu üzerine, komisyonun bundan sonraki çalışmalarına katılmayacağını ancak üyelikten veya partisinden istifa etmeyi düşünmediğini söyledi. Özbaş,''Yapılan bir dayatmadır, milletvekillerine saygısızlıktır'' dedi.

FP İstanbul Milletvekili Mehmet Ali Şahin, tasarının her kesimde sadece ''mal mülk düzenlemesi'' olarak algılandığını belirterek, bunun evliliğe materyalist bir bakış açısının yerleşmesine neden olduğunu söyledi. Şahin, Bakan Türk'ü, ''kadın derneklerinin fazla etkisinde kalmakla'' suçladı.

''KAPTIRDIK MALLARI...''

MHP Denizli Milletvekili Salih Erbeyin, hukukçuların görüşleri doğrultusunda tasarının mal rejimi bölümünde değişiklik konusunda Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk ile vardıkları uzlaşmaya işaret ederek, tasarıya sadece 'kadın' noktasından bakmanın yanlış olacağını savundu. MHP'nin bu konuda bir dogması olmadığını vurgulayan Erbeyin, ''Tasarı mükemmeldir iddiasında değiliz'' dedi.

DSP İstanbul Milletvekili İsmail Aydınlı, mal rejimi üzerinde bir uzlaşmaya varılmasının olumlu olduğunu belirterek, kendisinin ve partisinin tasarının arkasında olduğunu söyledi.

MHP Trabzon Milletvekili Orhan Bıçakçıoğlu'nun, ''Mal rejimi konusunda yüzde 90 Bakan Türk'ün dediği, yüzde 90 da bizim dediğimiz oldu'' sözleri, komisyonda gülüşmelere neden oldu. Bıcakçıoğlu, görüşmeler sonrasında bazı milletvekillerine,'' Kaptırdık malları''diyerek espri yaptı.

Adalet Bakanı Türk, kendisine yöneltilen eleştiri ve soruları yanıtlarken, tasarının geniş bir uzlaşmayla çıkması için elinden geleni yaptığını ve tüm siyasi partilerden destek istediğini söyledi. ''(Mahkeme kadıya mülk değil) diye bir söz vardır'' diyen Türk, bakanlık görevini bazı temel yasaların hazırlanması ve hizmet edebildiği süresince yapmayı yararlı gördüğünü ifade etti.

Edinilmiş mallara katılma rejiminin kadın erkek eşitliğini sağlamada daha yararlı olacağını belirten Türk, bunun Meclis'ten geçeceğine inancını dile getirdi. Türk, ''Bu yasanın onuru sadece benim değil, hepinizin olacak'' dedi.


ZİNA VE CANA KAST HALİNDE...

Komisyonda, iktidardaki partilerin milletvekillerinin verdiği bir önerge ile ''edinilmiş mallara katılma rejimi'' yasal mal rejimi olarak kabul edildi. Eşler, mal rejimi sözleşmesiyle kanunda belirtilen diğer rejimlerden birini seçebilecek. Mal rejimi sözleşmesi, evlilikten önce veya sonra yapılabilecek, eşler mal rejimini değiştirebilecek.

Mal rejimi sözleşmesi, noterde düzenleme veya onaylama şeklinde yapılabilecek. Ancak, taraflar evlenme başvurusu sırasında hangi mal rejimini seçtiklerini yazılı olarak da bildirebilecekler, değiştirme işlemi ise noterde yapılacak.

Hakim, haklı bir sebebin bulunması halinde; eşlerden birinin istemi üzerine, mevcut mal rejiminin mal ayrılığına dönüşmesine karar verebilecek.

Komisyon bugün 2 saat süren çalışmasında, tasarının 7 maddesini kabul etti. 1030 maddelik tasarının kalan 72 maddesi, gelecek hafta ele alınacak.

Adalet Bakanı Türk ile komisyonun MHP'li üyelerinin üzerinde vardığı anlaşmaya göre, zina veya hayata kast nedeniyle boşanma halinde hakim, kusurlu eşin artık değerdeki pay oranının hakkaniyete uygun olarak azaltılmasına veya kaldırılmasına karar verebilecek. (aa)



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!