Güncelleme Tarihi:
Prof. Dr. Tayar, Kurban Bayramı öncesinde Anadolu'da bir?ok yerde kurbanlık hayvan pazarları kurulduğunu ve satışların başladığını belirterek, satın alınacak hayvanın genel durumu ve görünümüne dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi.
Bazı hastalıkların tanımlanabilmesinin ancak hayvan canlıyken mümkün olacağını kaydeden Prof. Dr. Tayar, "Hayvanların canlıyken gösterdikleri topallık, fel?, belirli vücut hareketleri ve durumları veya genel durumlarında görülen değişiklikler hastalık belirtisi olabilir. Çünkü ?eşitli hayvan hastalıkları ette fazla değişiklik yapmadıkları halde, canlı hayvanda klinik belirtilerle daha kolay teşhis edilebilmektedir" diye konuştu.
Prof. Dr. Tayar, muayenenin hayvan ayakta dururken, hareket halindeyken ve sakinken yapılması gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:
"Hayvanların kesilmeden önce muayenesi etlerin insan gıdası olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceklerini saptamak amacıyla yapılır. Ayakta yapılan muayene ve kontrollerde, kurbanlık hayvanlarda, sığır tüberkülozu, vebası, şarbon, yanıkara, şap, kuduz, ateşli hastalıklar aranır. Eğer hayvanda yüksek ateş, iştahsızlık, öksürük, nefes gü?lüğü, yutmada zorluk, kısmi veya genel fel? ve vücutta şişlikler varsa hastalıktan şüphe edilmelidir. Bu ve benzeri durumlarda kesin karar veteriner hekim kontrolünden sonra verilmelidir."
Küpesi olmayan, veteriner sağlık raporu, menşe şehadetnamesi ve büyükbaş hayvan kimlik kartı bulunmayan kurbanlık hayvanların da alınmaması gerektiği belirten Prof. Dr. Tayar, şöyle konuştu:
"Bir veya iki gözü kör, kulakları kopuk, bir veya iki boynuzu kökünden kırık, kuyruğunun yarısı kopmuş veya doğuştan kuyruksuz,dişlerinin ?oğu dökük, meme başları kopuk, yürüyemeyecek kadar topal,durgun ve halsiz, gözleri, derisi ile kılları parlak ve canlı olmayan, göz, ağız ve burnunda akıntısı olan, gebe ve yeni doğum yapmış, yüksek ateşli, aşırı öksüren, ?ok gen? ve etleri olgunlaşmamış, pis kokulu ishali ve burun akıntısı olan, ?evreye karşı aşırı tepkili veya ?ok duyarsız olan kurbanlık hayvanlar satın alınmamalıdır."
300 MİLYON YTL'LİK İŞ HACMİ
Prof. Dr. Tayar, Türkiye'de kişi başına et tüketiminin sadece Kurban Bayram'ında gelişmiş ülkeler düzeyine ?ıktığını belirterek, "Bu yıl Kurban Bayramı'nda 2 milyon adet büyük ve kü?ükbaş hayvan kesilmesi beklenmektedir. Sadece kurbanlık satışıyla yaklaşık 300 milyon YTL'lik iş hacmi oluşuyor" dedi.