Çocuğa izletme

Güncelleme Tarihi:

Çocuğa izletme
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2010 00:00

Kurban Bayramı’nda kurban kesiminin çocuklara izletilmemesini vurgulayan Diyanet İşleri Başkanlığı, “Kurban ibadeti yerine getirilirken bıçak, kesme işlemi ve kan görme gibi olumsuzluklar bazı çocuklarda psikolojik rahatsızlıklara neden olduğundan, kurban kesilen yerlerde 12 yaşından küçük çocukların bulunmamasına özen gösterilmesi gerekmektedir” uyarısında bulundu.

DİYANET İşleri Başkanlığı, Kurban Bayramı’nda kurban kesiminin çocuklarda psikolojik rahatsızlık yaratılabileceği için kesim anının çocuklara izletilmemesi yönünde uyardı. Diyanet ayrıca kurbanlıklardan insanlara geçebilecek hastalıklara da dikkat çekti. Diyanet İşleri Başkanlığı, hazırladığı “Kurban Rehberi” ile Kurban Bayramı’nda istenmeyen olayların yaşanmaması için vatandaşların uyması gereken kuralları belirledi. Çocukların ibadeti kavramaları için erken yaşlarda bilgilendirilmeleri gerektiği belirtilen rehberde, kurban kesimi sırasında çocukların psikolojik rahatsızlık yaşamaması için yapılması gerekenler şöyle kaydedildi:
“Kurban ibadeti yerine getirilirken bıçak, kesme işlemi ve kan görme gibi olumsuzluklar bazı çocuklarda psikolojik rahatsızlıklara neden olduğundan, kurban kesilen yerlerde 12 yaşından küçük çocukların bulunmamasına özen gösterilmesi gerekmektedir.”

Zoonoz hastalıklara dikkat

Rehberde, başta kist, hidatik, şarbon, bruselloz, tuberkuloz, şap gibi hayvanlardan insanlara geçen (zoonoz) hastalıklara karşı dikkatli olunması gerektiği belirtildi. Hastalık yapan ve bozulmaya neden olan mikro-organizmaların ete bulaşmasını önlemek için alınması gereken önlemler ise şöyle: “Kesimi takiben ortaya çıkan kan, mide ve bağırsak içeriği önemlidir. Bunların gelişi güzel bir şekilde etrafa atılmaması ve akarsulara dökülmemesi gerekmektedir. Ayrıca bunların ve hastalık taşıyan diğer iç organların (karaciğer ve akciğer gibi) köpek ve kedilere verilmemesi gerekir. Bütün bunlar usulüne uygun bir şekilde imha edilmeli veya derin çukurlara gömülmelidir. Hayvanların kesilmesi, yüzülmesi, karkasın parçalanması, etin nakli, muhafazası, pişirilmesi ve tüketime sunulması aşamalarında kişisel temizlik kuralları ihmal edilmemelidir.

Kişisel hijyen önemli

Hayvan kesen kişiler, kullanılan kaplar vs. yoluyla gerçekleşecek bulaşmayı önlemek amacıyla temiz bıçak ve malzemeler kullanılması, etlerin konulacağı kapların iyice yıkanmış, kurban kesen kişilerin ellerini iyice yıkaması ve kesim sırasında hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerekir. Parçalama işlemi ile birlikte ette mevcut yada çevreden bulaşabilecek mikroorganizma sayısında artış olacağından, etin mümkün olduğu kadar büyük parçalara ayrılması ve derhal soğutulması gerekir.”

Çiğ ette tehlike

Kayseri Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdullah İnci, çiğ etle temas edildiğinde ya da çiğ etin yenildiğinde vücuda alınan bir parazitin, merkezi sinir sistemine yerleştiğini açıkladı. Şizofreninin ortaya çıkışında ‘toxoplasmosis’ adlı parazitin rolünün bilimsel olarak ispatlandığını söyleyen İnci, “Kurban kesimi ile meşgul olan kişiler ve kurban etlerini iyi pişmeden tüketenler büyük tehlike altında” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!