Bu hafta Nilüfer, TED Ankara Koleji Sahne Sanatları ve Gösteri Merkezi’nde; Gülşen, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda konser verecek. 28. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında Thomas Ostermeier ve topluluğu Schaubühne Berlin, Zorlu PSM’de tiyatroseverlerle buluşacak. Dünyaca ünlü techno DJ’i I Hate Models, Volkswagen Arena’da çalacak.
#Uygar TaylanDolandırıcılar internette, sokakta kol geziyor. Telefonlarımız hiç susmuyor, bilmediğimiz numaralardan birileri arayıp bizi bir şeylere ikna etmeye çalışıyor. ‘Fırsatlar’, ‘kârlı yatırımlar’ gırla gidiyor! Haberler dolandırılan insanların hikâyeleriyle dolu. İzlerken “Ama bu da yapılmaz ki” diyoruz. Fakat inanın öyle yöntemler uyguluyor ki dolandırıcılar, bir anda kendinizi paranızı kaptırmış halde buluyorsunuz. Nereden mi biliyorum, çünkü ben de dolandırıldım! Yaşadığım şoku atlatır atlatmaz da işin uzmanlarına kendimizi nasıl koruyacağımızı sordum.
#Necla BayraktarElon Musk geçen günlerde Neuralink projesinde yeni bir aşama kaydedip beynine çip yerleştirilen hastanın düşünce gücüyle bilgisayar faresini oynatabildiğini duyurdu. Projeye pek çok kişi tepkiyle yaklaşsa da bu yeni teknolojik atılıma ilgi duyanlar da var. Görüştüğümüz 100 kişiden kimi sekiz dil birden konuşabilmek kimi de sağlık sorunlarını önceden tespit edebilmek için beynine çip taktırmayı kabul edebileceğini söylüyor.
#ÇipDikkat eksikliği, kural benimsememe, akran zorbalığı gibi sonuçlar doğuran ekran bağımlılığının boyutlarını öğretmenlerden dinledik. “En ufak zorluk görünce pes ediyor” diyenler de var, makas kullanamayan, bağcığını bağlayamayan çocuklarla karşılaştıklarını anlatan da... Bazılarıysa ekran alışkanlığının ve saldırganlığın ebeveynlerden kaynaklandığı görüşünde.
#ÇocukSosyal sorumluluk projesi olarak geliştirilen “Müzikli Miras” tiyatro oyunu, “Gelecekteki Hekimini Destekle” diyerek yola çıktı. İnsan ruhunun sanatla nefes aldığının bilinciyle sahnelenecek oyun aynı zamanda günümüzün önemli sorunlarından dijital bağımlılığa da dikkat çekmeyi amaçlıyor.
#BursaYeni nesil teknoloji şirketi Cerebrum Tech, Türkiye’nin önde gelen gruplarından Eczacıbaşı Topluluğu ile yapay zeka alanında iş birliğine imza attı. Cerebrum Tech’in derin öğrenme temelli dil modeli kullanarak geliştirdiği yapay zekâ uygulaması ‘Cere’, Eczacıbaşı Topluluğu bünyesinde kurumsal iş süreçlerine katkı sağlayarak, çalışanların verimliliğini artıracak. 3 boyutlu avatarla yapay zekalı ilk sanal karakter olarak kişisel kullanıcılarla buluşan Cere, kurumsal versiyonu ile vakit alan rutin görevleri hızlandıran, çalışanları yaratıcı süreçlere yönlendiren “çalışma arkadaşı” olarak konumlanıyor.
#Cerebrum TechDijital teknolojilerin hızla gelişmesi ve internet erişim ağlarının hızla yaygınlaşması insan hayatında ve alışkanlıklarında birçok değişiklikleri meydana getirdi. Yetişkinler dijital araç ve gereçlerdeki gelişim ve değişimleri gözlemlerken, çocuklar dijital teknolojilerle çevrilmiş bir dünyaya gözünü açıyor.
#Konuk YazarTarihe belki de en çok tartışılan nesillerden biri olarak geçecek Z Kuşağı. Hayatın her alanında ezberleri bozuyor, farklı bir geleceğin temelini atıyorlar. Onları yakalamak zor. Ama bunu izledikleri stratejilerle başaran markalar, sanatçılar, siyasetçiler ve reklamcılar var. Mesela şarkıcı Edis “Uyum sağlamak için rol yapmanıza gerek yok. Kapılar sonsuza kadar açık bu yeni dünyada” diyor.
#Z KuşağıYaklaşan 14 Şubat’ın arifesinde kimse de çıkıp “Bıktık, bize yeni bir şeyler sunun artık” demiyor. Neyse ki sesleri gür olmasa da aşkı başka türlü ele alan, başka biçimde işleyen “kafalar” da mevcut. Love360Fest, “aşk” kavramına itibarını iade etme fikrinden doğan bir festival.
#Savaş ÖzbeyPandeminin ardından ilk karnelerini alan 18 milyondan fazla öğrenci için yarı yıl tatili başlıyor. İki hafta sürecek yarıyıl tatili 7 Şubat’ta öğrencilerin ders başı yapmasıyla sona erecek. Tatili nasıl değerlendirmeli? Çocuklar ve veliler için müzelerden sanat etkinlikleri ve gösterilere kadar yurt çapında iki haftalık etkinlik rehberi derledik.
#Tatili AtölyeleriSevgili okurlar, bu hafta sizlere uzun soluklu bir fotoğraf projesini aktarmak istiyorum, ‘Benİstanbul’. Fotoğraf Gezginleri Grubu’nun 2014’te başladığı proje, her yıl yaklaşık 100 amatör fotoğrafçının katılımıyla yürütülüyor. Seçilen İstanbul fotoğrafları 8 yıldır, her yıl sonunda sergileniyor ve özel bir kitapla basılı hale geliyor. Hatta 2018’de yayınlanan kitabın ön sözünü de ben yazmıştım. ‘Benİstanbul’, 10 yıl sürecek, 2023 sonunda tamamlanacak ve geçen 10 yılın en iyi fotoğraflarının birleşimi ile büyük bir kitap yayınlanacak.
#Rıza ÖZEL2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda boks branşında kadınlar 69 kiloda Busenaz Sürmeneli, yarı finale yükseldi ve olimpiyat madalyasını garantiledi. Tam 13 yıl sonra boksta ilk olimpiyat madalyası sevincini Türkiye'ye Busenaz Sürmeneli yaşattı. Busenaz, bronz madalyayı garantilerken altın madalya için mücadelesine devam edecek. Busenaz, Türk kadın boks tarihinde olimpiyatta madalyayı garantileyen ilk Türk boksör oldu. Ayrıca Busenaz olimpiyatlarda ringe çıkan ilk Türk kadın boksör olarak da tarihe geçmenin gururunu yaşadı.
#Tokyo2020Son günlerin en çok konuşulan konularından biri NFT. Beeple adlı sanatçının ‘Everyday’ adlı dijital eserinin 69 milyon dolara satılması şaşkınlık yarattı. Blockchain teknolojisi, sanat dünyasını da etkisi altına aldı. Bu noktada eserin değerini kripto para camiasının trendleri belirliyor. Sosyal medyası kuvvetli, top 10 listelerine giren sanatçılar daha yüksek satış rakamlarına ulaşıyor.
#Yazar