Evlenme dosyasında bulunması zorunlu belgeler nelerdir? Evlenme müracaatı nerelere yapılır?

Güncelleme Tarihi:

Evlenme dosyasında bulunması zorunlu belgeler nelerdir Evlenme müracaatı nerelere yapılır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2018 14:48

Evlenmek üzere işlemleri başlatmak isteyenler, istenen belgelerin ve dosyada bulunması zorunlu olan evrakların neler olduğunu araştırıyorlar. Peki evlendirme yönetmeliğinde bulunan ve dosyada bulunması zorunlu olan belgeler nelerdir?

Haberin Devamı

​Evlendirme Yönetmeliğinin 20 nci maddesi gereğince evlenme dosyasında; Beyanname (İzin belgesi talebinde evlenme izin belgesi iki örnek olarak düzenlenir.) resmi ve özel sağlık kurumu ve kuruluşlarından alınacak sağlık raporu/resmi sağlık kurulu raporu, rıza belgesi, vesikalık fotoğraf, nüfus kayıt örneği veya evlenme ehliyet belgesinin bulunması zorunludur.​

Birbirleriyle evlenecek erkek ve kadının, içlerinden birinin oturduğu yerin evlendirme memurluğuna birlikte müracaat etmeleri gerekmektedir. Evlenecek erkek ve kadın ayrı ayrı evlendirme memurluklarına müracaatları mümkün değildir.​ ​Evlenmeye engel hastalık bulunmadığına dair sağlık raporları, sağlık ocakları, ana çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezlerinden alınmalıdır.

Yurtdışında yabancı veya türk ile evlendiğim zaman, Türkiye’deki kayıtlarıma nasıl ve nezaman tescil ettirmem gerekiyor?

Haberin Devamı

​Yurt dışında yabancı yetkili makam önünde yapılan evlenme, o yerdeki Türkiye Cumhuriyeti Dış Temsilciliklerine eşlerden biri tarafından bildirilir. Bildirim evlenmeyi yapan yetkili makamlardan alınacak evlenme belgesinin o yerdeki konsolosluğa verilmesiyle yapılır. Evlenmenin yapıldığı yerde Türkiye Cumhuriyeti Temsilciliği bulunmadığı takdirde yabancı makamlardan alınan evlenme belgesi, Türkçe'ye çevrilip usulune göre onaylanmış ve Dışişleri Bakanlığınca tasdik edilmiş olmak şartıyla, yurt içinde her hangi bir nüfus müdürlüğüne verilmek suretiyle de evlenme bildirimi yapılabilir. Evlenme belgesinde yer alan yabancı uyruklu kişilerin kimlik bilgilerinin eksik olması halinde eksik bilgiler ve bu bilgileri gösterir şekilde kişilerin uyruğunda bulunduğu devletin yetkili makamlarından verilmiş ve Türkçe'ye çevrilmiş belgeler evlenme belgesine eklenmek suretiyle tamamlanır. Yabancı resmi belgelerin onaylanması Nüfus Hizmetleri Kanununun Uygulanmasına İlişkin yönetmeliğin 167 nci maddesinde belirtilen esaslara tabidir. ​

Evlenme belgeleri ne kadar süre geçerlidir?

​Evlenme yapılmasına ilişkin olarak tanzim edilen belgelerin Ülkemizde altı ay süre ile geçerlidir. Yabancı ülkelerdeki geçerlilik süresi o ülkenin milli kanunlarını ilgilendirmektedir.

Haberin Devamı

Yabancı uyruklu bir kişi ile evlenmek için gerekli belgeler nelerdir?

Evlendirme Yönetmeliğinin 20 nci maddesi gereğince evlenme dosyasında; Beyanname (İzin belgesi talebinde evlenme izin belgesi iki örnek olarak düzenlenir.), resmî veya özel sağlık kurum ve kuruluşlarından alınacak sağlık raporu/resmi sağlık kurulu raporu, rıza belgesi, vesikalık fotoğraf, nüfus kayıt örneği veya evlenme ehliyet belgesinin bulunması zorunludur.
Ayrıca, yabancı ülke vatandaşı ile Türkiye’ de yapacağı evlenme için yabancı ülke vatandaşının uyruğu bulunduğu ülke makamlarından alacağı evlenme ehliyet belgesinde, kişinin evlenmesinde sakınca olmadığı hususunun yanı sıra “bekâr, boşanmış, dul” gibi medeni durumunu gösterir “Evlenme Ehliyet Belgesi” ibraz etmesi gerekmektedir.

Haberin Devamı

NİKAH BAŞVURUSUNDA GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?

1- Nüfus cüzdanının aslı (Son 10 yılda değiştirilmiş, okunaklı ve güncel medeni durumu yansıtır olmalı)

2- Evlilik için sağlık raporu (Aile hekiminden ve aile sağlık merkezlerinden temin edilebilir. İmzalı ve kaşeli olmalıdır.)

3- Vesikalık fotoğraf (Bu fotorafın son 6 ay içerisinde çekilmiş olması gerekmektedir. Kadınlarda alın ve çene açık olmak kaydıyla başörtülü fotoğraflar kabul edilir. Fotoğraf sayısı başvuruda bulunacak evlendirme dairesine göre 4 ila 6 arasında değişebilir.)

Yukarıdaki bilgiler, her belediyenin isteyeceği standart belgelerdir. Aşağıdaki bilgiler ise belediyelere göre değişkenlik gösterebilir.

Haberin Devamı

4- Evlendirme Memurluğuna müracaat edilebilmesi için çiftlerden en az bir tanesinin başvuruda bulunulacak ilçede ikamet etmesi gerekmektedir.

5- İkamet etmedikleri ilçede ikamet nikah kıydırmak isteyen çiftlerin, ikametlerinin bulunduğu il-ilçe belediye evlendirme memurluğunun birinden ortak izin belgesi almaları gerekmektedir. (Ayrı ayrı yerlerden alınan izin belgeleri ile müracaat kabul edilmez)

6- Evlenecek çiftlerin başvuruya beraber gelmeleri zorunludur. Eğer eşlerden birisi başvuruya gelemiyor ise (Şehir dışında-yurtdışında olması veya başvuruya gelemeyecek durumda bulunması gibi) bir diğerine Noter onaylı vekaletname vermesi zorunludur. Bunun için noterden Özel Vekaletname düzenlemesi ve bu vekaletnamede VEKALET VEREN ile VEKİLİ ve EVLENECEĞİ KİŞİNİN tam kimliği ile evlenme işlemlerinin yürütülmesi için verilmiş olduğu açıkça belirtilmesi şarttır. Evlendirme yönetmeliği madde 17.Vekaletnamede kişilerin nüfus cüzdan fotokopileri arka sayfada onaylı olmalıdır.

Haberin Devamı

7- Soyadını kullanmak isteyen bayanlar bu isteğini müracaat sırasında belirtmelidirler.

8- Mal ayrılığı talebi olanların, noterden yaptırmış oldukları MAL AYRILIĞI SÖZLEŞMESİ müracaat dosyasına koyulur.

9- Evrakların geçerlilik süresi 6 aydır(180 gün)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!