GeriSeyahat Nereye Gitmeli
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Nereye Gitmeli

Nereye Gitmeli

Cunda’nın Ermeni lezzetleri

Ayvalık’ın tarihi Rum evleri, Arnavut kaldırımlı dar sokakları, butik pansiyonları, sahil restoranlarıyla tatilcilerin gönlünü fetheden Cunda Adası’na gitmek için artık yeni bir sebebiniz var: İstanbul’da 30 yıldır meyhanecilik yapan Ermeni asıllı Telemak Berberyan’ın “Boncuk” restoranı.
Cunda’ya Ayvalık merkezindeki Cumhuriyet Meydanı yakınındaki iskeleden kalkan motorlar ya da yine meydandan geçen dolmuşlarla 15 dakikada ulaşabilirsiniz. Zeytinlik ve çamlıklarla çevrili Cunda’ya indiğinizde pek çok tarihi yapı göreceksiniz, şaşırmayın. Cundalılar bu dokunun korunması için yıllarca uğraş verdi. Ara sokaklara girin. Restore edilmiş yapıları, butik otelleri görün, Taksiyarhis, Agios Yannis ve Panaya kiliselerinden birine uğrayın. Aşıklar Tepesi’ndeki Necdet Kent Kütüphanesi’nin kafesinden günbatımını seyredin. Sonra sahile inin. Sahildeki restoranlar yıl boyunca açıktır. Cunda lezzetlerini tatmak için hafta sonunda İstanbul’dan İzmir’den gelir müşterileri. Müdavimleri “Bay Nihat”ı tercih ederler. Kurucusu Nihat Bekit, 1978’den bu yana Cunda’ya damgasını vurmuş gerçek bir adalı. Spesiyalitesi çok, ama sakızlı ve baharatlı ızgara ahtapotu neredeyse bir başyapıt. Bay Nihat’ta yer bulamazsanız komşusu Nessos ve Deniz de gayet başarılı. Son zamanlarda Cunda’nın Ege ve Girit lezzetlerine İstanbul Ermeni mutfağı da eklendi. Aileden lokantacı Telemek Berberyan, anneannesi ve teyzesinden öğrendiği lezzetleri adaya taşıdı. Mönüsünde Girit ve Osmanlı mutfağı da yer alıyor. Topik, içi patlıcan ezmeli, üstü yoğurtlu biber, asma yaprağında sardalye, Girit ezmesi, patates kroket derken mezelerin arasında kendinizi kaybedeceksiniz. Boncuk’ta balıklar ve deniz ürünleri de çok taze. Öyle ki biz Boncuk’ta kalamar, karides ve bilumum deniz ürününe doyamayıp her birinden iki tabak ısmarlıyoruz. Yemekten sonra tatlı olarak fırında sıcak helva faslını da atlamıyoruz.
Cunda’daki gecenizi Taş Kahve’de noktalayın. Sakızlı Türk kahvesi için. Cunda’da bir akşam yapılması gereken en önemli şeyleri yapmış olmanın rahatlığıyla artık evinize dönebilirsiniz. İpek YEZDANİ

Avrupa’nın en büyük çizgi roman festivali başlıyor

Helkinsi’nin Lasipalatsi Meydanı, bu hafta sonunda üç gün boyunca çizgi roman kahramanlarının ve meraklılarının buluşma yeri olacak. Avrupa’nın en büyük çizgi roman festivali 7 Eylül’de başlıyor. 1985’ten bu yana düzenlenen festivalde sergiler düzenleniyor, söyleşiler yapılıyor, atölye çalışmaları gerçekleştiriliyor, en önemlisi de koleksiyoncular için açık pazar kuruluyor. 27’nci festivalin teması “Sanat Biçimi Olarak Çizgiroman.” Meydandaki etkinlikler cuma günü saat 14.00-20.00, cumartesi saat 11.00-18.00, pazar saat 12.00-18.00 arasında düzenlenecek. (sarjakuvafestivaalit.fi)

