İbn-i Haldun’un meşhur sözü “Coğrafya kaderdir”, sadece bir coğrafi gerçeklikten öte, kültürlerin, geleneklerin ve elbette mutfakların şekillenmesinde önemli bir rol oynuyor. Alaçatı’da yer alan ‘Asma Yaprağı’ restoranının kurucusu Ayşenur Mıhçı, bu fikre tamamen katılıyor ve Ege mutfağının zenginliğini tüm dünyaya duyurmak için çabalıyor.
#1Kadınların el ele vererek yarattığı müthiş dayanışma ile 2017 yılında kurulan KUŞAKK’ın (Kuşadası Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi) hikayesi kadınlara umut oluyor. Ulusal ve uluslararası firmaların ürünlere büyük ilgi gösterdiği kooperatif üyeleri, örnek gösterilmenin haklı gururunu yaşıyor.
#1Çatışma kelimesi anlamsal olarak karşıtlığı içinde barındıran ve uzlaşının olmadığı durumları açıklayan bir kavram. Bir yerde çatışmanın var olması demek orada uzlaşamayan, birbirine karşıt olan iki durumun varlığına işaret eder. Kelimeye bu yönü ile bakıldığında ebeveyn ve çocuk arasında çatışma olması yani karşıtlık bulunması ve uzlaşının olmaması aslında beklenen bir durum değil aksine beklenmeyen bir durum olarak değerlendirilir. Bir ebeveynin kendi çocuğu ile karşıtlığı, en değer verdiği insan ile uzlaşamaması aslında son derece tuhaf ama bir o kadar da gerçektir.
#Doç. Dr. Mehmet SağlamAK Parti İBB Başkan Adayı Murat Kurum, "İstanbul’umuz girişimciliğin ve teknolojinin başkenti olacak. İstanbul sanayisi yüksek teknolojinin üretildiği ve pahada hafif ama değerde ağır olan o teknolojinin merkezi olacak” dedi.
#AK PartiAK Parti İBB Başkan adayı Murat Kurum, Kağıthane'de bulunan Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği'ni (TÜMSİAD) ziyaret etti. Kurum, Cumhur İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye(İBB) Adayı Murat Kurum, Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği'ni ziyaret etti. Amaçlarının İstanbul'u dirençli hale getirmek olduğunu vurgulayan Kurum, "1 Nisan sabahı hem TÜMSİAD'ımızla hem sanayi kuruluşlarımızla birlikte, sanayimizin güçlenmesi, sanayimizin bu manada riskli gördüğümüz fabrikalarımızın, iş yerlerimizin yenilenmesi adına, o iradeyi ortaya koyacağız" dedi.
#Murat KurumAK Parti İBB Başkan adayı Murat Kurum, Kağıthane'de bulunan Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği'ni (TÜMSİAD) ziyaret etti. Kurum, Cumhur İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye(İBB) Adayı Murat Kurum, Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği'ni ziyaret etti. Amaçlarının İstanbul'u dirençli hale getirmek olduğunu vurgulayan Kurum, "1 Nisan sabahı hem TÜMSİAD'ımızla hem sanayi kuruluşlarımızla birlikte, sanayimizin güçlenmesi, sanayimizin bu manada riskli gördüğümüz fabrikalarımızın, iş yerlerimizin yenilenmesi adına, o iradeyi ortaya koyacağız" dedi.
#Murat KurumSeçim çalışmaları kapsamında Hak-İş, Memur-Sen, Türk-İş, İTO ve Kamu-Sen’i ziyaret eden Kurum, “Sendikalarımız İBB’de yol arkadaşımız olacak. Birlikte istişare etmekle kalmayıp, icraatı da projeyi de beraber uygulayacağımız paydaşlarımız olacak” dedi.
#Murat KurumAK Parti İBB Adayı Murat Kurum, İstanbul Ticaret Odasını ziyaret etti. Ziyaret sonrası basın açıklaması yapan Kurum, "Biz İstanbul'un geleceğini yatırımda, üretimde, istihdamda, kalkınmada olduğu ve bununla birlikte de alın terinde olduğu inancıyla bu ziyaretleri yapıyoruz. Buna katkı sağlayan herkesi de destekliyoruz. Çünkü biz; yenilikçi ve girişimci; ekonomide oyun kurucu bir İstanbul vaat ediyoruz" dedi.
