GeriBitki Bakımı Muz Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? Muz Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Muz Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? Muz Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları

Muz Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? Muz Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları

"Muz ağacı denilince aklımıza genellikle bir orman içinde yetişen upuzun bir ağacın ucunda bir demet muz geliyor. Her bölgede kolay kolay yetişmeyen muz ağacını biraz zor olsa da evinizde de yetiştirebilirsiniz. Muz fidanı nasıl ve ne zaman dikilir? İşte, merak edilen tüm detaylar."

Muz ağacı, diğer ağaçlara göre daha fazla bakım ve özen isteyen bir ağaç türüdür. Fakat güzelliği ve lezzeti düşünüldüğünde buna değdiği anlaşılıyor.

Muz Fidanı Nedir?

Muz fidanı, evde ya da uygun bir ortamda muz yetiştirmek için dikilecek olan bir fidandır. Muz, nemli ve sıcak ortamları sevdiği gibi toprak konusunda da oldukça seçici davranır. Dünya üzerinde en çok muzun üretildiği ve muzun ana vatanı olarak görülen bölge, Güney Asya ülkeleridir. Sıcak ve nemli iklim seven muz, Türkiye’de de Mersin ve Antalya başta olmak üzere güney kıyı kesiminde yetiştirilir. Muz, sıcak iklim meyvesi olmasına rağmen kış aylarında yetiştirilir. Sonbaharın sonlarından ilkbaharın başına kadar da hasadı devam eder.

Muz Fidanı Nasıl Dikilir?

Muz fidanını ekmeden önce daha çok verim alabilmek için 24 saat bekletmek gerekiyor. Muzu ekeceğiniz toprağın yüksek besin değerleri olmasının yanında 6-7 arasında bir pH değerine sahip olması da gerekir. Toprağın 3 cm altına dikilen muz tohumları, her akşam sulanarak toprağın nemli kalarak ve ağacın hızlı bir şekilde yetiştirilmesi sağlanmalıdır. Çok sıcak günlerde 2 kere sulama yapabilirsiniz. Muzu olabildiğince çok güneş alana yerleştirmeniz ve güneşe göre yönünü değiştirmeniz gerekir. Çimlenme süresi 2-3 hafta olan muzun yetişmesi için sabırlı olmak gerekir.

Muz Fidanı Ne Zaman ve Hangi Ayda Dikilir?

Muz fidanı sıcak iklimlere uygun olan bir ağaç türüdür. Bu nedenle sıcak mevsimlerde ekilmesi daha kolay yetişmesi açısından oldukça önemlidir.

Muz Fidanı Bakımı Nasıl Yapılır?

Muz fidanı, doğru iklim şartlarında ve özel bakım uygulandığı zaman büyür ve meyve vermeye başlar. Muz ağacını ektiğiniz zaman düzenli bakımını yapmalı ve sulamaya özen göstermelisiniz. Bol güneş gören bir yerde saksıda da muz ağacı yetiştirebilirsiniz. Muz ağacı yetiştirmek sabır ister. Muzu saksıya etmişseniz saksıyı rüzgardan korumanız gerekir.

Muz Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir?

Muz fidanı, doğru iklim şartlarında özel bakım yapıldığı zaman 5 yıl içinde meyve vermeye başlar.

Muz Fidanı Yetiştirme Püf Noktaları

Muz fidanı yetiştirirken toprağın hep nemli olmasına dikkat etmeniz gerekir. Muz ağaçları, ılıman iklimi ve organik maddeler ve kompost açısından zengin olan iyi drene edilmiş topraklarda çok daha hızlı bir şekilde büyür. Nemi sevdiği için sürekli olarak sulanmak ister. Çok sıcak havalarda iki defa sulama yapmak gerekebilir.

Muz Fidanı Ortalama Fiyatları Ne Kadar?

Muz fidanları çeşitlerine göre farklı fiyatlandırılıyor. Muz fidanlarının fiyatları 25 TL'den başlıyor. Fidan alırken sertifikalı olmasına ve fidanın kaliteli olmasına dikkat etmeniz gerekiyor.

Muz Fidanı Çeşitleri Var mıdır?

Muz fidanının pek çok çeşidi vardır. Bunların saksıda yetiştirilmeye uygun olanı ise cüce muz çeşididir. Bunun yanında Dwarf red, dwarf Cavendish, dwarf lady finger, dwarf Jamaican, Williams hybrid, dwarf Brazilian, gran nain ve Rajapuri, gibi cüce muz türleri evde yetiştirilmeye uygun olan muz ağacı türlerdir.

Muz Fidanı Nasıl Çoğaltılır?

Muz fidanı tohumdan çoğaltılabilir.

Muz Fidanı Ne Zaman Budanır?

Muz fidanının birbirine giren bölümleri kesilerek budanabilir. Bu budama işlemi hasat öncesi yapılmalıdır.

Muz Fidanı Dikim Mesafesi Ne Kadar Olmalıdır?

Muz fidanlarının arası, en az 4 ya da 5 metre olmalıdır.

 

False