3 gece Barselona 599 Euro

Etstur, Kurban Bayramı’nda, Barselona’ya üç gecelik tur düzenliyor. Gezi 25 Ekim’de başlıyor. Kent turunda La Sagrada Familia Katedrali, Endülüs Arenası, Kristof Kolomb Heykeli, Kale Semti, Kraliyet Sarayı, Barselona Limanı, İspanya ve Catalunya Meydanı, Colon Meydanı’nı görebilirsiniz. Tur kapsamında Flamenko gecesi de yapılacak. (www.etstur.com)

Bodrum’da edebiyat günleri

Bodrum’daki Sundance Residences & Suites Hotel, Tuna Kiremitçi ve Canan Tan ile edebiyat söyleşileri dizisine başlıyor. Canan Tan, Issız Erkekler Korosu adlı kitabıyla 8 Eylül’de saat 16.00’da okurlarıyla buluşacak, kitaplarını imzalayacak. 9 Eylül’de gazeteci Sayım Çınar’ın moderatörlüğünde Tuna Kiremitçi yine saat 16.00’da okurlarıyla sohbet edecek. Çocuklara kitap sevgisini aşılamanın yollarını anlatacak. (www.sundanceresidences.com)

Viyana’dan Prag’a

Geziciyak, 21 Ekim’de 8 günlük Orta Avrupa turu düzenliyor. Tur kapsamında Viyana, Budapeşte, Prag gezilecek. Gezi esnasında Kafka’nın evinin ziyaret edilmesi ve ortaçağ eğlencesi gibi etkinlikler de var. Fiyatı 369 Euro. (www.geziciyak.com)

Hisarönü’nde dinlenin

Marmaris’teki Martı Hemithea, plajı kadar SPA’sıyla da iddialı. Açık yüzme havuzu bulunuyor. Mistral Restaurant’da, çam ağaçlarının altında Akdeniz mutfağının tadını çıkarabilirsiniz. İki kişi oda kahvaltı konaklamanın fiyatı 325 Euro. Otel karayoluyla Marmaris merkezine 23 kilometre uzaklıkta. (www.martihemitheahotel.com)

179 Euro’ya Yunan Adaları

Mika Tur, Eylül boyunca Louis Olympia gemisi ile Kuşadası hareketli 3 gece 4 gün tam pansiyon, Patmos, Girit, Santorini, Pire, Atina ve Mikanos güzergahlı Yunan Adaları turu düzenliyor. Fiyatı 179 Euro’dan başlıyor. (www.tatilbudur.com)

Vietnam&Kamboçya turuna katılın

Setur, 20-28 Ekim tarihlerinde Vietnam&Kamboçya turu düzenliyor. Tur uçaktaki gecelemelerle birlikte 9 gece 10 gün sürecek. Singapur, Hanoi, Saigon, Siem Reap, Phnom Penh gezilecek şehirler arasında. Fiyatı 2997 Euro’dan başlıyor. (www.setur.com.tr)

İran kültür turu

Fest Travel, 28 Eylül’de 11 günlük İran kültür turu düzenliyor. Meşhed, Nişabur, Tus, Şiraz, Persopolis, İsfahan, Pir’i Bakran, Yezd, Tahran gezilecek yerler arasında. Fiyatı 3400 Dolar. (www.festtravel.com)

Doğanın kucağında huzur bulun

Perdue, Fethiye Faralya’da bulunan 8 bağımsız çadırlı evden oluşan bir tesis. Çam ağacının gölgesinde asılı çift kişilik salıncakta güneşlenebilir, denizin üstündeki kayalığa kurulmuş platformda yoga ve streching yapabilir ya da özel çardakta masajınızı yaptırabilirsiniz. Tüm gün doğanın, denizin, güneşin keyfini çıkardıktan sonra akşam yemeğinde deniz ürünü ve Akdeniz’e özgü lezzetleri restoranda tadabilirsiniz. İki kişi oda-kahvaltı konaklamanın fiyatı 195 Euro. (www.perdue.com.tr)

Küba’da sekiz gün

Vipturizm, 20 Ekim’de 8 günlük Küba turu düzenliyor. Havana, Trinidad, Varadero gezilecek yerler arasında. Fiyatı 5075 TL’den başlıyor. (www.vip.com.tr)

False