BODRUM'da yapılan son 6 aylık arkeolojik kazılarda; farklı dönem ve tekniklerde kaya mezarları, kaya üzerinde tarihi bir figür ve Erken Tunç Dönemi'ne ait bulgular gün yüzüne çıkarıldı.Gümüşlük Mahallesi Çukurbük Mevkii'ndeki kazılarda Erken Tunç Dönemi'ne ait olduğu belirtilen 15 'Pithos' mezar bulundu. Mezarların içindeki ölü hediyeleri, gözyaşı şişeleri gibi buluntular da korumaya alındı. Antik çağda genellikle sıvı ürünleri ve kuru tarım ürünlerini depolamakta kullanılan büyük küplere 'Pithos' ismi verildiği, ancak bunların büyük olanlarının mezar olarak kullanıldığının gördüğü kaydedildi.
- Milli mücadele yıllarında karargah olarak kullanılan ve Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kente geldiğinde konakladığı yer olan Trabzon Müzesi'nde sergilenen yaklaşık 4 bin yıllık geçmişe sahip kente ait tarihi eserler, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu - Trabzon Kültür ve Turizm İl Müdürü Kansız: - "Müzede Trabzon'un 4 bin yıllık geçmişini yansıtan 4 bin 600 tarihi eser sergileniyor. 2013 yılında müzeyi yerli ve yabancı 18 bin, 2014 yılında ise 35 bin kişi ziyaret etti"
Bugünlerde yazı karşılayan Sao Paulo, farklı ülke ve kökenlerden kişileri buluşturan kültürel bir mozaik. Japonya dışında en fazla Japon’un bulunduğu kent. Brezilya’da zenginlik, dinamizm, hırs ve keyfin adresi. Gökdelenleri, caddelerinde işe koşturan takım elbiselilerle ilk bakışta işkolik bir şehir izlenimi uyandırsa da yanılmayın, Sao Paulo aslında tarihin, modanın ve eğlencenin de adresi. Geçmişte Türkiye’den 30 saati aşan yolculuklar İstanbul’dan direkt uçuşlarla 14 saate indi.
Kayseri ’ye gittiğimde bu kez Erciyes Dağı’nı göremedim. Kentin neresinden bakarsanız bakın, zirvesi her zaman karlı bu yüce dağ mutlaka karşınıza çıkar. Ama bu kez çıkmadı. Üç gün boyunca da görünmedi. Erciyes’siz Kayseri bana bir garip geldi. Koca dağ nereye gitti diyecek olursanız, kalın bir sis perdesinin arkasına saklandığını söyleyebilirim. Pastırmalar damlara asıldığı zaman, koca dağ hep sislerin arkasından bakar kente.
İstanbul Üniversitesi’ndeki kadın akademisyenler, Anadolu’nun dört bir yanındaki arkeoloji kazılarına başkanlık yapıyor. Tarihe ışık tutan arkeolog kadınlar, yeri geldiğinde eline kazma küreği alıyor yeri geldiğinde farklı hava koşullarında saatlerce arazide çalışıyor.
#ArkeologYaz mevsiminin sonuna geldiğimize göre artık kültür, sanat ve tarihin izinde yola çıkmanın vakti gelmiş demektir. Bu yıl müze ve ören yerlerine ilgi oldukça büyük… Hatta Kültür ve Turizm Bakanlığı geçtiğimiz günlerde Müze Kart'ta yıl sonuna kadar rekor beklendiğini duyurdu. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Müze Kart ile keşfedilecek büyüleyici müze ve antik kentler hangileri?’ diye sorduk. 6 şehirden birbirinden özel 15 adresi önerdiler.
#RotaHavalar güzelleşiyor, içimiz kıpır kıpır. Artık daha çok gezmek, eğlenmek istiyoruz. Kültür-sanat dünyası da kollarını açmış bizi bekliyor. Fazıl Say’dan Johnny Depp’e sevdiğimiz sanatçıları izleyeceğimiz, en beğendiğimiz yazarların kitaplarına kavuşacağımız bir sezon başlıyor. Yeni albümler, görmemiz gereken oyun ve sergiler de cabası... Alanında uzman isimler dolu dolu geçecek günleri müjdeliyor.
#SanatCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bursa'daki gençlerle buluşmasında seçim için 14 Mayıs tarihi işaret etmiş ve "Resmi olarak Cumhurbaşkanı'nın bir yetkisi var. 10 Mart'ta Cumhurbaşkanı olarak biz bu yetkimizi kullanacağız" demişti. AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç katıldığı canlı yayında seçimin yol haritasını anlattı.
#SeçimKimi kitaplar diğerlerine kıyasla bizi biraz daha fazla etkisi altına alır, defalarca okuma isteği uyandırır. ‘Çavdar Tarlasında Çocuklar’ın kahramanı Holden Caulfield ya da ‘Suç ve Ceza’nın Raskolnikov’u olabilir zihnimizi açan, hayata bakışımızı değiştiren... 39. Uluslararası Kitap Fuarı’nı fırsat bildik; sanat, müzik ve edebiyat dünyasından isimlere onlarda bu etkiyi yaratan kitapları sorduk.
#KitapRoma İmparatorluğu’nun Anadolu’da kazı yapılabilen tek kalesi olan Satala Antik Kenti'nde Anadolu’da ilk kez karşılaşılan çok katmanlı ve ana kayaya oyulmuş Leyjoner mezarlığı bulundu. Mezarda 25 yıllık görev süresini dolduran Roma askerlerine verilen yaklaşık 2 bin yıllık “Diplomata” denilen bronz belgenin de parçası çıktı.
#GümüşhaneTekirdağ'ın Marmara Ereğlisi ilçesindeki Perinthos Antik Kenti'nde bulunan, Trakya'nın en büyük tiyatrosunun gün yüzüne çıkarılması için kazı çalışmaları sürdürülüyor. Kazı başkanı olan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem, ortaya çıkarılan tiyatronun Trakya'nın en büyüğü olduğunu belirterek, "Onu şu anda tam olarak kestirebilmek mümkün değil ancak ölçülerini söyleyeyim; 90 metreye 130 metre, oldukça büyük bir tiyatro ve Trakya'nın antik kentleri arasında ortada olan, bilinen en büyük tiyatro" dedi.
#Tekirdağİzmir'in Selçuk ilçesi Ayasuluk Tepesi'ndeki Saint Jean Kilisesi kazılarında 6 insan iskeleti daha bulundu. Çıkartılan iskelet sayısının 12'e yükseldiğini belirten Kazı Başkanı Doç. Dr. Sinan Mimaroğlu, "Kilisenin kuzey girişindeki alanlarda bulunan iskeletler, son Bizans dönemine ait. Kilisenin civarında gömü yapılması, Hristiyanlıkta çok doğal olan bir uygulama. Kutsal yapının etrafına gömülmek, bir ayrıcalık olarak görülüyor. Burada üst üste gömülmüş yoğun miktarda iskeletle karşılaştık" dedi.
#İzmir'Bir yastıkta kocayın' diyerek büyüklerimiz aynı yatakta yatılması gerektiğini bize empoze etse de son zamanların trendi eşlerin ayrı yataklarda uyuması. Yapılan yeni bir araştırma ise tam da bu konuya parmak basıyor. Peki çiftler ayrı mı, birlikte mi uyumalı? Uzmanlar değerlendirdi...
#SağlıkÇağdaş kültürün ortaya çıkışında etkileri olan, tarihi eserleri ile günümüze izdüşümleri bulunan, kültür ve sanatta ağırlıkları hissedilen pek çok medeniyet vardır. Bu uygarlıklar adeta tarihin tozlu sayfalarından çağdaş dünyaya seslenmekteler. Mısır gibi, Sümerler gibi Minos Medeniyeti de böylesine öneme sahip bir uygarlıktır. Bu uygarlıklar merak edilmektedir. İşte, Minos medeniyet nerede kurulmuştur, özellikleri nelerdir, Minos uygarlığı nasıl yok oldu ve konu hakkında çok daha fazlasını sizin için derledik.
