Türkiye'nin en önemli turizm bölgelerinden biri Kapadokya… Mağara otelleri, yılkı atları, vadileri, müze ve konaklarıyla her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Bölgede bu yıl tüm zamanların ziyaretçi rekoru kırıldı. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Kapadokya’da mutlaka görülmesi gereken adresler nereler?’ diye sorduk. Bölgede keşfedilecek birbirinden güzel 10 öneride bulundular.
#RotaErmenistan toprakları Asya kıtasında yer alan bir ülkedir. Ermenistan ayrıca Türkiye'nin komşu ülkelerinden biridir. Ermenistan daha önce Sovyetler Birliği'ne bağlı bir ülke idi. Daha sonra Sovyetler Birliği'nin dağılması ile birlikte Ermenistan bağımsızlığını ilan etmiştir. Ermenistan'ı ziyaret etmek isteyenler şehrin kültürü ve yaşayış biçimi hakkında araştırma yapmaktadırlar. Peki, Ermenistan'ın şehirleri neler? Ermenistan başkenti ve nüfus bilgileri nedir? Ermenistan yüz ölçümü ne kadardır? Ermenistan posta kodu ve telefon kodu bilgileri nedir? İşte Ermenistan ülkesine dair bütün bilgiler...
#Ermenistan'ın Şehirleri Neler?Katolik Kilisesi'nin yönetim merkezi Vatikan; satışa çıkarılan kiliselerin gece kulübü, striptiz kulübü, diskotek ya da restoran gibi işletmelere çevrilmemesi için çağrı yaptı. Papa Francesco, "Eski kiliseler, insanlığa en faydalı biçimde ve özellikle de yoksullara hizmet edecek şekilde kullanılsın" dedi.
#VatikanTürkiye’de çoğunluk için yaz üç ay sürer, haziranda başlar, ağustosta biter. Oysa Ege ve Akdeniz’in en güzel günleri sonbahara saklanmıştır. Yakmayan güneş, klimaya ihtiyaç duyulmayan geceler ve gereksiz kalabalıkların el ayak çektiği sahil kasabaları sonbaharda bir başka güzeldir. Buna bir de doğanın devinimi, renklerdeki değişim şenliği eklenince tatiller unutulmaz olur.
Dokuz ve 14’üncü yüzyıllar arasında Erzurum’un kuzeyindeki bölge Gürcistan Krallığı’na aitmiş. Yusufeli’nin kuzeyine doğru giden yol, her iki tarafında yükselen sarp dağları, elma, dut ve ceviz bahçeli ahşap evlerin bulunduğu köyleriyle bir tabloyu andırır güzellikte. Yolun doğu ve batısında sıralanan muhteşem eski kiliseler de Gürcistan Krallığı’nı hatırlatma görevini üstlenmiş. Çoğundan geriye sadece kalıntıların ulaşmış olması ve onları hatırlayanların da yanlızca kuşlar olması insanı üzüyor.
Uzatmalı sevgililer gibi bir türlü evlenemedik ama neredeyse son 10 yıldır onunla yatıp onunla kalkıyoruz. Kusurlarımızı düzeltip düzeltip “Hadi” dediğimiz an, AB yeni bir kusur buluyor. AB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Burak Erdenir’e göre Avrupa henüz kimliğini oturtamamış. Erdenir, ‘Avrupa Birliği’nin Yarım Kalan Hikayesi’ kitabında Türk-AB ilişkilerinin ekonomik, siyasi ve psikolojik analizini yapıyor
Ben Attila Atasoy’u çocukluğumun şarkıcısı ve eczacı olarak bilirdim. Geçen hafta bir özelliğini daha, hatta belki de uzun süredir çok göz önünde olmamasının sebebini öğrendim: Seyyahlığını. O kadar çok geziyor ki kıskandım! Röportaj için evine gittiğimde bir dünya müzesini andıran fotoğraflarına bakakaldım. Kendini iyi hissetmek için seyahat ediyor, uzaklara giderken kendine yakınlaşıyor.
