Tarım ve Orman Bakanlığı, yaptığı laboratuvar testleri sonucunda ürünlerinde taklit ve tağşiş tespit edilen üreticileri ifşa etmeye başladı. Özellikle et ürünlerinde domuz ve tek tırnaklı hayvan eti tespit edilmesi tepkilere neden olurken, pul biber gibi baharatlarda gıda boyası kullanılması ve zeytinyağlarına bitkisel yağ karıştırılması dikkat çekti. Liste her gün güncellenirken son yapılan beş testte, Antep fıstığı yerine ay çekirdeği, dana köfte yerine deri dokusu, lahmacun içinde ise tavuk taşlığı bulundu. Peki bu ürünler tadından, kokusundan ve görüntüsünden anlaşılır mı? Sağlığımızı nasıl etkiliyorlar? Tüketici nelere dikkat etmeli? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkÜrün Güvenliği Konferans’ında konuşan Ticaret Bakanı Bolat, “Ürün güvenliği tüketiciler için, sağlığın ve güvenliğin korunması ile zarar görme riskinin azaltılmasını sağlamaktadır. Genel olarak ürün güvenliği, toplumun sağlık ve güvenlik standartlarını yükselterek toplumsal refahı artırır” dedi.
#Ömer BolatGüvenilir gıdalara kolayca ulaşmak ve sağlıklı bir beslenme planı uygulayabilmek artık pek çoğumuz için önemli bir öncelik. Bunun yolu da önce doğru gıda okuryazarlığından, yani etiket bilgisinden geçiyor. Bu kavramın ne olduğunu ve hakkında doğru bilinen tüm yanlışları Prof. Dr. Sibel Özilgen’le konuştuk.
#GıdaGazlı içeceklerde, mısır gevreğinde, hatta kahvenizde bile var… Dünya Sağlık Örgütü çok sayıda yiyecek ve içecekte yer alan bir yapay tatlandırıcı olan aspartamı, ‘kanserojen olma ihtimali bulunan maddeler’ listesine ekledi ancak günlük aspartam tüketimiyle ilgili tavsiyesini değiştirmedi. Uzun süredir devam eden sağlık endişelerine rağmen kullanımı çok yaygın olan aspartamın dünyayı ele geçirişinin tarihini anlatıyoruz…
#AspartamTürkiye’den Singapur’a ihraç edilen üç baharat ürünü; öğütülmüş sumak, öğütülmüş tatlı biber ve tavuk baharatında ayakkabı ve zemin cilası gibi plastik renklendirmede kullanılan Sudan I-III-IV isimli kimyasal renklendiriciler tespit edildi. Singapur Gıda Bakanlığı söz konusu baharatların toplatılması ve kullanılmaması çağrısı yaparken, uzmanlar doğada olmayan canlılıktaki renkleri yaratabilmek için kullanılan sentetik gıda boyalarının çocuklarda hiperaktivite bozukluğu, yetişkinlerde ise kanser başta, deri dökülmesi, astım, alerji gibi rahatsızlıklara yol açabileceği konusunda uyarıyor.
#BaharatYapılan araştırmaya göre bir yemeği hazırlandıktan sonra tuz eklemek, kadınlarda 1.5, erkeklerde ise 2.28 sene ömürde kısalmaya neden oluyor. Peki günlük ne kadar tuz tüketmek gerekiyor? Ekstradan yumurta, salata ve domatese atılan tuz ne gibi sorunlara neden oluyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Sağlık25 beden kot, 34- 36 beden olarak kabul edilmektedir. Geçiş bedeni sayılan 25 beden kot 60cm bel ve 90 cm basen ölüsünde bulunan kadın Jean bedenidir. 25 beden kot hangi beden? 25 beden pantolon kaç bedene denk gelir detayları ile derledik.
Çocuğunuza alacağınız bir atıştırmalık paketinde taptaze bir meyve fotoğrafı sizi ne kadar cezbeder? Meyveyi bir türlü yediremediğiniz çoğunuza sağlıklı bir atıştırmalık vermenin huzurunu yaşıyor olabilirsiniz ama bir de paketin arkasını çevirmenizi tavsiye edeceğim. Çocuğunuza meyve yerine şeker yediriyor olabilirsiniz. Zira ilave şekerin 60’dan fazla başka adı var…
#AtıştırmalıkMaden suyu, içerdiği zengin mineraller ve karbondioksit gazı ile birlikte yeraltındaki çatlaklardan yol bularak yeryüzüne çıkar ve tamamen doğaldır. Bu nedenle vücuda sayısız faydası vardır. Genellikle soda ile karıştırılan maden suyunun farklarına ve faydalarına gelin birlikte bakalım.
