Efsanelere konu Hevsel bahçelerinin mahsulleriyle pişen yemekler, Dağ kekiğiyle lezzetlenen etler, günün her saati ciğer... Kullanılan tek bir baharatın bile önemli olduğu, ince ayrıntılarla dolu bu mutfağın tadı damağımda kaldı gerçekten. Diyarbakır’ın heybesinde sizi şaşırtacak pek çok lezzet, kulağınıza fısıldayacak onlarca öykü var…
#DiyarbakırBu yazıya konu ülke ve şehirler, her yıl milyonlarca turistin aktığı kültleşmiş rotalar değil. Hiçbiri için uzun yollar kat etmeniz gerekmiyor. Gelin bu kez yakınları keşfedin. Rahatlıkla gidebileceğiniz, farklı kültürlerin arasına dalacağınız, tarihten ilginç izler yakalayabileceğiniz, doğasına hayran kalacağınız ve cebinize dost coğrafyalar... Bu bayramda ne yapacağınıza karar vermediyseniz bir son dakika rehberi olarak da bakabilirsiniz.
#Hesaplı RotalarTarihte birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış, 6 bin yıllık bir geçmişi olan Tokat pek bilinmese de tarihi ve kültürel açıdan oldukça zengin bir ilimiz. Tokat’ın kültürel zenginliği sadece tarihi yapılarında değil mutfağında da kendisini gösteriyor. Rum ve Ermeni Mutfağı’ndan izler taşıyan Tokat’ın en meşhur yemekleri Tokat Kebabı, pehli bat, baklalı dolma ve keşkek olsa da Tokat mutfağında adına olmasa da tadına aşina olduğunuz pek çok lezzet var.
#TokatODTÜ Gıda Mühendisliği mezunu Ayça Akat (36), özel bir firmada gıda ve içecek bölümü müdürü. “Yemek, hayatımın vazgeçilmez bir parçası. Dolayısıyla gezilerim ağırlıklı olarak yemek odaklı” diyor. Akat, yemek kültürünü çok sevdiği Beyrut’u anlattı.
Üç günden beri Mehmet Ali Birand hakkında çok şey yazıldı, söylendi. Bunların çoğu haberciliği üstüneydi. Ama Birand’ın hatırlanacak başka yönleri de var. Onun az bilinen gurme yönünü, Michelin yıldızı sevdasını 18 Aralık 2011 tarihinde yayımlanan yaşama sevinci dolu bu söyleşiyle anıyoruz.
Ayvalık’ın tarihi Rum evleri, Arnavut kaldırımlı dar sokakları, butik pansiyonları, sahil restoranlarıyla tatilcilerin gönlünü fetheden Cunda Adası’na gitmek için artık yeni bir sebebiniz var: İstanbul’da 30 yıldır meyhanecilik yapan Ermeni asıllı Telemak Berberyan’ın “Boncuk” restoranı.
Her ne kadar işi hız olsa da Mehmet Ali Birand yemek masasında durmayı tercih ediyor. Lezzetin yanı sıra, kendi tabiriyle öyle hur hur hur değil, yavaş yavaş yemek yenilen ve şık sunumlu mekanları tercih ediyor. Michelin yıldızlı restoranların para tuzağı olduğundan dem vurup, küçük Fransız lokantalarıyla bağını anlatıyor. Bir de, hiç yemek yapamadığını ama şahane bulaşık yıkadığını...
Amerikalıların 1886’da Merzifon’da kurduğu Anadolu Koleji’nin aşçısıydı Boğos Piranyan. Çorbadan böreğe, külbastıdan reçel ve hamurişine toparladığı 243 tarifi yazmış, kitabı Merzifon Anadolu Lisesi Matbaası’nda basılmıştı. Bir yıl sonra tehcir kararını duyunca şehrinden ayrılmak yerine zehir içmeye yeltenen, son anda vazgeçen Piranyan’ın akıbeti meçhul.
17-22 Nisan arasında İstanbul’da, kentin modernleşmesinde önemli bir rol oynamış Kamondo Ailesi’ni anmak için bir dizi etkinlik düzenleniyor. Paneller, fotoğraf sergisi, Kamondolar’ın yaptırdığı yapıların gezilmesi gibi etkinliklerin yanı sıra Kamondo Anıt Mezarı’nın rehabilitasyon çalışmaları da başlatılacak.
Ege mutfağı sadece restoranlarda sunulan yemekleriyle değil, aynı zamanda sokak lezzetleriyle de ünlü. Son 5 yılı değerlendirdiğimizde ise yenilikçi şefler sayesinde Michelin ve Gault & Millau gibi dünyaca ünlü rehberlere giren lezzet duraklarıyla gastronomi merkezine dönüşmüş durumda.
#1Öyle görünüyor ki bunaltıcı sıcaklar ağustos ayının ortasından itibaren düşmeye başlayacak ama hâlâ yaz. Bu yüzden size muazzez vatanımızın her bölgesinden havası suyu en uygun yerleri seyahat hedefi olarak tavsiye edeceğiz. Bunların pek azı deniz kıyısıdır. Neşeli tatil ve geziler dileğiyle...
#İğneadaBulunduğu ülke, şehir, yöre, alan veya bölge ile özdeşleşmiş ürünler 'coğrafi işaret' ile taçlanıyor. Son yıllarda ülkemizdeki pek çok benzersiz lezzet de birbiri ardına coğrafi işaret tescili alıyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Uğruna yola düşmeye değecek coğrafi işaretli lezzetlerimiz hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz yemekler tavsiye ettiler hem de bu şehirlere kadar gitmişken görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular...
#RotaMevsimlerdeki değişim Ege adalarının işine yaradı, turizm sezonu kasıma kadar uzadı. Su yüzülecek kadar sıcak, sokaklar saatlerce yürüyecek kadar ılık. Yazın sık sık ziyaret etsem de plajlarından ayrılamadığım Kos’u bu kez çarşı-pazar gezip antik kentlerinden lokantalarına detaylı bir rehber hazırladım.
#Kos