#AK PartiErken çocukluk dönemi, 0-8 yaşı kapsayan, gelişimin en hızlı olduğu, temel tutum ve davranışların kazanıldığı insan yaşamı için önemli süreçlerden biri. Bu dönemde çocukların yaşlarına uygun gelişim ölçütlerine uygun özellikler gösterip göstermediklerini takip etmek önemli.
#Konuk YazarAnkara Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (BELMEK) yeni dönem kayıtları başladı. El becerilerini geliştirmek ve ev ekonomisine katkı sağlamak isteyen kadınların yoğun ilgi gösterdiği BELMEK kurs kayıtları online olarak gerçekleştirilebiliyor. BELMEK ile birlikte her yıl binlerce kadına ücretsiz olarak farklı branşlarda hem el sanatları hem de akademik eğitimler veriliyor.
#BELMEKSöz konusu kişilerin adı “Karınca”. Güneydoğu’da yaşıyorlar. Habur Sınır Kapısı’ndan Irak’a günübirlik boş bavullarla gidip, içini sigara, şeker, kola gibi çeşitli ürünleriyle doldurarak akşam evlerine dönüyorlar. Mesaileri Diyarbakır’da başlayıp Erbil’de bitiyor. Karıncalar, bu aralar dertli. Sınır kapılarındaki bekleme süreleri saatleri aştı, günlerce bekledikleri oluyor.
#DoğuTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Az zamanda çok iş yaptık diyerek 21 Aralık 2021 tarihinde 1 milyon 368 bin 749 fidan dikimi ve 50 milyon TL’lik hibe ödemesi gerçekleştirdik” dedi.
#Bekir Pakdemirliİletişim, verilmek istenen mesajın karşı tarafa sözlü ya da sözsüz olarak iletilmesi olarak ifade edilebilir. İletişimin sözlü boyutunda, kullanılan kelimeler yer alırken, sözsüz boyutunda ise jestler, mimikler, beden dili etkili olur. İki insanın bir araya gelmesiyle başlayan iletişim de sadece ifade edilenler değil, ifade edilmeyenler de oldukça önemli rol oynar.
#Prof. Dr. Neriman Aral KimdirOkul öncesi dönem, bilişsel, sosyal-duygusal, fiziksel, dil gelişimi alanında önemli değişimlerin yaşandığı, gelişimin hızlı ve en yoğun olduğu kritik bir dönemdir. Bu dönemde edinilen temel bilgi, beceri ve alışkanlıkların çocuğun gelecek yaşamını etkileyecek olması nedeniyle bu dönemde gelişimi destekleyici etkinlikler ayrı bir öneme sahip. Okul öncesi dönem çocuklarının çok yönlü ve bütüncül olarak gelişimini besleyen en önemli uğraşı ve gereksinimi oyundur. Çocukların oyunları sırasında kullandıkları materyaller ise öğrenmelerini ve gelişimsel alanlara yönelik becerilerini destekler.
#PandemiUlusal Drama Günü 2010 bildirisinde “Mahsusçuktan Kuş Oldum” başlığını kullanmıştım. Bu ifade yatılı bölge ilköğretim okullarından birinde yapılan drama atölyesinden çıkan bir çocuğa ait. Çocuklar drama etkinliklerinde mahsusçuktan kuş olurlar, balık olurlar, zıplayan bir top olurlar, neler neler olurlar… "–mış gibi yapmak" olarak da tanımlanan dramayla çocuklar yaratıcı bir yolculuk içinde bulurlar kendilerini.
#COVID-19Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi herkesi alışkanlıklarında mecburi değişimlere yöneltti. Bu süreçte bireylerin ya da ailelerin gelirlerini, birikimlerini, yatırımlarını değerlendirebilmesi ve bütçelerini olabilecek en akıllıca şekilde yönetebilmesinin anahtarı olan finansal okuryazarlığın önemi bir kez daha ortaya çıktı. Finansal okuryazarlığın pandemi dönemine kadar vitamin iken, içinde bulunduğumuz dönemde antibiyotik halini aldığını belirten Finansal Okuryazarlık Girişimcisi, Para Durumu ve Moneye Kurucusu Özlem Denizmen, bu yıl için ev ekonomisi yönetiminde gelir-gider dengesini sağlayarak tasarruf yapmanın püf noktalarını açıkladı.
