Bitkiler, tıpkı bizim gibiler; su ve güneş ışığına ek olarak, büyümek için besinlere ihtiyaçları vardır. Bizden farkları bitkileri besinlerini topraktan alırlar. Birçok kişi bitkileri daha iyi büyüsün diye toprağa kahve telvesi koyuyor. Bu sayede bitkinin daha iyi besin alacağına inanılıyor. Peki bu gerçekten doğru mu?
#Kahve Telvesiİklim değişikliğinin sonuçlarını daha net gördüğümüz bugünlerde tüketim alışkanlıklarımızı doğa dostu hale getirmek, atık yönetimi yapmak hepimizin sorumluluğu. Plastik ambalajlar, kâğıtlar, kartonlar... Ne yazık ki hepsi geri dönüştürülemiyor, dönüştürülebilen bazı ürünlerin dönüşüm ömrü birkaç kereyle sınırlı. Plastik kullanımını azaltmak için ülkemizde bir yıldır poşetler paralı olsa da hâlâ çöpü azaltmaktan daha etkili bir yöntem yok! İşte, sıfır atık felsefesini hayatınıza kolaylıkla sokabileceğiniz öneriler...
#Plastikİçeride daha fazla zaman geçirmeye başladığımız sonbahar günlerinde ufak tefek değişikliklerle evimizi güzelleştirebiliriz. Kendimiz için özel köşeler yaratabilir, bitkilerimizin rutin bakımını yapabiliriz. Uzmanlardan tam da şu günlerde yaşam alanlarımızı güzelleştirecek tavsiyeler aldık.
#SonbaharTürkiye gastronomisi ve turizminde çiftlikler artık daha popüler hale geliyor. Kimi sadece yemeli-içmeli, kimi konaklamalı, kimi de etkinlikli... Türkiye’nin meşhur tatil yörelerinde hatta İstanbul’un etrafında açılan çiftliklerden şef dokunuşlu mutfaklarıyla öne çıkanlardan bir seçki yaptım. Okullar kapandığında farklı bir tatil arayan ailelerin çok işine yarayacak ve her yaştan gurmeyi tam kalbinden yakalayacak önerilerim var.
#HürriyetHızla tükettiğimiz doğanın adeta misilleme yaparak pandemiyle birlikte tüm dünyayı eve sokması bir animasyon filmine ilham verdi. Yönetmen Boral Kambay’ın odasına kapanıp ‘stop motion’ yani ‘duraklı çekim’ tekniğiyle çektiği ‘Misilleme’ yurtdışında birçok ödüle layık görüldü. Film, 10 bin fotoğraf karesinden oluşuyor.
#Boral KambayAtıksız yaşam felsefesi, sürdürülebilirlik, karbon ayak izimizi azaltmak... Son yıllarda bu kavramları daha çok duyuyoruz çünkü gezegenimizin kaynakları gün geçtikçe azalıyor. Peki, ‘atıksız mutfak’ felsefesini benimsemek için işe nereden başlamalı, hayatımızda ne gibi değişiklikler yapmalıyız?
#Sıfır AtıkSolucan gübresi, halk arasında siyah altın ismi ile de bilinmektedir. Bu gübre bitkiler oldukça verimlidir. Solucan gübreleri ev ortamında dahi üretilebilmektedir. Evlerde üretilen solucan gübreleri ile evsel atıkların dönüştürülmesi sağlanmaktadır. Solucan gübresi nasıl kullanılır? Solucan gübresi hangi bitkilerde kullanılır, saksı çiçeklerinde kullanılır mı? İşte, tüm detaylar.
#Solucan Gübresi Nasıl KullanılırKasıp kavuran sıcaklar, ani hava değişimleri, ormanları küle çeviren yangınlar, kentleri boğan seller, kuruyan nehirler, tükenen türler, azalan tarımsal üretim derken ekolojik krizin uzak bir gelecekte değil, bizzat şu anda yaşanmakta olduğunu sert bir şekilde fark ediyoruz. Peki, iklim krizini çözmek elimizde mi? Karbon ayak izi ne demek? Bireysel olarak ne yapabiliriz? Yerel yöneticilerden, hükümetlerden ne tür taleplerde bulunabiliriz? İklime ve ekolojiye dair zihnimizi aydınlatacak, günlük hayatımızda bize yol gösterecek kitapları seçtik.