#Minos Medeniyeti Nerede Kurulmuştur?Akdeniz’de yer alan ve Girit Adasında kurulan Girit Medeniyeti, bu adadaki en eski medeniyettir. Bu medeniyetin kuruluşu, yıkılışı ve özellikleri her zaman merak edilen konular içerisindedir. Girit uygarlığı nedir? Bu uygarlık hangi yıllar arasında hüküm sürmüştür? Girit Medeniyeti hakkında merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
#Girit Medeniyeti Nerede Kurulmuştur?Bartın Üniversitesi tarafından yürütülen arkeolojik çalışmalarda geçen yıl aralık ayında kent merkezine yakın bir alanda 5 bin yıllık höyük bulundu. Bartın Üniversitesi'nden Doç. Dr. Fatma Bağdatlı Çam, “2017'den bu yana yaptığımız çalışmalarda Bartın’ın geçmişini yerleşim tarihini aydınlatmaya çalışıyoruz. 2021 yılında yaptığımız çalışmalarda Bartın kent merkezinin milattan önce 3 bin yıl önce Erken Tunç döneminden itibaren yerleşim gördüğünü tespit ettik. Bu anlamda belki de Bartın kent tarihinin daha erken dönemlere gittiğini kanıtlamış durumdayız” dedi.
#BartınBartın Üniversitesi tarafından yürütülen arkeolojik çalışmalarda geçen yıl aralık ayında kent merkezine yakın bir alanda 5 bin yıllık höyük bulundu. Bartın Üniversitesi'nden Doç. Dr. Fatma Bağdatlı Çam, “2017'den bu yana yaptığımız çalışmalarda Bartın’ın geçmişini yerleşim tarihini aydınlatmaya çalışıyoruz. 2021 yılında yaptığımız çalışmalarda Bartın kent merkezinin milattan önce 3 bin yıl önce Erken Tunç döneminden itibaren yerleşim gördüğünü tespit ettik. Bu anlamda belki de Bartın kent tarihinin daha erken dönemlere gittiğini kanıtlamış durumdayız” dedi.
#KeşifMARDİN'deki Dara Antik Kenti'nde yapılan kazı ve restorasyon çalışmaları sırasında yeni höyük bulundu. Kafkas Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Metin, "Daha önceki kazılarla milattan sonra 4'üncü yüzyıla kadar buluntulara sahip olduk ancak bu yılki çalışmalarda yeni höyük bulduk. Yeni bulgularla kentin geçmişinin yaklaşık milattan önce 3000'li yıllara dayandığını tespit ettik. Bu çok önemli bir gelişme" dedi.
#MardinMARDİN'deki Dara Antik Kenti'nde yapılan kazı ve restorasyon çalışmaları sırasında yeni höyük bulundu. Kafkas Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Metin, "Daha önceki kazılarla milattan sonra 4'üncü yüzyıla kadar buluntulara sahip olduk ancak bu yılki çalışmalarda yeni höyük bulduk. Yeni bulgularla kentin geçmişinin yaklaşık milattan önce 3000'li yıllara dayandığını tespit ettik. Bu çok önemli bir gelişme" dedi.
#MardinCumhurbaşkanı Erdoğan’ın sosyal medya düzenlemesinde ne kadar kararlı olduğu biliniyor. Sosyal medyayı“yalan terörü” olarak tanımlıyor. En son ciğerlerimizi yakan orman yangınları sırasında gördük. Ormanlarımız yanarken sosyal medya hesaplarında içsavaş çağrıları yapıldı. İnsanların mahremlerine girilip şeref ve haysiyetlerine saldırılar yapılıyor. Ve insanlarımız kendilerini sosyal medya linçleri karşısında sahipsiz hissediyor. Erdoğan en son yurtdışı gezisinin dönüşünde, “Bedelini ödeyecekler” dedi.
#Cumhurbaşkanı Erdoğan