#Maden SuyuDünya nüfusunun aşağı yukarı %70’inde laktoz intoleransı mevcuttur. Süt ve ürünleri tüketildiğinde, gastrointestinal sistemde şikayetler (mide ve barsak şikayetleri) başlar. Oysa kemik sağlığı, boy uzaması, büyüme gelişme ve kas sağlığı açısından kıymetli bir besindir.
#Laktoz İntoleransıTürkiye'de, günümüz rakamlarına bakıldığında her 3 kişiden ikisinin fazla kilolu ya da obez olduğunu dile getiren Obezite Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tufan Ergenç, "Eğilim devam ederse, Türkiye'de 2030 yılına kadar %60 fazla kilolu ya da obez olacağı da öngörülmektedir" dedi.
#ObeziteBeslenme alışkanlıklarımız her yıl biraz daha değişiyor. Yepyeni ürünlerle tanışıyor, hep hayatımızda olanları daha fazla önemsemeye başlıyor ya da gerekiyorsa onlarla vedalaşıyoruz. Bu yılki en önemli trend, artan çevre hassasiyetiyle birlikte beslenirken artık sadece kendimizi düşünmememiz ve doğaya hiç olmadığı kadar önem vermemiz olacak.
#Mood-FoodTeknolojinin gelişmesiyle birlikte doğal güzellik ve bakım ürünlerinde de zamanın izlerini görmek mümkün oluyor. İrili ufaklı on binlerce kozmetik ürün içinde aslında size faydalı olan hangisi, kozmetik ürünlerin içerikleri hakkında bilgi sahibi misiniz veya yan etkileri konusunda gerçekten farkındalığınız var mı? Kısacası kozmetik ürünler üzerindeki etiketleri fark edecek kadar bilinç sahibi misiniz?
#Etiket OkumaSağlıklı beslenmeye başlamak istiyorsanız ilk yol market alışverişine çıkıyor. Her zaman söylediğim bir söz var. O’da “İlk olarak mutfağınıza sağlık getirin !”. Market alışverişinizi ne kadar akıllı yaparsanız o kadar kolay mutfağınızı sağlıklı hale getirirsiniz. Bu yüzden sizinle alışveriş yaparken dikkat edeceğiniz 5 adımı paylaşmak istedim.
#Alışveriş ListesiŞekerden uzak durmak, büyük küçük demeden herkesin edinmesi gereken bir alışkanlık. Sadece bu gıdayı çok tüketenler değil, herkes şekeri bırakmalı. Eğer siz de hayatınızdan şekeri çıkarmak istiyor ama nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız önerilerimize göz atmanızda fayda var. Sayacağımız basit ama etkili yollar ile şekeri sadece 5 günde bırakabilirsiniz!
#21 Gün Şekersiz DiyetBirçok kişinin şikayetidir karın bölgesindeki fazlalıklar. Kötü görüntünün yanı sıra hareket ederken zorlanmada kişiyi etkileyen en büyük sebeplerden biridir. Çoğunlukla erkeklerde görülen göbek çevresindeki kilo artışı özellikle organların etrafında yağlanmaya sebep olduğundan hastalıklara davetiye çıkartıyor. Durum daha kötü bir hal almadan aslında çok kolay olan birkaç davranış değişikliği ile kolayca karın bölgenizdeki fazlalıklardan kurtulabilirsiniz.
#Karın Bölgesini EritmeKendi içinden filizlenen domatesler, insanın elini çizen maydanozlar... Üzerinde hem ‘yerli üretim’, hem de ‘ithal’ yazan etiketler... GDO’lu ürünler, gıdalardaki ağır metaller, sahtecilik, derken başımıza bir de şarbon korkusu çıktı. Herkes evine, mutfağına ne sokacağını, çoluk çocuğuna ne yedireceğini şaşırmış durumda. Çaresizlikten vejetaryen kesilen aileler bile var. Peki ne yiyeceğiz? Nelerden uzak durup kime güveneceğiz? Alışverişte, etiket okurken, aldıklarımızı pişirirken, saklarken kendimizi ve sevdiklerimizi nasıl koruyacağız? Korkunç hastalık ve melanetlerden nasıl sakınacağız?
#Balık