Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Hatay’daki esnaf ziyaretinde, “Projeye engel bir durum yoksa sağlam binayı koruyoruz. Alan rezerv alan içinde de olsa her şeyi yıkacağız diye bir şey yok. Projeye engel değilse yıkmayacağız. Vatandaşımız istemiyorsa orada dönüşümü biz yapmayacağız” dedi. Bakan Kurum, Tarihi Uzun Çarşı’nın yeniden inşası için de ihalenin 15 Eylül’de imzalanacağını o tarihe kadar esnafın taşınacağını açıkladı.
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanı Murat KurumÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Hatay’daki esnaf ziyaretinde, “Projeye engel bir durum yoksa sağlam binayı koruyoruz. Alan rezerv alan içinde de olsa her şeyi yıkacağız diye bir şey yok. Projeye engel değilse yıkmayacağız. Vatandaşımız istemiyorsa orada dönüşümü biz yapmayacağız” dedi. Bakan Kurum, Tarihi Uzun Çarşı’nın yeniden inşası için de ihalenin 15 Eylül’de imzalanacağını o tarihe kadar esnafın taşınacağını açıkladı.
#Murat Kurum200 bin kişiyi evsiz bırakan, binlerce insanın hayatını kaybettiği, yaralandığı 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin üzerinden 25 yıl geçti. O dönem depremin yaralarını sarmaya uğraşırken bir yandan da olası İstanbul depremi konuşulmaya başladı. Resmi kurumlar projeler hazırlıyor, çalıştaylar düzenleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri kentsel dönüşüme odaklandı; kamu binaları, köprüler, viyadükler güçlendiriliyor. Vatandaş riskli binasını yenilesin diye mali destek kampanyaları yapılıyor. Ama dönüşüm, olması gereken hızda değil. “İstanbul depreme hazır mı, neler yapıldı, yapılmalı” diye işin uzmanlarına, yetkililere sorduk.
#Necla Bayraktar32 yıldır Türkiye’de yaşayan Japon yüksek mimar ve yüksek mühendis Yoshinori Moriwaki ‘Kâşif’ isimli deprem eğitim TIR’ıyla deprem bölgesindeki 12 ili keşfe çıktı. Yapı sektöründeki firmalara seminer veren Moriwaki’nin ilk durağı Hatay’dı. Seminer sonrasında görüştüğümüz biliminsanı Hatay’ı denizden gelecek yeni bir depreme karşı uyardı ve Türkiye’de depreme hazırlanmak için neler yapılması gerektiğini anlattı.
#DepremBeklenen Marmara depremi nedeniyle oturduğu evden daha güvenli bir yere taşınmak isteyenler, hatta bunun için kesenin ağzını açmaya bile razı olanlar neler yaşıyor? İstanbul’un iki yakasında farklı bütçelere göre eski ve yeni birçok daire için 25 emlakçıyı aradık. Deprem raporu olan bir tane bile ev bulamadık.
#Gizem Coşkunardaİstanbul'daki önemli ulaşım noktalarından biri olan Galata Köprüsü'nde depreme hazırlık çalışması yapılacak. Çalışmalar bugün başladı ve köprü trafiğe kapatıldı. Köprüde balık tutan vatandaşlar 40 gün sürecek olan çalışmanın hem trafiği hem de köprüde yapılan hobi balıkçılığını etkileyeceği görüşünde. Köprü altındaki esnaf ise sesten rahatsız olduklarını dile getiriyor.
#Galata Köprüsüİstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kadıköy'de riskli bina yıkımına katıldı. Gündemlerinin büyük bölümünün 'deprem' olduğunu vurgulayan İmamoğlu, "Burada çok eski binalar, yapı ömrünü tamamlamaya yakın çokça yapı var. Bu tür yerlerde etkin oluyoruz. İnsanlar güven duyamadıkları için uzlaşamıyorlar." ifadelerini kullandı.
#İbbKahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından arama ve kurtarma çalışmaları sona erdi. Şimdi sırada yıkılan binlerce binadan geriye kalan enkazı kaldırma çalışmaları var. Peki deprem sonrası atık yönetimi nasıl olmalı? Doğaya ve canlılara zarar vermeden nasıl adımlar atılmalı? Bölgede sağlık riskini minimuma indirmek için neler yapılmalı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#DepremYüreğimizi yakan Kahramanmaraş depremlerinin ardından özellikle konut olarak kullanılan binaların depreme dayanıklı olup olmadığı meselesi bir kez daha gündemde. Deprem bölgelerinde yaşayan ve oturdukları binalara dayanıklılık testi yaptırmak isteyenlerin büyük bir çoğunluğu da kiracı. Peki kiracılar depreme dayanıklılık testi başvurusunda bulunabiliyor mu? Pahalı kiralar ile dayanıksız binalar arasında kalan kiracılar ne yapabilir? Uzmanlara göre 'belli koşulda' kiracıların da başvuru yapma hakkı var...
#Deprem6 Şubat'ta hepimizin içine ateş düştü. Depremlerde binlerce ev yıkıldı, onbinlerce kişiyi kaybettik. Maalesef tehlike hem deprem bölgesi için hem de ülkemizin tamamı için bitmiş değil. Bir deprem ülkesinde yaşıyoruz. Bu acıların tekrar etmemesi için yapabileceğimiz ilk şey oturulan evlerin sağlam olduğundan emin olmak. Binaların depreme dayanıklılığı konusunda en güvenilir bilgiyi nasıl ve nereden alabiliriz? Evlerde yaşayanlar neler yapabilir? Uzmanlar detaylıca anlattı
#DepremŞehir plancısı ve kentsel dönüşüm uzmanı Pelin Pınar Giritlioğlu’na Kahramanmaraş merkezli depremler akabinde şahit olduklarımızı sorduk. Yarılan yollar, yıkılan hastaneler...... Giritlioğlu uyarıyor: “Erişilebilirlik çok mühim. Sadece acil durumlarda kullanılacak, halkın koornideli bir şekilde afet alanından tahliye edilebileceği yollar olmalı. Ayrıca kentsel boşluk diye tanımladığımız açık alanlar çoğaltılmalı.”
#DepremEkip arkadaşlarımız Gizem Coşkunarda ve Uygar Taylan afet bölgesine vardıkları gece soluğu, o zaman henüz pek bilinmeyen ama sonra tüm Türkiye’nin konuştuğu Hatay’daki600 Konutlar’da aldı. Kurtarma ekipleri ulaşana kadar gönüllülerle beraber geceyi orada, enkaz başında geçirdiler. Her seste ümitlendiler, kapkaranlık bir soğukta Halise Abla’yla, Nimet Teyze’yle birlikte beklediler.
#DepremAkdeniz Üniversitesi Deprem Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ramazan Özçelik, “Bugün yıkılan binaların büyük bölümü 1998 öncesi yapılan binalar. Bu yapılarımızdaki beton ve demir miktarı yetersiz. Deprem şartnamemizde 25 birimden daha düşük betona izin verilmezken, yıkılan binalarda muhtemelen 5 ila 10 birim civarında" dedi.
#DepremAkdeniz Üniversitesi Deprem Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ramazan Özçelik, “Bugün yıkılan binaların büyük bölümü 1998 öncesi yapılan binalar. Bu yapılarımızdaki beton ve demir miktarı yetersiz. Deprem şartnamemizde 25 birimden daha düşük betona izin verilmezken, yıkılan binalarda muhtemelen 5 ila 10 birim civarında" dedi.
#DepremKaz Dağları’nın bol oksijenini içimize çekip yola düştük... Zeus’un tahtından manzarayı izledik, Kuzey Ege’nin güzel köylerinde zeytinliklere karşı yorgunluk kahvesi içtik. Bir duvak gibi süzülen Hasan Boğuldu Şelalesi’nde biraz hüzünlensek de Afrodit’in oğlu Aeneas’ın hayallerinin peşinden koşup Troyalılarla birlikte ulaştığı ve Homeros’un ‘İlyada’ destanında bahsettiği büyülü masal diyarını bu kez kışa girerken keşfettik.
#Seyahat