Karşıdaki kişiye iletilmek istenen mesajı kısa sürede ve net bir şekilde iletebilmek için kullanılan iletişime etkili iletişim denir. Etkili iletişim becerileri, sözlü ve sözsüz bir şekilde duygu ve düşünceleri karşıya aktarmayı sağlar. Sağlıklı bir iletişim sağlamak ve etkili bir bilgi alışverişi için etkili iletişim şarttır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Etkili İletişim BecerileriYeni çalışma düzenine çabuk alıştık. Yapılan araştırmalara göre çalışanların yüzde 60’ı uzaktan ya da hibrit çalışma ortamı sunmayan bir şirkette olmak istemiyor. Ama işe yeni başlayanlar için durum farklı. Fiziki olarak ofise gidememek hem ekiple olan iletişimi, hem işe alışma sürecini hem de deneyim aktarımını zorlaştırıyor. Uzmanlara göre, işverenlerin dijital çözümler ve insan odaklı stratejiler geliştirmesi gerekiyor.
#Hürriyet İKÇoğu sabah sokaktaki hayvanların katledildiği, çocukların hayatlarına vahşice son verildiği haberleriyle güne başlıyoruz. Peki, bu saf kötülük, şiddet karşısında hissettiklerimizi doğru yönetiyor muyuz? Sosyal medyada yaptığımız paylaşımlar vicdanımızı rahatlatmanın dışında neye yarıyor? Şu sıralar birçok kişinin aklındaki bu soruları uzmanlara yönelttik.
#Narin GüranCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması Büyük Finali'nde konuştu. Erdoğan, “Müslümanlar olarak bugün Kur'an'ın rehberliğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğumuz günlerden geçiyoruz. Dünyanın dört bir yanında İslam beldelerinin çoğunda kan, gözyaşı ve istikrarsızlık hakim. Etnik, mezhep ve kabile temelli gerilimlerin en çok yaşandığı yerlerin başında İslam ülkeleri geliyor. 'Komşusu açken tok yatan bizden değildir' diyen bir peygamberin ümmeti olmamıza rağmen gelir adaletsizliğinin yaygın olduğu ülkeler maalesef bizim inanç coğrafyamızda bulunuyor. Zekat gibi bir müesseseye sahipken bir tarafta insanların refah ve bolluk içinde yaşarken, hemen öte tarafta milyonların açlık ve kıtlığın pençesinde kıvranmasının hiçbir makul izahı olamaz" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanMüziğe kendini adamış biri Evrim Demirel. Sevmek, işinin hakkını vermek işte budur! 2022 Avrupa Bestecilik Ödülü’ne layık görülen, ‘makamsız’ kavramı ile müzik literatürüne geçen sanatçı, şu an İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Caz Ana Sanat Dalı Başkanlığı yapıyor. Sayısız eserleriyle saygın müzik çevresi tarafından çok iyi bilinen Demirel’in Anadolu Türk ezgileri ile cazı bir araya getirdiği ‘Makamsız’ ve en son çıkardığı ‘Kadim’ adlı albümlerinden sonra 7 Mart’ta Yunanlı klarnet ustası Vasilis Saleas ile müzik severlerle bir araya gelecek.
#YüzdeyüzMüziğe kendini adamış biri Evrim Demirel. Sevmek, işinin hakkını vermek işte budur! 2022 Avrupa Bestecilik Ödülü’ne layık görülen, ‘makamsız’ kavramı ile müzik literatürüne geçen sanatçı, şu an İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Caz Ana Sanat Dalı Başkanlığı yapıyor. Sayısız eserleriyle saygın müzik çevresi tarafından çok iyi bilinen Demirel’in Anadolu Türk ezgileri ile cazı bir araya getirdiği ‘Makamsız’ ve en son çıkardığı ‘Kadim’ adlı albümlerinden sonra 7 Mart’ta Yunanlı klarnet ustası Vasilis Saleas ile müzik severlerle bir araya gelecek.
#1Psikolojik sorular hayatın içinde karşımıza çıkmaktadır. Psikolojik sorular bireyleri düşünmeye ve farklı bir bakış açısına yöneltmektedir. Düşündüren soruların cevaplarını bulmak kişinin ufkunu genişletir. Komik veya kafa karıştıran pek çok psikolojik soru veya sorun vardır. Kişilerin bunları farklı kaynaklardan bulma ihtimali bulunmaktadır. Psikolojik soruları ve bunların cevaplarını sizler için detayları ile derledik.
Mesleki eğitim okulları, ülkemizde, Tanzimat Fermanı’nın yayınlanmasını takiben, 1857’de Maarif Nezareti Nizamnamesi ile bölgesel ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak açılmaya başlandı.Askeri Baytar Mektebi, Orman Mektebi, Ziraat Talimnamesi o dönemin ilk meslek okulları arasında yer aldı. Cumhuriyet döneminin de öncü Mesleki ve Teknik Okulları olarak değerlendirilirler…
#Konuk YazarDünyanın dört bir yanında büyük şehirler hem su kıtlığıyla hem de ani yağışların neden olduğu sellerle boğuşuyor. Buna bir de yükselen deniz suyu seviyelerinin kıyılardaki şehirleri tehdit etmesini eklersek suyun çağımızın en önemli problemlerinden biri olduğu ortada. Peki çözüm ne? İşte meseleye farklı açıdan bakan 5 alternatif proje...