Paris 2024 Olimpiyat Oyunları; sadece sporun coşkusuyla değil, tarihi, tartışmalı ve görkemli açılışı, siyasi ve sosyal mesajları, epik, bazen de lirik hikayeleri, teknik aksaklıkları, olmazsa olmaz skandalları, fenomenleri ve ikonlarıyla hafızalarda derin izler bıraktı. Bu yazıda; Paris 2024'te çok konuşulan, tartışmalara neden olan, akıllardan çıkmayacak türde, açılıştan kapanışa kadar biraz da magazinsel olayları bulabilirsiniz.
#Paris2024Gürcistan’ın Bochorna köyü, Avrupa’nın en yüksek ve en izole köylerinden biri. 84 yaşındaki Irakl Khvedaguridze ise köyün tek sakini ve aynı zamanda bölgenin tek doktoru. Çocukları bile köyü terk etmiş olmasına rağmen doğup büyüdüğü topraklardan hiç ayrılmıyor. Sınırlı tıbbi malzemelerle çevre köylerdeki hastalara olağanüstü müdahalelerde bulunan Khvedaguridze, birçok kişinin hayatını kurtardı. İşte yaşam dolu bir ömre sahip olan 84 yaşındaki Irakl Khvedaguridze’nin hikâyesi...
#SeyahatGürültünün eksik olmadığı büyük şehirleri arkanızda bırakıp sakinliği, mimarileri ve hikâyeleriyle ilgi uyandıran köylere doğru yola çıkmaya ne dersiniz? İlkbaharla birlikte ayrı bir güzelliğe bürünen köylerde keşfe çıkmanın şimdi tam zamanı… İşte 6 şehirden birbirinden harika 8 köy…
#SeyahatTürkiye turizmde gözüne uzaktan çalışan ‘dijital göçebeleri’ kestirdi. “Sizin için en iyi seçenek” denilerek özel bir tanıtım çalışmasıyla Türkiye’ye davet edilen dijital göçebelere, İstanbul ve Dalaman önerildi. İstanbul için ‘meyhanelere gitmek eşsiz bir yerel deneyim’ denilirken, Dalaman için ‘mavi yengeci tatmayı ihmal etmeyin” tavsiyesinde bulunuldu.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıAfrika ülkesi Zimbabve’de peygamberliğini ilan eden 56 yaşındaki Ishmael Chokurongerwa’ya çocuk istismarı suçlaması yöneltilirken, polisin gerçekleştirdiği operasyonda 251 çocuk kurtarıldı. Yasaya aykırı uygulamaları savunan Apostolik kiliselerinin bir parçası olan Chokurongerwa’nın özel mülkünde yetişkinlere ait dokuz ve çocuklara ait yedi isimsiz mezar bulundu.
#Kilise6 Şubat depreminin hemen ardından Hatay’da yüzyılın afetiyle yüzleşmiştik. Bir yıl sonra bu kez “büyük acıların” izlerini silmek için yoğun bir çalışmaya tanık oluyoruz. Şehrin birçok yerinde enkaz kaldırma ve kalıcı konut çalışmaları sürüyor. Kent, büyük bir şantiye görünümünde... Hataylılar her geri dönüşü ve açılan her yeni işyerini sevinçle karşılıyor.
#DepremAni; Kafkasya, İran ve Anadolu arasındaki İpek Yolu’nun buluşma noktasıdır. Bagrationlar zamanından kalma kiliseler bölgenin sanat tarihi açısından çok etkin örneklerdir. Selçuklu eserleri ise Türk sanatı açısından son derece kıymetlidir. Şimdilik göze batan eserler etrafında bir kazı faaliyeti var. Kuşkusuz başka türlü yerleşmeler de ortaya çıkacak ve Ani göz alan güzel bir tarihî gezi alanı olacak.
