Hayvan kaynaklı büyük bir salgınla kaosa sürüklenen dünyada et yemek yasaklansaydı nasıl bir hayatımız olurdu... Yazar Mehmet Mollaosmanoğlu, son distopik romanı “Veganlar”da et yemenin cezalandırıldığı çevreci ama yasakçı bir sistemi odağına alıyor. Yazarla gizem dozu yüksek yeni kitabını konuştuk.
#Mehmet Mollaosmanoğlu5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 17 maddesinde değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifiyle ilgili tartışmalar sürüyor. Sokak hayvanlarına ‘ötanazi’ yapılmasının da önünü açan teklifle ilgili bir taraf sokaktaki hayvan popülasyonunun artmasının kamu güvenliğini tehdit ettiğini söylerken karşı olanlar sokaktaki hayvanların toplanması ya da öldürülmesiyle sorunlara bir çözüm bulunamayacağını savunuyor, sokak hayvanlarıyla birlikte yaşamaya dayanan kültürümüze dikkat çekiyor.
#Hayvanları Koruma KanunuAslanlar, yaşadıkları habitatların en güçlü canlılarından biridir. Bu nedenle pek çok hayvanı rahatlıkla yiyebilirler. Sizler için merak edilen aslanlar ne yer, yavru aslan nasıl beslenir ve aslanların en çok sevdiği besinler nelerdir detayları ile derledik.
#Aslanlar Ne Yer?Su kaplumbağası, Emydidae ailesine ait bir kaplumbağa türü olarak bilinir. Amfibik bir yaşam sahip olup evcil hayvan olarak evlerde de yaşam süren bir hayvan türüdür. Karada ve suda yaşadıkları bilinir. Genel anlamda bu çerçevede ikiye ayrıldığı bilinir. Su kaplumbağaları daha çok etçil beslenme düzenine sahiptirler. Kara kaplumbağası ise otçuldur. Su kaplumbağasının yemlenme sayısı ve yemlenme saati önem arz eden konular arasındadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Su Kaplumbağası Ne Yer?Kaplumbağalar evlerde beslenebilen canlı türleri arasında yer alıyor. Kaplumbağa beslemek isteyen kişiler, kaplumbağa hakkında birçok araştırma yapıyor. Özellikle bu canlıların hangi yiyecekleri tükettiği kaplumbağa alacak kişilerin merak ettiği konular arasında yer alıyor. Kaplumbağa ne yer? Yavru kaplumbağalar nasıl beslenir ve en çok sevdiği besinler neler sorularına cevapları derledik.
#Kaplumbağa Ne Yer?Birçoğumuz artık yaşlanma sürecini tersine çevirmenin yollarını arıyoruz ve daha uzun bir ömür hayal ediyoruz. İşte son yıllarda bu amaçla yapılan popüler yaşlanma karşıtı uygulamalar var. Soğuğa maruz kalma, aralıklı oruç, skızılötesi ışık terapisi gibi birçok trendin ömrü uzattığına inanılıyor. Peki hangi uygulamalar gerçekten işe yarıyor mu? Uzmanlarla masaya yatırdık...
#SağlıkGünümüzde birçok kişi yaşlanma sürecini tersine çevirmenin yollarını arıyor ve bu ömür uzatma arayışı bir akım haline geldi. Soğuğa maruz kalma, aralıklı oruç, sebze ağırlıklı beslenme, kızılötesi ışık terapisi gibi yaşlanma karşıtı birçok trendin ömrü uzattığı söyleniyor. Peki hangi trendler gerçekten işe yarıyor? Uzmanlarla masaya yatırdık...
#SağlıkHeterotrof canlılar hangi canlılar olduğu sık sık internetten araştırılan konulardan biridir. Özellikle sıkça karşılaşılmasından dolayı ne oldukları ve nasıl beslendikleri de merak edilen konular arasındadır. Bu bakımdan Heterotrof canlılar nedir ve nasıl beslenir öğrenebilir ve konu ile ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz. Heterotrof canlılar nedir, karbondioksit kullanır mı ve nasıl beslenir? Heterotrof canlıların özellikleri ve örnekleri sizler için derledik.
Balıklar, yüzebilen ve suda yaşayan bir hayvan türüdür. Bu hayvan türü diğer hayvanlara göre daha farklıdır. Bunun sebebi ise iskelet ve solunum sistemlerinin farklı olmasıdır. Balıklar kendi içerisinde de türlere ayrılmaktadır. Bu türlerden bir tanesi pirana balığıdır. Pirana balığı nedir? Özellikleri nelerdir? Pirana balığının eti yenir mi? Türleri nelerdir? Nerelerde yaşarlar? Nasıl beslenirler ve ömürleri ne kadardır detayları ile sizler için derledik.
Akvaryumlarda en çok karşılaştığımız ve gördüğümüz balıklar arasında yer alan sarı prenses, estetik görünümleri ve renkleri ile, barışçıl yapıları ve zor koşullara direnç göstermeleri ile bilinirler. Hareketli bir yapıya sahip olmaları ve çok canlı renkleri sayesinde sarı prenseslerin bulunduğu akvaryumlar göz alıcı bir güzelliğe sahip oluyor. Sarı prenses balığı nedir ve özellikleri nelerdir sizler için derledik.