#Su BaskınıBağırsaklarınız sizi egzersiz yapmaya motive ediyor ya da hareket etmekten vazgeçiriyor olabilir. Kulağa biraz saçma gelebilir ama bunu biz değil araştırmalar söylüyor. Eğer siz de egzersiz yapmaktan kaçınıyor, bir türlü hareket etmek istemiyorsanız sorumlusu bağırsak floranız yani mikrobiyomunuz olabilir.
#SağlıkJaponya’da afetzedelerin son durumu ve çevredeki olanakları öğrenecekleri bir sohbet botu geliştiriliyor. Hava araçlarıysa termal kameralarla donatıldığında enkaz altındakileri tespit etmeye destek olabiliyor. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin raporunda afet süreçlerine yönelik pek çok öneri mevcut.
#Uluslararası Telekomünikasyon BirliğiKahramanmaraş depremlerinin üzerinden 3 hafta geçti. Depremden etkilenen bölgelerde ihtiyaçlar sürüyor. Devlet yetkilileri bölgeye destek olmaya devam edilmesi gerektiğini söylüyor. Yardım faaliyetleri ilk günlere kıyasla bir nebze yavaşlamış gibi görünse de hâlâ elinden geleni yapmak isteyen çok fazla kişi var. Dayanışma kültürümüzü ve yardımların sürekliliğinin önemini uzmanlarla konuştuk.
#AfafSon yıllarda iletişimimizin çoğu sanal ortama taşındı. Ve bu iletişim şeklinin zamanla kendine özgü bir dili oluştu. E-posta yazarken kullandığımız söz kalıplarından WhatsApp sohbetlerinde seçtiğimiz emojilere her şey ‘dijital beden dilimizi’ oluşturuyor. İşin uzmanı “Dijital ve fiziksel iletişim arasındaki makası çok açmamak lazım. Yani gerçekte sarılmayacağımız birine sanal dünyada da öpücük emojisi göndermemek gerekiyor” diyor.
#Dijital Beden DiliÇocukluk anılarından herkes tekerlemeleri bilir. Bugün konuşmalarınızdaki telaffuzun ne kadar düzgün olduğunu düşünüyorsanız, bu muhtemelen çocukken söylediğiniz tekerlemelerden kaynaklıdır. Sizler için en zor, kolay, uzun, kısa ve komik olan diksiyon geliştirici tekerleme örneklerini bir araya getirdik.
#TekerlemeKriz yönetimi, kriz ve sorun yaratan olayların ortadan kaldırılması, sorunun giderilmesi, düzeltilmesi sürecidir. Aynı zamanda risk yönetimini de kapsar. Kriz yönetiminde uygulanması gereken aşamalar ile bu süreç daha kolay bir hale getirilebilir. Uygulama şekli, alanına göre değişse de temel de mantık aynıdır. Kriz yönetimi süreci hakkında ayrıntıları derledik.
#Kriz YönetimiAkıllı telefonlar artık sadece bir araç değil, hayatımızın parçası olarak görülüyor. Milyonlarca insan daha çocukluk hatta bebeklik döneminde akıllı telefonlarla tanışıyor. Bu çocuklar biraz büyüyüp okula başladıklarında da kendilerine ait bir telefonları ve sosyal medya hesapları oluyor. Ancak bazı ebeveynler çocuklarına akıllı telefon almama konusunda direniyor. Kimisi 18 yaş şartı koyuyor, kimisi "En azından lise çağına kadar bekleyeceğim" diyor. Peki, ebeveynleri telefon yasağı koyarken çocuklar bundan nasıl etkileniyor? Telefon kullanımı için ideal bir yaş var mı? İşte çocuklarına akıllı telefon vermeyi reddeden ebeveynler ve uzman görüşleri...
#Akıllı TelefonSesil Pir, başarılı bir iş insanı. Çalıştığı uzmanlık alanı, her gün duyduğumuz, alıştığımız klasik işlerden değil. Amerika’da lise eğitimi, üniversite ve yüksek öğrenimini tamamlayan Pir, ‘endüstriyel psikolog’. Henüz 16 yaşındayken uluslararası danışmanlık şirketi Deloitte’da çalışmaya başlayan Sesil Pir, yaklaşık 10 yıldır yaşadığı İsviçre’de hem kendi kurduğu danışmanlık şirketiyle uluslararası büyük şirketlere hizmet veriyor hem de dünyanın önde gelen ilaç şirketlerinden Takeda’da tam zamanlı olarak çalışıyor. Ayrıca dünyanın en büyük dijital eğitim kanalı LinkedIn Learning’de dersliklerine yüz binlerce insan katılıyor. Microsoft, Amazon gibi büyük şirketlere danışmanlık yapan, Bill Gates’te birlikte çalışma fırsatı da bulan Sesil Pir’le ‘endüstriyel psikoloji’ ve ortak yazarı olduğu ‘İnsan Odaklı Liderlik’ kitabını konuştuk.