#Ani HarabeleriGöksu Nehri’yle büyülü ardıç, göknar ve sedir ormanlarının şekillendirdiği topraklar... Toroslar’ın saklı cenneti coğrafi özellikleri nedeniyle yakın zamana kadar keşfedilmeden usulca bekliyordu. Günümüz ulaşım imkânları artık Karaman’ın bu güzel ilçesini tanımak için mükemmel bir fırsat sunuyor. Özellikle doğal ve kültürel değerleri keşfetmeye meraklı okurlar için, buyurun Ermenek!
#ToroslarAyasofya herkesin elini kolu sallayarak geçeceği bir yol değildir. Zira altındaki dehlizler, atık ve nem sularını taşıyacak suyolları, havalandırma sistemi bu kadar ziyaretçiyi taşıyacak güçte değil. Giriş ve görüşleri zaruri olan tarihçi, arkeolog gibi bilim insanları, büyük dinler dünyasının temsilcileri, devlet adamları ve memurların oluşturduğu yıllık 20-30 bin kişilik bir kitle bile buranın ziyareti için kalabalık olabilir.
#GaziantepVarşova’ya gideli çok olmuştu. Ama bu kez çok daha gelişmiş, çok daha bakımlı bir kentle karşılaştım. Hatta hayran kaldım. Bence Avrupa’nın yeni yıldızlaşan kenti Varşova. Burnunun dibindeki Ukrayna’da savaş bittiğinde daha da fazla ilgi çekecektir. Ukrayna’dan gelenlerden Varşova’ya yerleşenler kentin hizmet hayatını da güçlendirmişler.
#THYYaz mevsiminin sonuna geldiğimize göre artık kültür, sanat ve tarihin izinde yola çıkmanın vakti gelmiş demektir. Bu yıl müze ve ören yerlerine ilgi oldukça büyük… Hatta Kültür ve Turizm Bakanlığı geçtiğimiz günlerde Müze Kart'ta yıl sonuna kadar rekor beklendiğini duyurdu. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Müze Kart ile keşfedilecek büyüleyici müze ve antik kentler hangileri?’ diye sorduk. 6 şehirden birbirinden özel 15 adresi önerdiler.
#RotaHiç şüphesiz ki Bizans’ın sahip olduğu Küçük Asya, donanım bakımından bilhassa İstanbul, bütün şehirleri geçecek durumdadır. Aynı talih Selçukî Türkiyesi ve ardından Osmanlılar için de söz konusudur. Böyle bir yerde arkeolojinin millî bir sanat olması, arkeolojik kazıların akademik heyetlerin dışında geniş vatandaş kitlesini ilgilendirmesi gerekir. Bu düzeye erişmekte bir hayli sorun yaşıyoruz.
#ArkeolojiYüzlerce yıllık zeytin ağaçlarının gölgesinde keçilerin otladığı, virajlı yollarıyla küçük yerleşim birimlerini birbirine bağlayan bir ada Gökçeada. Lavantaların, biberiyelerin ve adaçaylarının kokusu eşliğinde daracık sokaklardan yürürken, pembe çiçek açmış zakkum ağaçları size zamanda kaybolduğunuzu hissettirir.
#GökçeadaAvusturya’nın başkenti Viyana, Avrupa şehirleri arasında kesinlikle vazgeçilmezlerim arasında ilk sıralarda yer alıyor. The Economist’in araştırma ve analiz bölümü Economist Intelligence Unit (EIU) tarafından 173 şehrin verilerine bakılarak yıllık hazırlanan yaşanabilirlik endeksinde 2023’te de birinci seçilerek üst üste ikinci kez ‘Dünyanın En Yaşanabilir Şehri’ olma unvanını korudu. Viyana, aynı zamanda kişi başına düşen yeşil alan bakımından da dünya birinciliğini koruyor. Ben de bu aralar güzel havaları fırsat bilip bu güzel şehri tekrar ziyaret ettim ve güzelliklerini sizlerle paylaşmak istedim.
#AVRUPADAN HABER