Birbirinden farklı balıkların bakım ve beslenmesi de farklılık gösterebilir. Özellikle balık yetiştiren kişiler her bir detayı doğru olarak uygulamalılar. Ateş balığı olarak da bilinen Plati Balığı nedir? Özellikleri nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Akvaryum balıkları arasında en çok tercih edilen Neon Tetra balığıdır. Aynı zamanda en bilinen de bir balık türüdür. Küçük akvaryumlar için çok fazla tercih edilmektedir. Bu balıklar yüzbinlerce sürüler halinde dolabilmektedir. Bundan dolayı bu balıkları yakalamak çok kolaydır. Neon Tetra balığı nedir? Özellikleri nelerdir? Neon Tetra balığın bakımı nasıl yapılır tüm detayları ile derledik.
Ülkemizde çok sık bilinen balık türlerinden birisi de mücevher balığıdır. Akvaryumda balık besleyen kişilerin en sık tercih ettiği mücevher balıkların beslenmesi ve bakımına da özen gösterilmesi gerekir. Peki mücevher balığı (Hemichromis guttatus) nedir ve özellikleri nelerdir? Bakımı, yemi ve üremesi hakkında bilgileri sizlere detaylıca derledik.
Çöpçü balıkları, akvaryum içerisinde en çok yanlış anlaşılan balıklardır. Bu balıklar düşünüldüğü gibi akvaryumu temizlemezler. Petshop kişileri yanlış yönlendirmesi sonucu bu balıklar genellikle alınmaktadır. Çöpçü balıkları dibe çöken yemleri yer. Bu şekilde bu yemlerin bozulmasını önler. Peki, çöpçü balığı nedir? Çöpçü balığının özellikleri nelerdir? Çöpçü balığının bakımı, yemi, üremesi nasıl olur tüm detayları ile derledik.
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, bu yıl mevsim normaline dönen yağışlarla su seviyesi ve hacmi 2 kat artan Uluabat Gölü'nün, yine de istenilen canlılığa ulaşamadığını söyledi. Dr. Kesici, yıllardır devam eden kirlilik yükünün, göl suyunu 'çürümüş yemyeşil suya' dönüştürdüğünü kaydetti.
#Uluabat GölüTürkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, bu yıl mevsim normaline dönen yağışlarla su seviyesi ve hacmi 2 kat artan Uluabat Gölü'nün, yine de istenilen canlılığa ulaşamadığını söyledi. Dr. Kesici, yıllardır devam eden kirlilik yükünün, göl suyunu 'çürümüş yemyeşil suya' dönüştürdüğünü kaydetti.
#Uluabat GölüZeytin meyvesi ve o meyveden çıkan yağ bizim için sağlıklı ve lezzetli bir besinken birçok canlı için hayati önem taşıyor. Zeytinliklerin kapladığı alanları kullanan canlılar saymakla bitmiyor. Doğa Derneği’nin ‘Zeytinime Dokunma’ kampanyası için hazırladığı posterden yola çıktık, bu canlılardan bazılarını size daha yakından tanıtalım istedik.
#Zeytinime DokunmaGünlük hayatta kurbağaları sıklıkla çevremizde bulunan su birikintilerinde, göl ve dere kenarlarında hepimiz görürüz. Yumurtadan çıkan kurbağa yavruları erişkin kurbağalara hiç benzememektedir. Suyu içerisinde yumurtadan çıkan kurbağa yavruları ilk görünüşleri ile erişkinlik görünüşlerinin arasında çok fark vardır. Bu sebeple kurbağaların bu ilginç yaşam döngüleri insanlar tarafından oldukça merak edilir. Kurbağanın yaşam döngüsü nedir ve nasıl gerçekleşir? Kurbağaların yaşam döngüsünün aşamaları ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimYapılan çok sayıda araştırma sebze ve meyvelerin besin değerlerinde çok ciddi kayıplar meydana geldiğini ortaya koyuyor. Bu kayıp oranları o kadar fazla ki Gıda Mühendisi Handan Doğan durumu, "Yetişkin bir insanın günlük C vitamini ihtiyacı 90 mg civarında. 50 yıl önce 1 portakal ile bu oran karşılanabiliyordu. Şu an günde 2-3 portakal tüketmek gerekiyor” sözleriyle anlatıyor. İşte dikkat çeken detaylar...
#Beslenmeİnsanlar yaklaşık 66 milyon yıldır Dünya'da varken, dinozorların saltanatının yaklaşık 165 MİLYON YIL sürdüğünü düşünmek akıllara durgunluk veriyor! Bu görkemli canavarların soyu yaklaşık 67 milyon yıl önce yok oldu. Bilim adamları 1000'den fazla dinozor türünü keşfetti ve adlandırdı. Her biri hakkında benzersiz ve heyecan verici bilgilere erişildi. Peki, en çok bilinen dinozor türleri ve isimleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
Doğada insanlarla birlikte yaşayan pek çok canlı bulunuyor. Son zamanlarda insanlar, kendisine ev arkadaşı olarak kedi, köpek, kul gibi evcil hayvanların yanı sıra kaplumbağa gibi farklı hayvanlar da tercih ediliyor. Kaplumbağa türleri ve çeşitleri nelerdir detayları ile derledik.
Biyoloji oldukça geniş bir alandır. Yeryüzünde yaşayan tüm canlılar ile ilgili araştırmalar da yapılıyor. Özellikle popülasyon kavramı da çok merak ediliyor. Popülasyon dağılımı ile yoğunluğu da inceleniyor. Popülasyon nedir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Popülasyon Nedir?