OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 21, 2004 00:00
Dicle Ãœniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı BaÅŸkanı Prof. Dr. Celal Ayaz, çiÄŸ et tüketilmesinin parazit hastalıkları yönünden risk taşıdığını bildirdi.Dicle Ãœniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı BaÅŸkanı Prof. Dr. Celal Ayaz, Trichinella Spiralis'in domuz etini çiÄŸ yiyen ülkelerde sık rastlanan bir parazit hastalığı olduÄŸunu, domuz dışında bu parazitin çok ender olarak ayı ve köpek gibi hayvanlarda da bulunabildiÄŸini hatırlattı. Hastalığın insanlara domuz etinden ağız yoluyla bulaÅŸtığını, 1-2 haftalık kuluçka süresinden sonra iki dönemde seyrettiÄŸini anlatan Ayaz, şöyle dedi: ''Birinci dönem karın aÄŸrısı, bulantı, kusma, ishal, iÅŸtahsızlık gibi barsak ÅŸikayetleriyle baÅŸlar. Ağır vakalarda ateÅŸ olur. Ä°kinci dönem bundan ortalama 7-10 gün sonra, çeÅŸitli organlara ait ÅŸikayetlerle ortaya çıkar. Bunlar ateÅŸ ve diÄŸer enfeksiyon bulgusu belirtileri göz ve yüzde çeÅŸitli kızarıklıklar ve ÅŸiÅŸlik olabilir. Ağır hastalarda göz içinde kanama ve göz felcini andıran göz hareketlerinde azalma olabilir. Kaslar aÄŸrılı ve ÅŸiÅŸtir. Solunum kaslarını tutarsa, hasta da nefes darlığına neden olur. Hastaların çoÄŸunda deride kızarıklıklar olur. Parazit beyin, akciÄŸer ve kalp gibihayati organlara da yerleÅŸebilir'' Ayaz, bölgede özellikle çiÄŸ köfte tüketiminin yoÄŸun olması nedeniyle kullanılan etin kaynağının iyi bilinmesi gerektiÄŸine de iÅŸaret ederek, şöyle devam etti: ''ÇiÄŸ köfte de kullanılan sığır ve koyun etiyle bu parazit bulaÅŸmaz. Fakat diÄŸer barsak parazitlerinin bulaÅŸması mümkündür. Bu nedenle çiÄŸ et yenilmesi her zaman parazit hastalıkları yönünden risk taşır. Bazı parazitler anne karnındaki bebeÄŸe de geçebilir.'' ETÄ°N TÃœM AÅžAMALARI DENETLENMELÄ°Â Â Â Â Â Â Bursa Veteriner Hekimler Odası BaÅŸkanı Fulya TaÅŸangil Aydın, ''EÄŸer çiftlikten sofraya gelene kadar etin tüm aÅŸamalarını denetleyemezsek, saÄŸlıklı ürün tüketemeyiz'' dedi.  Aydın, UludaÄŸ Ãœniversitesi Veteriner Fakültesi, Bursa Veteriner Hekimler Odası ve Yerel Gündem 21 tarafından düzenlenen ''Halk SaÄŸlığıİçin SaÄŸlıklı Et ve Et Ãœrünleri'' konulu panelde, Türkiye'de, et hijyeni konusunda yaÅŸanan sorunların aşılması için çiftlikten sofraya hijyen anlayışının yerleÅŸmesi gerektiÄŸini söyledi. Hayvanlarda, verimi artırmak için, hatalı ve bilinçsizce kullanılan ilaçların ette bıraktığı kalıntıların, tüketicilerde bakteriyel, viral hastalıklar, kanser ve hormonal sorunlara neden olabildiÄŸini anlatan Aydın, veteriner hekim kontrolünde yetkili mezbaha ve kombinalarda kesilmesi halinde hiçbir sorun yaÅŸanmayacağınıbelirtti. Aydın, Türkiye'de kaçak kesimlerin çok yaygın olduÄŸunu savunarak, bu tür kesimlerde elde edilen etlerin bütün denetimlerden yoksun olarak piyasaya sürüldüğünü ve bu durumun beraberinde halk saÄŸlığı sorunlarını da getirebildiÄŸini vurguladı. Hayvanlardan insanlara geçen çok sayıda hastalık olduÄŸunu ve kaçakkesimlerin önlenmesi gerektiÄŸini vurgulayan Aydın, kaçak kesilen etlerin tüketiciye ulaşıncaya kadar yol denetimlerinde yakalanması, kasap ve marketlerin denetlenmesi ve cezaların sıkı ÅŸekilde uygulanması gerektiÄŸini dile getirdi. Aydın, Ä°zmir'de yaÅŸanan ''TriÅŸinellozis'' vakasına da deÄŸinerek, şöyle konuÅŸtu: ''Ä°l SaÄŸlık Müdürlüğü çiÄŸ köfteleri toplattı, bunları satan dükkanları kapattı, ama aslında yapılması gereken, o domuz etinin kasap dükkanına gelmesinin önlenmesiydi. Gerçek çözüm ordaydı. Bu olayda kasap da suçlu, kasaba eti satan kiÅŸi de. EÄŸer çiftlikten sofraya gelene kadar etin tüm aÅŸamalarını denetleyemezsek, saÄŸlıklı ürün tüketemeyiz. Et satan yerlerin çok iyi denetlenmesi ÅŸarttır. Bu konudaki kanunlar gerektiÄŸi gibi uygulanırsa, sorun kalmayacağını düşünüyorum.''  UludaÄŸ Ãœniversitesi Halk SaÄŸlığı Anabilim Dalı Öğretim Ãœyesi Doç. Dr. Emel Ä°rgil ise hasta hayvanlardan insanlara salmonella, stafilakok, e-coli ve brusella gibi bakterilerle ÅŸarbon, kuduz ve deli dana hastalıklarının geçebildiÄŸine dikkati çekerek, bu durumun toplum saÄŸlığını tehdit ettiÄŸini vurguladı.Â
button