Temel unsurları anlatıcı, zaman, olay örgüsü, mekan ve karakter olan olay yazılarına öykü denir. Öyküler, durum hikayesi, olay hikayesi ve modern hikaye olarak üçe ayrılır. Her hikaye türünde de belli başlı anlatım tekniklerinden biri ya da birkaçı kullanılır. Hikayede anlatım tekniklerini örnek paragraflarla birlikte ayrıntılı olarak derledik.
Edebi eserler manzum ve mensur olmak üzere iki ana başlıkta toplanır. Düz yazı ve nesir adıyla da bilinen mensur eserler de kendi içerisinde ikiye ayrılır. 1- Düşünce yazıları 2- Olay yazıları. Olay yazılarından biri olan hikayeler, serim, düğüm, çözüm bölümlerinden oluşur. Maupassant tarzı hikaye nedir ve özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
#EğitimEserlerinde gerçek ve fantastik unsurları bir araya getiren İsrailli yazar Etgar Keret pandemiden aldığı ilhamla bir kısa film yazıp yönetti. Yazar, ‘Outside’da (Dışarısı) sokağa çıkma kısıtlaması bitmesine rağmen evlerinden çıkmak istemeyen insanları konu alıyor.
#GazetehaberleriGeride bıraktığımız bir sene boyunca raflara çıkan yerli, yabancı, edebiyat ve edebiyat dışı kitapları Hürriyet Kitap Sanat’ın 20 kişilik jürisi değerlendirdi. Jüri üyelerimizin ‘ilk 10 kitap’ sıralamasına göre yaptığımız puanlamanın sonunda, Murathan Mungan’ın son şiir kitabı ‘Çağ Geçitleri’, en çok oyu alarak birinci sıraya yerleşti. İşte jürimizin seçkisiyle, 2019’un en iyi 50 kitabı...
#Murathan Mungun2018’iniz nasıl geçti bilinmez; herkesinki farklı farklı... Ama eğer edebiyattan, sinemadan, müzikten, bilimden, yeme-içmeden keyif alan biriyseniz, sizi muhteşem bir 2019 bekliyor. Türkler’in komedi filmleri, yabancıların bilimkurguları; yeni albümler, düetler, konserler; insanı ekrana kilitleyecek diziler; ufkumuzu açacak bilimsel denemeler; ağzımızın tadını yerine getirecek gurme trendler... Noel Baba’yı kıstırdık; yeni yıl torbasında neler varmış önden göz attık.
#Noel BabaBazı kitaplar vardır; kesintisiz, uzun yaz günlerine, tatil molasının sakin akan saatlerine saklar kendini. Bazı okurlar vardır; kendisini heyecanlandıran kitapları okumak için ‘özgür günler’i iple çeker. Edebiyat, sinema ve müzik dünyasından 10 isme, tatil günlerinde baş başa kalmamızı önerdikleri kitapları sorduk.
#KitapsanatTürk okurlarının yakından tanıdığı İsrailli öykücü Etgar Keret geçen günlerde İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali’ndeydi (İTEF). Aynı günlerde, son öykülerinden oluşan ‘Kapı Birden Vuruldu’ isimli eseri, Siren yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı. Bir önceki kitaplarındaki en yeni öyküsünü 2002’de kaleme almıştı Keret. Aradan neredeyse 10 yıl geçmiş... Bu kez, diğer kitaplarına oranla biraz daha karanlık bir atmosfere sahip olsa da ‘en iyi kitabım’ dediği ‘Kapı Birden Vuruldu’daki öykülere ve o öykülere yol açan olaylara dair konuştuk...
Ahmet Hamdi Tanpınar, 17 Mart 1961 tarihli günlüğünde, ‘Dünyam’ adını verdiği bir dergi projesinden söz eder. Asla hayata geçmeyen bu proje, bundan iki yıl önce MSGSÜ’de düzenlenen Uluslararası Ahmet Hamdi Tanpınar Sempozyumu’nda Handan İnci tarafından tek sayı olarak gerçekleştirilmişti. Bu dergi, ‘Tanpınar’ın hayat hikâyesini anlatan bir kitap halini aldı. Tanpınar’ın ölümünün 50. yılı dolayısıyla Küçükçekmece Belediyesi tarafından yayınlanan kitaba biraz daha yakından bakalım.
Ölen birinin ardından duyulan üzüntüyü dile getiren şiirlere ‘mersiye’ denirdi eski Türk edebiyatında. İlginç olan, Kanuni’nin Konya Ereğlisi yakınlarında öldürülen oğlu Şehzade Mustafa için yazılan mersiyelerin sayısının, tüm şehzâdeler için kaleme alınanlardan daha fazla olması
Bugün tanıtacağım kitap, ‘Sultan II. Abdülhamid’in Arşivinden Dünya Liderleri’ başlığını taşıyor. Albümde Sicilya, Hannover krallıkları gibi tarihe gömülen hanedanlıklara karşılık Malezya’da bugün hâlâ varlığını koruyan Johor Sultanlığı’nın hükümdarı Ebubekir Han’a kadar devrin en önemli simaları yer alıyor