Güncelleme Tarihi:
Kurbanlık seçiminde dikkat edilmesi gereken kriterleri de paylaşan Baydın, özetle şunları söyledi: “Hayvanların nakledilmesi ve kesilmesi, gerekli tedbirler alınmadığı ve gerekli altyapı oluşturulmadığı takdirde, insan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre ile ilgili önemli sorunları da beraberinde getirmektedir. Uygun olmayan şartlarda kesilen kurban eti ile hayvanlarda görülen, halk sağlığı yönünden çok büyük önem taşıyan ve hayvanlardan insana geçen bakteriyel, viral, paraziter ve mantar hastalıklarına, yani zoonozlara neden olacaktır. Hayvanlarda görülen ve zoonoz olarak adlandırılan bazı hastalıklar insanlara etin yenilmesi ya da hazırlanması/taşınması sırasında direkt temas ile bulaşır. Bunlardan şarbon, salmonelloz, kist hidatik, toksoplazmozis, teniyoz, kuduz, brusellozis ve tüberküloz gibi hastalıklar en önemlileridir. Kurbanlık hayvanlar, hayvan pazarları, hayvan borsaları veya Kurban Hizmetleri Komisyonu´nca belirlenen kurbanlık satış yerlerinden veya doğrudan hayvancılık işletmesinden alınmalıdır. Buraların dışındaki yerlerden kurban alınmamalıdır. Kurbanlıkların gebe olmaması ve büyükbaş hayvanların iki yaşından, küçükbaş hayvanların ise bir yaşından küçük olmaması gerekmektedir. Hayvanın besi durumu iyi olmalı, yeni doğum yapmış olmamalı, tüyleri karışık ve mat olmamalı, pis kokulu ishal ve burun akıntısı olmamalı, çevreye karşı aşırı tepkili veya duyarsız olmamalı, iştahının iyi olması, yem ve suyu yemesi gerekmekte, topallık olmamalıdır. Aşırı zayıf olmamalıdır. Üretimin devamlılığı açısından dişi damızlık hayvan kesimi tercih edilmemelidir.
Ahmet Baydın
‘TARIMCEBİMDE’DEN BİLGİLERE ULAŞILABİLİR
Vatandaşlarımız, veteriner hekim kontrolündeki hayvanları tercih etsinler. Büyükbaş hayvanlarda hayvanın Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde olduğunu gösteren küpe, pasaport, veteriner hekim tarafından muayene edildiğini gösteren sevk raporu, Küçükbaş hayvanlarda kulak küpeleri, pasaportları ve sevk raporları aranmalıdır. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından oluşturulan ‘TARIMCEBİMDE’ aplikasyon uygulaması sayesinde hayvanın kulak küpe numarası ile hayvana ait ırk, yaş, cinsiyet, sahibi, uygulanan koruyucu aşılar vs gibi bilgilere ulaşabilirler. Kulak küpesi olmayan hayvanlar alınmamalıdır. Zoonoz hastalıkların gündemde olduğu şu zamanlarda, kurban kesme işleminin belediyelerin izin vermiş olduğu kurban kesme alanlarında, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan onaylı kesimhanelerde ve görevli kasaplar tarafından kesilmesine dikkat etmeliyiz ve kesim sırasında ya da kesim sonrasında ette veya diğer organlarda şüpheli bir durum gördüğünüzde kesim alanındaki görevli veteriner hekiminden yardım istenmeli ve gerektiğinde tutanak tutturulmalıdır. Kesimde ortaya çıkan kan, dışkı, atık ve artıklar ortalık yerde bırakılmamalı, rastgele etrafa atılmamalı, göl ve akarsulara, kanalizasyonlara karıştırılmamalıdır. Atıkları hayvanların yemesine ve çevreye yaymasına izin verilmemeli, derin çukurlar açılarak gömülmelidir.”