#En İyi İklim KitaplarıBaşkalarının, insan olmayan canlıların, gezegenin meselelerini mesele edinmek doğuştan getirdiğimiz bir duygusal beceri mi yoksa öğretilebilen, deneyimle, görerek geliştirilebilen bir yetkinlik mi? Bana sorarsanız, mesele etmeyi ve bir sonraki aşamaya geçip, bu meselenin çözümüne yönelik aksiyon almayı öğreniyoruz ve başkalarına öğretebiliriz.
#DOÇ. DR. ITIR ERHART KİMDİR?Kimi evine hırsız girince dairesini satıp karavana yerleşti, kimi kiraya zam gelince... Mobil hayatı tercih edip sürekli karavanda yaşayanlarla konuştuk: "Tek ihtiyacımız olan bir öncekinden daha güzel manzara..."
#KaravanBitkiler için son derece sağlıklı bir kompost yapmanın yolu doğru malzemeleri, doğru miktarlarda koyabilmekten geçer. Bu konuyla alakalı olarak çok fazla merak edilen Kompost nedir? Kompost gübre nasıl yapılır ve kullanılır sorularının yanıtlarını tüm detayları ile birlikte sizin için derledik.
#Kompost Nedir?İris çiçeği, büyüleyici güzellikte bir çiçek olmasının yanında mitolojiye konu olmuş bir çiçektir. Bu çiçek adını antik bir Yunan tanrıçası olan Okeanos’un soyundan gelen İris ’ten alır. Bu güzel mitolojik çiçek ile alakalı İris çiçeği nedir ve bakımı nasıldır? İris (süsen) çiçeği anlamı, özellikleri, faydaları ve yetiştiriciliği konularını detaylarıyla derledik.
#İris ÇiçeğiFul çiçeği nedir ve bakımı nasıldır? Ful çiçeği anlamı, özellikleri, faydaları ve yetiştiriciliği nasıldır? Ful çiçeği hakkında detaylı bir bilgi için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. Ful çiçeğinin bakımı nedir ve daha fazlasını burada bulabilirsiniz.
Buz çiçeği denildiğinde akla ilk olarak kış çiçeği olduğu gelir. Fakat bir kış çiçeği gibi algılanan bu bitkiler; esasında güneş ışığının dolgun yapraklarına vuran pırıltısının buz taneciklerine benzetilmesi sebebiyle bu ismi almıştır. Sizin için Buz çiçeği nedir ve bakımı nasıldır? Buz çiçeği anlamı, özellikleri, faydaları ve yetiştiriciliği konularını detaylarıyla derledik.
#Buz ÇiçeğiOrganik beslenme son zamanlarda oldukça popüler bir hal almıştır. Şehir hayatında bile pek çok bitki evde kolaylıkla yetiştirilebilmektedir. Bunlardan biri de kültür mantarıdır. Bilindiği gibi kültür mantarı çok çabuk çoğalabilen ve kolay yetişen besinlerden bir tanesidir. Kültür mantarı tohumu nasıl ve ne zaman ekilir? Kültür mantarı tohumu nasıl olur ve nereden alınır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
İstiridye mantarları, denizden yeni çıkan istiridye kabuklarına benzeyen görüntüsü ile hem göze hem de mideye hitap ediyor. Pazar yerlerinde, market raflarında yer alan bu mantar çeşidi yemeklere tat ve lezzet katıyor. İstiridye mantarı tohumu nasıl ve zaman ekilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Beslenme ile ilgili farkındalık geliştikçe insanların kendi sebze ve meyvesini yetiştirmek şeklindeki istekleri de artmıştır. İşte domates de kolaylıkla yetiştirilebilir bir gıdadır. Balkonda saksılarda bile yetiştirmek mümkündür. Domates tohumu nasıl ve ne zaman ekilir? Domates tohumu nasıl saklanır? Domates tohumu nereden alınır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Muz ağacı denilince aklımıza genellikle bir orman içinde yetişen upuzun bir ağacın ucunda bir demet muz geliyor. Her bölgede kolay kolay yetişmeyen muz ağacını biraz zor olsa da evinizde de yetiştirebilirsiniz. Muz fidanı nasıl ve ne zaman dikilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
İzmir SEV öğrencileri dünya kaynaklarının hızla yok olduğu günlerde doğayı korumak için çareler üretiyor. İngilizce dersinde nesli tükenen hayvanları öğrenen, görsel sanatlarda geri dönüşümlü sanat objeleri üreten, Su Tüketim Projesini hayata geçiren öğrenciler, çevreyi koruma bilinciyle yetişiyor.
#Özel İzmir SEV İlköğretim Kurumları