Yaşadığımız toprakların sofralarımıza en büyük armağanlarından biri zeytin ağaçları. Akdeniz’de başlayan zeytin hasadı Ege’den Marmara’ya ulaştı. Çiftçilerin dediği gibi ‘var yılı’ndayız, ağaçlar yüklü, zümrüt yeşili zeytinler sıkılıp birer sağlık ve lezzet iksirine dönüşüyor. Taze zeytinyağları şişelenirken yazar ve duyu analisti Elvan Uysal Bottoni bize bölge bölge zeytinlerimizi anlattı, şef Didem Şenol da zeytinyağı satın alırken ve kullanırken dikkat etmemiz gereken detayları paylaştı.
#Elvan Uysal BottoniAyvalık, Çakır, Çekişte, Domat, Edincik, Erkence, İzmir sofralık, Dilmit, Trilye, Kiraz, Memecik, Uslu Çelebi, Gemlik, Karamürsel, Sarı Hesebi, Sarı Ulak, Eşek Zeytini, Tavşan Yüreği, Eğri Burun, Samanlı, Kan Çelebi, Hanım Parmağı, Kilis, Nizip Yağlık ve daha niceleri... Her biri Marmara’dan Ege’ye, Akdeniz’den Güneydoğu Anadolu’ya ülkemizde yetişen zeytin çeşitleri.
#YemeBesinlerin içerdiği karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral gibi besin öğeleri beslenmede büyük önem taşımaktadır. Dünya Sağlık Örgütü günlük alınan enerjinin ortalama %25-30’unun yağlardan karşılanmasını önermektedir. Akdeniz tipi beslenme tarzının faydaları artık tüm dünya tarafından kabul görmektedir. Bu bağlamda Akdeniz diyetinin vazgeçilmez unsuru olan zeytin ve zeytinyağı da ön plana çıkmaktadır.
#Zeytin Zayıflatır Mı Zeytinin FaydalarıBursa'nın İznik ilçesinde yetişen "eşek" zeytinine zayıflamak isteyenler büyük rağbet gösteriyor. Sofralık zeytinin iki katı büyüklüğündeki zeytinin kilosu 20 liradan alıcı buluyor. İriliği ile bilinen ve eşek zeytini olarak bilinen kalamata, İznik'in Dereköy, Hisardere ve Elbeyli ovasında sayılı çiftçiler tarafından yetiştiriliyor. 200-250 yıllık zeytin ağaçlarında yetişen kalamata, tüketici tezgahında 20 liradan alıcı buluyor. Halk arasında eşek zeytini olarak anılan bu zeytin türünü diyet yapanlar tercih ediyor. Az tuzlu ve sirke suyu ile tatlandırılan ve ekşimsi tada sahip kalamata zeytininin kilogram başına düşen 85 danesi, sofralık siyah zeytininin 200 danesine denk geliyor. Ayrıca pahalı bir zeytin çeşidi olan kalamata, Almanyave İngiltere'ye de ihraç edilmeye başlandı.İznikli zeytin tüccarı Muhsin Kaya, "Müstahsilden 9 ila 10 liradan aldığımız zeytin işlenip tüketicinin sofrasına 20 liraya ulaşıyor. Bu yıl kalamata zeytini dalında fazla yok, bu yüzden fazla prim yaptı. Şu an tüccar arayıp da bulmakta zorlanıyor. Talep çok, bu yüzden fiyatlar yükseldi" dedi.Tüccar Kaya, "Kalamata zeytini nadir yetişen bir zeytin türü. İznik'in belirli bölgesinde yetişiyor. Bir özelliği ise diyet zeytini olması. Aroması, tadı farklı bir zeytin" diye konuştu.
#BursaAntalya’daki 7 Mehmet gibi, uluslararası standartlara göre bile ‘çok iyi’ sayılacak bir lokanta şıppadak ortaya çıkmıyor. Geçen hafta bu başarının gerisinde yatan nedenleri irdeledim. Bu hafta ise yediklerimi farklı kategoriler halinde analiz edeceğim. Her bir kategoride bu lokantanın çok üst düzeye çıkıp ülkemizde çıtayı epey yükselttiğini düşünüyorum.
#HöşmerimGeçen haftaki bunaltıcı sıcaklarda, akıllı insanların pek yapmayacağı bir yolculuğa çıktım. Amacım Kuzey Ege’deki bildiğim, bilmediğim lezzet duraklarını ziyaret etmekti. Aslında bu sıcaklarda yemek yemek, yolda yürümek kadar zor! Onun için gölgelerdeki masalara sığındım, arada bir esen sert poyrazdan yardım dilendim ve Edremit’ten başlayarak Cundaya kadar olan listemdeki lezzet duraklarını ve yemeklerini sizin için kontrol ettim.
#Kuzey Ege YemekleriRumeli göçmeni Ali Şen’i işadamı ve Fenerbahçe Başkanı olarak tanıdık. Oysa o Türkiye’ye ilk geldiğinde manavlık yapmış. Danimarka’da ise kaynak işçiliği. Buyrun Ali Şen ile yaptığım, tıpkı renkli kişiliği kadar renkli yemek sohbetine...
Sen benim keyfimin kâhyasının tahta başına çiviyi çakan keserin sapını tutan dülgerin karısının giydiği hırkanın içindeki pamuğu atan taka taka dız dızın tokmağı mısın? TEKRAR: Sen benim keyfimin kâhyasının tahta başına çiviyi çakan keserin sapını tutan dülgerin karısının giydiği hırkanın içindeki pamuğu atan taka taka dız dızın tokmağı mısın?