Eti yıkamanın mevcut mikroorganizma yükünü arttıracağını belirten Gıda Mühendisi Aslı Zuluğ önemli uyarılarda bulundu. Yıkanan etin tehlikeli olduğuna dikkat çeken Zuluğ, "Avuç içi sıcaklığı çok önemli. Etle ne kadar çok oynarsanız bu durum o kadar çok riske yol açıyor. Etle ne kadar haşır neşir olursanız içerdiği mikroorganizmaları çevreye dağıtırsınız. 30 dakikada hazırlama işlemini gerçekleştirin" uyarısında bulundu.
#Et Yıkanır MıTüketicilerin mutfakta yaptığı en yaygın hatalardan biri, eti pişirmeden önce yıkamak. Geçmişte rastlanılan et kesim şartlarının günümüzdeki teknolojilerle kıyaslanmayacak kadar ilkel şartlarda olmasına ve etin kesim esnasında toz, kıl ve tüy gibi maddelerle temas etmesine dayalı algı, eti yıkamanın temelini meydana getiriyor. Tüketicilerin eti yıkamak için farklı yöntemler kullandığını belirten Dr. İlkay Gök, yıkanan etin, bakteriyel zehirlenmelere ve hastalanmalara yol açabileceğine dikkat çekiyor.
#Et Yıkanır MıSağlıklı ve aynı zamanda ekonomik besin kaynakları içerisinde böbrek gelir. Aynı zamanda oldukça lezzetli bir yiyecek türü olarak da öne çıkar. Peki, böbrek nasıl pişirilir? Böbrek yıkanır mı? Böbrek sote nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#BöbrekHer gün soframıza gelen gıdalar üzerinde öyle büyük oyunlar dönüyor ki maliyeti düşürmek için yapılan hileler pes dedirtiyor. Süt ürünleri, zeytinyağı, salça, sirke, tereyağı derken Ramazan ayının yaklaşmasıyla pastırma da bunlardan nasibini aldı. Peki pastırmada en çok hangi hilelere başvuruluyor? Hileli ürün tadından, görüntüsünden anlaşılır mı? Pazarlarda ya da şarküterilerde satılan ambalajsız ürünler riskli mi? Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık anlatıyor.
#SağlıkKurban Bayramı'nda etin doğru şekilde değerlendirilip saklanması büyük önem taşıyor. Çünkü kesim sonrası et üzerinde bakterileri çoğalarak yayılabilir. Bu nedenle etin değerlendirilmesi ve saklanması konusunda bazı püf noktalarına dikkat edilmeli. Bu noktada kurban eti yıkanır mı sorusunun yanıtı da merak ediliyor. Peki kurban eti yıkanır mı? Kurban eti ne kadar dinlendirilir ve nasıl saklanır? İşte kurban etini saklamanın püf noktaları...
#Kurban Eti Yıkanır MıGünümüzde birbirinden farklı balık türleri bulunmaktadır. Özellikle mırlan balığı lezzeti nedeniyle çok fazla tercih edilmektedir. Mırlan balığı nasıl pişirilir, nasıl temizlenir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Denizlerde ve çeşitli tatlı sularda yaşayan pek çok balık türü yaşamaktadır. Bu balık türlerinden biri de kömür balığıdır. Kömür balığı merak edilen bir türdür. Kömür Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Kömür balığı faydaları ve özelliklerini tüm detayları ile derledik.
Pek çok kişi besinlerin üstünde yer alması muhtemel bakterilere karşı yiyecekleri yıkamayı tercih ediyor. Ancak bu durum söz konusu bakterilerin daha da yayılmasına sebep oluyor. Yani bazı gıdaları yemeden önce yıkamak gerekli gibi görülse de hepsi için bu durum geçerli değil.
#GıdaProfesyonel şeflerin ağızda dağılan çıtır tavuk parçalarını nasıl hazırladıklarını merak ediyor musunuz? Aslında birkaç teknik ve beceri, her seferinde içi yumuşacık ve dışı kıtır bir lezzete ulaşmanız için temel unsurlardır. İşte sofraların yıldızı tavuk etini muazzam bir şekilde pişirmenin ipuçları…
#TavukKurban etinin yıkanıp yıklanmayacağı, kurban ibadetlerini idrak eden vatandaşların öğrenmek istediği konuların başında geliyor. İslam aleminin aylardır beklediği Kurban Bayramı'nda kurbanlarını kesen vatandaşlar, sağlık koşullarına uyarak kurban eti saklama hususunda uzmanların yorumlarını merak ediyor. Bu konu hakkında değerlendirmede bulunan, Prof. Dr. Kamil Bostan, " Eti işlerken kirli yüzeylere karşılaşılırsa bu kısımları yıkanmak yerine kesilmeli." diyor. İşte, kurban etiyle ilgili merak edilenler.
#KurbanDerviş Baba tefekkür halinden başını kaldırdığında beti benzi atmış, “Aman Ya Rabb!” diye niyaz etmedeydi. Soru soran bakışlarımızı farkettiğinde, “Evladım, Allah(cc) ahirette bazılarına bakmayacak bile, bundan daha elim azap olabilir mi!” gibi bir cevap verdiğini ve uzun uzun dua ettiğini hatırlıyorum. Doya doya “Cemal”ini seyretmeyi bırak, muhatap bile alınmamak… Tüylerimiz ürpermişti. Allah muhafaza…
#YazarKendi içinden filizlenen domatesler, insanın elini çizen maydanozlar... Üzerinde hem ‘yerli üretim’, hem de ‘ithal’ yazan etiketler... GDO’lu ürünler, gıdalardaki ağır metaller, sahtecilik, derken başımıza bir de şarbon korkusu çıktı. Herkes evine, mutfağına ne sokacağını, çoluk çocuğuna ne yedireceğini şaşırmış durumda. Çaresizlikten vejetaryen kesilen aileler bile var. Peki ne yiyeceğiz? Nelerden uzak durup kime güveneceğiz? Alışverişte, etiket okurken, aldıklarımızı pişirirken, saklarken kendimizi ve sevdiklerimizi nasıl koruyacağız? Korkunç hastalık ve melanetlerden nasıl sakınacağız?
#BalıkLösemi hastalığı ikinci kez tekrar edince 3 yaşındaki oğlu Atakan’ı bırakıp gitmemek için çığlığını, yazdığı mektupla duyuran Gamze Akbaş hayatını kaybetti. 'Seyahate giden anne gibiyim' başlıklı mektubuyla Türkiye'yi ağlatan genç kadın, son yolculuğuna uğurlandı...Acılı eş Emrah Akbaş oğlu Atakan'ın "Annem Atatürk'ün yanına gitti, iyi insanlar cennete gider" dediğini söyleyince gözyaşları sel oldu.
'Yemeğe benim gibi eşofmanla gideceksin. Çünkü yemek yerken genişliyorum. Eşofman giyersen, pantolon kemerinin sıkıştırmasından kurtulursun. Daha çok yiyebilirsin.' Bu sözler, ünlü iş adamı Ali Sabancı'ya ait. Sabancı, mutfak sevdasını Beef&Fish dergisinin son sayısında Mehmet Yaşin'e anlattı.
#Beef & FishSahan Kebap Restoranlarının sahibi Tahir Tekin Öztan kendisini Antep ve Türk mutfağına adamış bir işadamı. Sadece eski ve köklü tarifleri toplamakla kalmıyor kurduğu dernek vasıtasıyla tüm bu birikimi kitaplara aktarıyor. Onunla Antep mutfağının inceliklerini konuştuk