Güncelleme Tarihi:
Kültür mantarı zahmetsiz bir şekilde yetiştirilebilmektedir. Bunun yanında bu mantar türü hızlı bir şekilde büyür. Bu sebeple de ev ortamında kolay bir şekilde yetiştirmek mümkündür. Bunun yanında evlerinizde kültür mantarı yetiştirerek ek gelir de elde etmeniz mümkündür.
Kültür Mantarı Tohumu Nedir?
Kültür mantarının yetiştirilmesi için özel olarak hazırlanmış kültür kompostu edinmek gerekmektedir. Bu karışım içerisinde mantarlar hızlı bir şekilde büyümektedir. Mantar miseli ismi verilen mantar tohumlarının kompost içerisine homojen bir şekilde dağıtılması gerekir. Mantar miseli ile kompostu doğru şekilde ve doğru oranlarda karıştırıldığında verimli sonuçlar elde etmek mümkündür.
Bu işlemde 10 kilogram kompost kullanılacaksa en fazla 500 gram civarı mantar tohumu kullanmak uygun olacaktır. Bu karışımın hazırlanmasının ardından ise mantarların yetişmesi için uygun ortamın sağlanması gerekmektedir.
Kültür Mantarı Tohumu Nasıl Olur?
Mantarlar çiçekli bitkiler sınıfına girmez. Bu sebeple tohumları da bulunmamaktadır. Mantar yetiştiriciliği miseller yardımı ile yapılmaktadır. Mantar üretmek isteyenlerin ilk etapta dışarıdan bu miselleri temin etmesi gerekmektedir. Bu miseller daha sonraları farklı yöntemler ile kolay bir şekilde çoğaltılabilir.
Tohumluk hale getirilen misellerin uygun kompostlara ekilmesi ile mantar yetiştiriciliği yapmak mümkündür. İyi mantar yetiştirmek isteyenlerin öncelikle tohum temizliği yapması gerekmektedir. Çünkü tohum ne kadar kaliteli olursa yetiştirilen mantar da o kadar kaliteli olacaktır. Misellerin temiz olmasının yanında kültür mantarı özelliklerini barındırması da oldukça önemli bir konudur.
Kültür Mantarı Tohumu Nereden Alınır ve Bulunur?
Misel tohumlarının çoğaltılması için farklı bir takım malzemelere ihtiyaç vardır. Misel çoğaltımı işleminde bir mayalayıcıya ihtiyaç vardır. Buğday bu iş için oldukça iyi bir malzemedir. Mantar miselinin iyi bir şekilde çoğalabilmesi amacı ile nem ve sıcaklık önemli faktörlerdir.
Miselin çoğalması laboratuvar ortamında yapılabildiği gibi farklı yerlerde de kolaylıkla yapılabilmektedir. Buğday ile misel çoğaltımı oldukça yaygın olan yöntemlerden bir tanesidir. Kültür mantarı miseli çoğaltmayı düşünüyorsanız bunun için elinizde bir miktar kültür mantarı miselinin olması oldukça önemlidir.
Kültür Mantarı Tohumu Nasıl Ekilir?
Mantar ekimi yaparken dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır. Eğer evinizde mantar yetiştirmeyi düşünüyorsanız bunun için mantar kompostu almanız gerekir. Mantar kompostu evde de yapılabilir. Ancak bunun için zamanınız yoksa hazır olarak da alabilirsiniz. Hazır kompostlar kuluçka dönemlerini tamamlamaları sebebi ile burada mantarlar çok daha hızlı bir şekilde büyümektedir.
l Kompostun delikli kap ya da bir poşet içinde bulunması gerekmektedir. Bu kompostun nem oranının ise yaklaşık %70 ya da %80 olması gerekmektedir.
l Kompost karanlık bir odada tutulmalı bunun yanında her gün bir fıs fıs yardımı ile sulanmalıdır.
l 20 günden sonra poşetin ağzı açılarak her gün yaklaşık 8 saat ışık almasını sağlamak gerekmektedir.
l Bu işlemler düzenli yapıldıktan sonra mantarlar filizlenmeye devam edecektir.
Kültür Mantarı Tohumu Kaç Günde Çimlenir?
Kompostu evinizde yapıyorsanız oluşumu yaklaşık 30 gün gibi bir sürede gerçekleşmektedir. Mantar ekimi yapıldıktan sonra 18 ile 20 gün arasında kuluçka dönemi vardır. Bu dönemden yaklaşık 15 gün sonra da mantarlar hasat edilecek büyüklüğe gelecektir.
Kültür Mantarı Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır?
Mantarların ekimi yapıldıktan sonra her gün düzenli olarak fıs fıs ile nemlendirilmesi gerekir. Mantarların büyümesi için nem ve sıcaklık oldukça önemlidir.
Kültür Mantarı Tohumu Nasıl Saklanır?
Misel tohumların buzdolabında saklanması gerekmektedir. Yaklaşık 2 ay gibi bir süre mantar tohumlarını buzdolabında saklamak mümkündür.