#UygulamaTürkiye’deki 10.yılında gıda israfını önlemek ve bu konuda farkındalık yaratmak için Gıda Kurtarma Derneği iş birliğiyle “Boşa Harcama” kampanyası başlatan Fairy bu girişimi bir adım daha ileriye taşıyarak “Boşa Harcama Komitesi”ni kurdu. Çevre, gıda ve tasarruf konularında uzman isimlerden oluşan Fairy Boşa Harcama Komitesi faaliyetlerini sadece gıda alanını değil, su ve enerji başta olmak üzere tüm çevresel sürdürülebilirlik kaynaklarının korunmasını da kapsayacak şekilde genişletiyor. Fairy ürünlerinin sürdürülebirlik adına yeni inovasyonlarını tanıtırken, Boşa Harcama Komitesi ile birlikte bu alanda toplumsal farkındalık yaratılması için çalışacak.
#TürkiyeBaba tiyatrocu: Ferhan Şensoy. Anne tiyatrocu: Derya Baykal. Armut dibine düştü, o da oyuncu oldu. Fakat bu ailede kıtlığı çekilen tek şey meslek değil. İsim bulmakta da zorlanıyorlar. Ablasına babasının, kendisine annesinin ismini verildi. Yetmezmiş gibi şimdi yeni bir programa başladı, orada da annesinin senelerce sunduğu programlardaki gibi, ev içi pratik çözümlerin peşinde koşuyor. İkilemli soruların bu haftaki konuğu Derya Şensoy, durumu şöyle özetliyor: “Anası görünümlü, babası kılıklı bir kızım.”
#Ferhan ŞensoyBaba tiyatrocu: Ferhan Şensoy. Anne tiyatrocu: Derya Baykal. Armut dibine düştü, o da oyuncu oldu. Fakat bu ailede kıtlığı çekilen tek şey meslek değil. İsim bulmakta da zorlanıyorlar. Ablasına babasının, kendisine annesinin ismini verildi. Yetmezmiş gibi şimdi yeni bir programa başladı, orada da annesinin senelerce sunduğu programlardaki gibi, ev içi pratik çözümlerin peşinde koşuyor. İkilemli soruların bu haftaki konuğu Derya Şensoy, durumu şöyle özetliyor: “Anası görünümlü, babası kılıklı bir kızım.”
#Ferhan Şensoy"Türkiye'de her evin mutfağında mutlaka bulunan bir malzeme söyleyin" desek akla geleceklerin ilk sıralarında mutlaka tarhana yer alır. Hem pratikliğiyle, hem lezzetiyle, hem de özellikle koronavirüs pandemisi esnasında daha da bir kıymete binen bağışıklık güçlendirici besin öğeleriyle özellikle kış aylarında vazgeçilmez bir lezzet olan tarhana için en milli gıdalarımızdan biri dersek de yanlış olmaz herhalde. Tarihsel kayıtlara göre, Türklerin Orta Asya'da yaşadıkları dönemden günümüze kadar varlığını sürdüren tarhananın tarihine, hazır mevsimi de gelmişken biraz daha yakından bakalım mı?
#TarhanaABD’nin önemli üniversite kütüphanelerinden seçilmiş ‘Yemek Kitabı ve Ev Ekonomisi Kitapları Koleksiyonu’ çevrimiçi ve ücretsiz ziyarete açıldı. Buradaki kitapları okurken aklıma iki satır Osmanlıca çeviri okuyup da Osmanlı mutfağı hakkında ahkâm kesenler geldi. Çoğunun yaptığı maalesef geçmişi yozlaştırma, hatta tarihe ihanet...
#YazarAile Meclisi bu hafta İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Samsun Milletvekili Erhan Usta ve eşi Nihal Usta’ya konuk oluyor. Erhan Usta çiçeği burnunda bir İYİ Partili. Ekonomist ve planlama uzmanı Erhan Usta olsa da ev ekonomisi eşindeymiş. Kızları Ayşe Şeyma, Hediye ve Fatma Betül’ün eşliğinde sohbete koyuluyoruz.
#Gazetehaberleri