Dile kolay, asırlar boyu 33 medeniyet görüp geçirmiş Diyarbakır... Hal böyle olunca da geçmişin tadının, kokusunun ve dokusunun yoğun hissedildiği bir yerle karşılaşmak sürpriz değil. Kültürün şehrin yeme-içme sahnesine yansıması da önemli bir avantaj ama şimdiye dek bunun üzerinde pek durulmamış. Bana göre gastroturistleri ziyadesiyle memnun edecek bir altyapısı var.
#Ebru ErkeKahramanmaraş depremlerinden etkilenen illerimiz ülkemizde tarım faaliyetlerinin yoğun şekilde yapıldığı alanlar. Geçimini yöresel ürünlerin satışıyla sağlayanların sayısı da buralarda bir hayli fazla. Bu zor günleri atlatmaları için yerel üreticilere destek olmak çok önemli... Bu sayede bölgeye ekonomik destekte bulunurken yerel değerlerimizi ve ürün çeşitliliğimizi de koruyabiliriz. Sipariş verebileceğimiz üreticileri aradık, ürün gönderimi yapıp yapmadıklarını sorduk ve hangi ürünleri alabileceğimizi listeledik.
#KahramanmaraşYeni bir yılı umutla karşılamak; sevdiklerimizle bir araya gelmek, güzel lezzetler tatmak kadar rengârenk hediye paketlerini görmek için de sabırsızlanıyoruz elbette... Yüzleri gülümsetecek, gurmelerin kalbini tam 12’den vuracak o hediyeleri bulmak koşturmalı geçen aralık ayında zorlayıcı olabiliyor. Yeme-içme meraklılarına alınabilecek en iyi hediye önerilerini jürimize sorduk.
#Mutfak ÜrünleriEvin içinde, ‘Sıcak, çok sıcak’ diye söylenerek dolaşmayan var mı? Bugün, yarın hafifler belki diye beklerken yurt geneli ‘Eyyam-ı bahur’ sıcaklarının etkisi altına girdi. Gençler kökeni Arapça olan bu kelimeyi bilemeyebilir, yaygın kullanımı ile söyleyelim, ‘Afrika sıcakları’ geldi. Boğucu sıcağa ne vantilatör ne de klima dayanıyor. Peki, ne yapmalı da bu aşırı sıcaklarda hele de COVID-19’un yeniden yükselişe geçtiği şu günlerde, sağlıklı kalmalı, bağışıklığı güçlü tutmalı? Sordum.
#Eyyam-I BahurÇocuklarda yaşanan en büyük sorunlardan birisi iştahsızlıktır. İştahsız olan çocukların ebeveynleri bu konuda büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Çocuklarda düzenli bir iştahsızlık sorunu gözlemleniyor ise beslenme programında bazı değişiklikler yapılmalı ve iştah açıcı besinler verilmelidir. Peki, çocuklarda iştah açıcı besinler ve öneriler nelerdir? Çocuklarda iştahsızlık sorunu nasıl giderilir? Sizlere çocuklarda görülen iştahsızlık problemleri ile ilgili merak edilenleri detaylıca derledik.
Sıcakların arttığı bugünlerde bol bol sıvı tüketmeyi ihmal etmemek lazım. Ama bu işi suyla sınırlamak gerekmiyor çünkü kaybettiğimiz mineralleri geri kazanmak için seçeneğimiz çok. Şef Didem Şenol kahvaltıdan artan siyah çaylarla nefis buzlu içecekler hazırlayabileceğimizi söylüyor. Beslenme uzmanı yazarımız Berrin Yiğit’se suyumuza taze otlar ve baharat çeşitleri katarak aroma kazandırmanın yollarını anlatıp sağlıklı smoothie tarifleri veriyor.
#ÇayDışı hafif gevrek, içiyse yumuşacık; mis gibi tereyağı kokan iyi kalite kurabiyeyi bulmak kolay iş değil. Suadiye’deki Josephine, odağını tamamen doğru teknik ve kaliteli malzemeye çevirmiş bir kurabiyeci. Taze çeşitleri arasından seçim yapmak zor...
#KurabiyeCOVID-19 geçirenlerinde en sık görülen şikâyetlerden birisi saç dökülmesi. Güzel ve bakımlı saçlara sahip olmak geçmişten günümüze her zaman önemli olmuştur. Son yıllarda saç dökülmesi sorununun giderek arttığı ve çok daha fazla kişiyi etkilediği de bir gerçektir. Gelin hep birlikte kişilerin psikolojisini de olumsuz etkileyen saç dökülmesinin nedenlerine ve saç sağlığımızı korumaya yardımcı olan bitkisel tariflere bir göz atalım.
#ANKARASardunya Catering’in başarılı şefi Çiğdem Alagök, hem ev hem de restoran mutfağı alışverişleri için en çok Kadıköy Çarşı’yı tercih ettiğini söylüyor. Şefin her zaman uğradığı favori adresleri arasında sakatatın her çeşidini, kargıdan civile kıymetli yöresel peynirleri, balığın ve mezenin en tazelerini bulabileceğiniz dükkânlar var...
