Dünyanın en ünlü şeflerinin hayatlarını konu alan Netflix belgeseli ‘Chef’s Table’ın cuma yayına giren yeni sezonunda ilk kez Türkiye’den bir şef var: Musa Dağdeviren. Belgeselin ona ayrılan bölümünde aşçılık tarihçisi Özge Samancı, Dağdeviren’i şöyle tanımlıyor: “Sadece bir şef değil, aynı zamanda bir yemek antropoloğu; restoranı Çiya da bir yemek müzesi.” Vogue yemek editörü Cemre Narin ise, “Onun lokantasına gittiğinizde Türkiye’nin bütün köylerini ve kentlerini aynı anda ziyaret etmiş gibi olursunuz” diyor. Musa Şef’le, belgesele konu olan hayatını ve bu coğrafyaya ait, onun ‘bizli’ dediği yemeklerimizi konuşmak üzere buluştuk.
#NetflixDENİZLERDE av sezonunun 1 Eylül’de başlamasıyla birlikte Ege’ye açılan balıkçılar, bol miktarda balık avlamaya başladı. Bollukla birlikte pazarlardaki tezgahlarda fiyatlar da düşünce, vatandaşlar kırmızı et yerine balığı tercih etmeye başladı. Çanakkale’de balıkhane esnafı, vatandaşı tamamen doğal ve daha sağlıklı olan balığı tüketmeye çağırdı. Sofralarda kırmızı et ile yapılan yemeklerin yerini mevsim balıkları olan sardalye, palamut ve istavrit gibi balıklar aldı.
#Balık FiyatlarıET ve Süt Kurumu’nca (ESK) kurbanlık olarak Brezilya’dan Ankara’nın Gölbaşı ilçesindeki özel çiftliğe getirilen yaklaşık 3 bin 959 büyükbaştan 50’sinin şarbon sonucu telef olmasıyla ilgili açıklama yapıldı. Hastalıklı etlerin imha edildiği belirtilen açıklamada, "İşletmeye karantina uygulanarak tüm giriş ve çıkışlar yasaklanmış, geriye kalan hayvanların aşılama işlemleri tamamlanmıştır. Söz konusu etlerin piyasaya sürülmesi gibi bir durum söz konusu değildir" denildi.
#Et Ve Süt KurumuEtin bol olduğu Kurban Bayramı mangal yapmak için de kaçınılmaz bir fırsat. Ancak mangal keyfi yapayım derken henüz yeterince dinlenmemiş; üzerine bir de iyice yanmış etin sağlığınızı olumsuz etkilemesini istemiyorsanız bu yazıyı okumanızda fayda var.
#BayramBesilik hayvan ithalatının artması, balık sezonunun açılması, tavuk etine olan talebin artması kırmızı etin fiyatını da etkiledi. Bunlara bir de Et ve Süt Kurumu’nun üreticiden 28 liradan aldığı karkas eti marketlere ucuz et sağlanması için 20 liradan sanayiciye vermesi eklenince karkas etin kilogram fiyatı 26 liraya kadar düştü.
#GazetehaberleriFahiş zam yapanları bulmak için Türkiye’nin dört bir yanında denetime çıkan ekiplerin kendilerine bir ceza kesmediğini belirten GPD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Galip Aykaç, “Yaşanan zamlara satış fiyatı artıyor diye bakılmamalı. Çünkü birçok üründe maliyet artışları yaşanıyor” dedi.
#GazetehaberleriTürk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap ve Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Serap Şimşek Yavuz şarbonun hiçbir zaman kitlesel ölümlere yol açan bir hastalık olmadığını, ot yiyen hayvan hastalığı olduğunu söyledi.
#ŞarbonTürkiye’de et fiyatları son dönemde uçuşa geçti. Üreticiler de kasaplar da dert yanıyor. Bakanlık, ‘fahiş kâr peşinde koşan unsurlar’ı işaret ediyor. Olan yine tüketiciye oluyor. Peki et fiyatları neden bu kadar pahalı? Ucuz ve kaliteli et bulmak için ne yapmak gerek? Araştırdık.
#Et FiyatlarıKurban Bayramı’nda kurban kesiminin çocuklara izletilmemesini vurgulayan Diyanet İşleri Başkanlığı, “Kurban ibadeti yerine getirilirken bıçak, kesme işlemi ve kan görme gibi olumsuzluklar bazı çocuklarda psikolojik rahatsızlıklara neden olduğundan, kurban kesilen yerlerde 12 yaşından küçük çocukların bulunmamasına özen gösterilmesi gerekmektedir” uyarısında bulundu.
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tayar, vatandaşları, bir veya iki gözü kör, kulakları kopuk, kuyruksuz, dişleri dökük, gebe, durgun, halsiz, aşırı öksüren ve akıntısı olan kurbanlık hayvanları satın almamaları konusunda uyardı.
Uludağ ?niversitesi (U?) Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tayar, vatandaşları, bir veya iki gözü kör, kulakları kopuk, kuyruksuz, dişleri dökük, gebe, durgun, halsiz, aşırı öksüren ve akıntısı olan kurbanlık hayvanları satın almamaları konusunda uyardı.