#İsviçreİnsanoğlu kendisini iletişim kurarak ifade eder. Konuşmak ve yazmak bir uygarlığın seviyesini yansıtan en önemli göstergelerdendir. Bireysel olarak da bir kişinin güzel ve etkili konuşması, dilini doğru kullanması ile yakından ilgilidir. Dil bilgisini bilmek, kullanmak kadar anlatım sanatlarını ve türlerini kullanmak da etkili iletişim için bir ön şarttır. Kinayeli anlatım nedir, özellikleri nelerdir, kinayeli anlatım biçimi, örnekleri ve cümleleri ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
Rusya Savunma Bakanlığı, Rus askerlerinin Buça kentindeki sivilleri öldürdüğüne dair çıkan haberleri yalanlayarak, “Rusya ile Ukrayna arasında Türkiye'de gerçekleştirilen yüz yüze görüşmelerin ertesi günü, 30 Mart'ta tüm Rus birliklerinin Buça'dan tamamen çekildiğini özellikle belirtmek isteriz” dedi.
#RusyaDünyanın pek çok yerinde pandemi kuralları esnerken yeni bir madde daha gündeme geldi; uçaklarda maske kurallarının kaldırılması... İngiltere ve Danimarka'da bazı havayolu şirketleri maske zorunluluğunu askıya aldı. Kimisi kararı çok olumlu karşılarken kimi yolcular ise karardan mutsuz. Peki uzmanlar bu konuya nasıl bakıyor?
#KoronavirüsDünyanın ilk NFT, kripto para ve blockchain pazarlama faaliyetini gerçekleştiren Capital Block, Türkiye'de de faaliyetlerine hız veriyor. Galatasaray'ın başarılı NFT lansmanını gerçekleştiren Capital Block Kurucu ve CEO’su Tim Mangnall "NFT bizlere sınırsız fırsatlar sunuyor. Özellikle önümüzdeki iki, üç yıl içerisinde her bir spor kulübünün bir NFT danışmanı ve bir NFT departmanı olacağını, ilgili çalışmalar ve ortaklıklar gerçekleştireceğini öngörüyoruz" dedi.
#Sponsorlu İçerik“İletişim”, içinde insanın bulunduğu akla gelebilecek tüm alanlarda altı çizilmesi gereken çok temel bir konudur. Okul sistemi, aile sistemi, eğitim-öğretim süreçleri, birey olma ve toplumla bütünleşme süreçleri kendi içlerinde farklı gereklilikleri barındırsa da sağlıklı iletişim olmadan eksik ve aksak kalacaktır. Özel Ata İlkokulu Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi,“Çocuklarla Etkili İletişim” konusu hakkında bilgi verdi.
#Çocukİlk kez Amerikalı yazar Walter Lippman tarafından kullanılan kalıp yargı ifadesi, toplum nezdinde belli başlı sosyal gruplara dair oluşmuş ön yargılardır. ''Zihnin tasavvuru'' ve ''stereotip'' adıyla da bilinen kalıp yargı terimi, toplumsal kutuplaşmanın temel nedenleri arasında yer alır. Kalıp Yargı nedir ve tehdidi nasıl oluşur? Felsefede Kalıp Yargı kavramının özelliklerini örnekleri ile birlikte derledik.
#Kalıp Yargı Nedir?Günümüze baktığımız zaman televizyon, gazete, dergi ve bunlara benzer birçok iletişim yolu olduğu görülmektedir. Bu iletişim yolları bazen olumlu bazen ise olumsuz sonuçlara neden olabilir. Medya okuryazarlığı da bu açıdan oldukça önemlidir. Medya okuryazarlığı nedir ve neden önemlidir? Medya okuryazarlığı örnekleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Medya Okuryazarlığı Nedir?Günümüzde teknolojinin hızla gelişmesi dijital dünyayı da etkiledi. İşletmeler ürün tanıtımlarını geliştirmek adına dijital dünyada web sitelerine ihtiyaç duyuyor Javascript de çok fazla merak edilen terimlerden bir tanesi olmuş durumda. Javascript nedir ve ne işe yarar? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik
#Javascript Nedir Ve Ne İşe Yarar?"Makine öğrenimi her zaman Amazon’un inovasyonlarının merkezinde yer aldı" sözlerini kaydeden ve makine öğreniminin potansiyel gücüne dikkat çeken AWS Makine Öğrenimi Çözümleri Laboratuvarı Kıdemli Yöneticisi Sri Elaprolu, Hürriyet'e önemli açıklamalarda bulundu.
#Reinvent