#Kadıköy ÇarşıYıla gelecek ayların popüler trendlerini, en çok konuşulacak başlıklarını tahmin ederek, yeni umutlarla girmek âdetten. Artık sadece teknolojinin ya da moda olanın değil, pandeminin yarattığı koşulların da yüksek etkisini hissediyoruz. Koşullar yaratıcılığı teşvik ediyor, yeni kulvarlar ortaya çıktıkça kesin sonuçlar öngörmek de zorlaşabiliyor. Bunların dışında 2022’de neler yükselişe geçecek, neleri normalleştirmeye başlayacağız, en çok hangi lezzetleri tadacağız? Hepsini bir de alanında uzman isimlere sorduk...
#Türk MutfağıBağışıklık sistemi, bir canlıdaki hastalıklara karşı koruma yapan, patojenleri ve tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eden işleyişlerin toplamıdır. Özellikle mevsim geçişlerinde hastalıklardan korunmak için güçlü bir bağışıklık sistemi şarttır. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerin başında beslenme gelmektedir. Akdeniz tipi beslenmenin bağışıklığı kuvvetlendirdiği kanıtlanmıştır. Haftada en az üç gün balık yemek, beslenmede kuru baklagillere ağırlık vermek, mevsim sebze ve meyveleri yemek, süt ayran, yoğurt, kefir gibi hayvansal gıdaları tüketmek bağışıklık sistemini güçlendirmede önemlidir.
#Bağışıklık Sistemiİnsanlar doğduğu günden beri gelişim göstererek ilerlemektedir. Bu gelişim çocukluk döneminde başlayarak zaman geçtikçe artmaktadır. Tabi gelişim devam ettiği sürece beslenme konusunada dikkat etmek gerekmektedir. Bulk dönemi nedir ve ne kadar sürer? Bulk döneminde beslenme, kahvaltı ve yiyecek seçimi nasıl olmalıdır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Bulk Dönemi Nedir?Her ne kadar marketlerden alınan badem sütü zahmetsiz olsa da evde kendi badem sütünüzü yapmanın zevki hiçbir şeye değişilmez. Üstelik badem sütünün yapılışı sandığınızdan daha kolay ve kendi yaptığınız badem sütünü gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Peki, badem sütü nasıl yapılır? Evde badem sütü yapmanın püf noktalarını paylaşıyoruz.
#Badem SütüMetabolizmamız açısından oldukça faydalı olan muzların, bazen çok çabuk olgunlaşıyor ve kararıyor olmasından şikayet ediyor olabilirsiniz. Hatta, atmak bir türlü içinize sinmiyor ama nasıl değerlendireceğinizi de bilemiyorsanız, işte size pankekten, granolaya muzun yakıştığı sağlıklı tarifler…
#MuzSarı yaza ve denize ılgın ağaçlarının gölgesinde, ılık esen rüzgâr eşliğinde, badem tadında veda etmek istiyorsanız istikametiniz Datça olsun derim. “Tanrı, sevdiği kullarını uzun ömürlü olmasını için Datça’ya gönderirmiş” demiş Strabon… Siz de hayata kısa bir mola vermek en unutulmaz anılarınıza bir yenisini daha eklemek istiyorsanız, güneş kendini daha da kaybettirmeden Datça’nın yolunu tutmaya ne dersiniz? İşte size Datça gezi rehberi…
#Datçaİyi bir yüz peelingi, düzenli olarak yapıldığında harikalar yaratabilir, cildinizdeki ölü deriyi atmanıza yardımcı olur ve sizi ışıldayan kusursuz bir cilde kavuşturabilir. Peki piyasadaki tüm cilt tipine uygun formüle edilmiş sayısız ürünün, evinizde bulunan kolay malzemelerle edildiğini biliyor muydunuz? İşte kendinize özel hazırlayabileceğiniz 4 harika ev yapımı peeling tarifi…
#PeelingCanı tatlı çekenlerin zararsız çözüm arayışında listenin başında granola barlar geliyor. Yulaf ve kurutulmuş meyvelerin yanı sıra bal veya pekmez gibi malzemeler de kullanılarak yapılan granola barlar çayın ve kahvenin yanına da çok yakışıyor. Üstelik kapalı bir kavanozda sakladığınız takdirde tazeliğini de uzun süre kaybetmeyen katkısız granola barı evinizde yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler ve yapılış aşamaları aşağıda.
#Granola BarKoronavirüs salgını nedeniyle tüm zamanı evde geçiriyor, bütün işlerimizi de evden takip ediyoruz. Bu süreçte fazla kilo almamak için yediğimize ve içtiğimize de dikkat etmemiz gerekiyor. Peki, karantina döneminde nasıl beslenmeliyiz? Kilo almamak için dikkat edilmesi gerekenler neler? Uzman Diyetisyen Deniz Berksoy, konuyla ilgili önerilerde bulundu.
#KoronavirüsSürekli evdeyken sağlıklı beslenmek bir hayli zor olabiliyor. Öte yandan evde uzun ömürlü besinler stoklamaya dikkat ediyoruz. Bu iki konuyu bir araya getirdik ve Diyetisyen Nevra Demirel'e 'sağlıklı besin stoklama' konusunu sorduk, bir de sağlıklı tarif aldık.
#Koronavirüs