Günlük hayatta tüketilen her şey belirli bir boşaltım sisteminden geçmektedir. Vücuttan atmaya yardımcı olan boşaltım sistemi sıklığı da kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Erkeklerde sık idrara çıkma probleminin altında yata enfeksiyonal bir durum fark edilmektedir. Sık idrara çıkma ve idrar sırasında yanma şikayetleri olan kişilerde idrar yolu enfeksiyonu oluşmaktadır. Vücudun boşaltın sistemi faaliyetlerini yerine getirememe durumu meydana gelmektedir. Erkeklerde sık idrara çıkma ve yanma neden olur? sık idrara çıkma isteği nedenleri ve tedavileri ayrıntıları ile derledik.
#Erkeklerde Sık İdrara Çıkma Ve Yanma Neden OlurProstat idrar torbasının çıkışında bulunan ve üreme ile ilgili 18-20 gramlık bir salgı bezidir. İçerisinde işeme geçerek yaşlanmaya bağlı erkeklerin birçoğunda boyut olarak büyüme göstermektedir. Bazı erkeklerde prostat idrar kanalına doğru büyüme gösterirken bazılarında idrar torbasının içerisine doğru büyümektedir. Erkeklerde prostat nedir, neden olur ve belirtileri nelerdir? Erkeklerde prostat büyümesi ve iltihabı tedavisi nedir? İşte prostat büyümesi hakkında detaylar.
#Erkeklerde Prostat Büyümesiİdrar yollarında meydana gelen iltihaplara verilen isim idrar yolları enfeksiyonudur. Sıklıkla alt idrar yollarında meydana gelir. Alt idrar yollarında genellikle enfeksiyonlar mesanede ve üretrada görülür. Mesanenin iltihaplanması durumuna ise sistit adı verilmektedir. Kadınlarda çok daha yaygın ortaya çıkmasına rağmen erkeklerin çok dikkat etmesi gerekmektedir. İşte erkeklerde idrar yolu iltihabı ile ilgili tüm detaylar.
#Erkeklerde İdrar Yolu EnfeksiyonuTıp dilinde 'Gonore' halk dilinde bilinen adıyla bel soğukluğu, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Cinsel temasla bulaşan erkeklerde sıklıkla üretrit (idrar kanalı iltihabı) ve kadınlarda ise sıklıkla servisit (rahim ağzı bölgesi iltihabı) yapan bir hastalık olan bel soğukluğu neden olur, bulaşıcı mı? İşte bel soğukluğu belirtileri, tedavisi ve merak edilen bilgiler...
#Bel SoğukluğuProstat, idrar kesesinin altında bulunan ceviz büyüklüğünde bir bezdir. Meniyi oluşturan bir sıvı üretmekle görevlidir. Prostatit, prostat bezinin iltihaplanması veya şişmesi anlamına gelir. Hastalık belirtileri kademeli olarak başladığında ve birkaç haftadan fazla sürdüğünde, bu duruma kronik prostatit adı verilir.
#Kronik ProstatitEvli ya da bekar, genç ya da yaşlı pek çok kişi cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda hem çok bilgisiz hem de çok cesurlar. “Bana bir şey olmaz”, “Bir kereden bir şey olmaz”, “Korunmama ne gerek var” gibi düşüncelerle birçok kişi partnerleri ile güvensiz bir şekilde cinsel ilişkiye giriyorlar.Oysaki cinsel yolla bulaşan hastalıklar (CYBH) insanlık tarihi kadar eski olup gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde en önemli halk sağlığı sorunlarından birisi. Aile ve Evlilik Terapisti, Psikoterapist Dr. Obengül Ejder, cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirti ve tedavi yöntemlerini anlatıyor.
#CYBHİnsan vücudunda 40 yaşından sonra büyüme gösteren tek organ olan prostat, erkek üreme sisteminin temelini oluşturur. Nişasta bazlı beslenme, hareketsiz yaşam prostatın büyüme riskini artırırken, uzmanlar idrar şikayetlerinin prostat sorunları hakkında bilgi verebileceğini bildirmektedir.
#Prostat KontrolleriSertleşme sorunu tüm dünyada yaygın olarak görülen bir sağlık sorunudur. Erkeklerde cinsel hayatın yanı sıra sosyal ilişkileri de önemli ölçüde etkileyen serleşme sorunu, özellikle 40 yaşını geçen ve sigara tüketen erkeklerde daha sık görülüyor.
#ErkekKlamidya enfeksiyonu “chlamydia trachomatis” adı verilen bakterinin sorumlu olduğu bir hastalıktır ve özellikle gelişmiş ülkelerde cinsel yolla bulaşabilen hastalıkların en sık görülenidir. Kadınlarda servisit adı verilen rahim ağzı enfeksiyonuna neden olurken, hem erkek hem de kadınlarda üretra (İdrarın dışa atıldığı boru, idrar yolu) ve rektumun (Kalın bağırsağın makata yakın olan kısmı) enfeksiyonlarından sorumludur.
#KlamidyaHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalından Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız’ın editörlüğünü yaptığı bu bölüm aynı üniteden diyetisyen Meral Mercanlıgil ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalından Prof. Dr. Haydar Demirel ve Prof. Dr. Sedat Tolga Aydoğ’un katkıları ile hazırlandı. İşte diyabetle ilgili merak ettiğiniz her şey...
#Diyabetİdrar yolu enfeksiyonları, kadınlarda erkeklere göre 25 kat daha fazla görülüyor. Bu oran 20-50 yaş aralığındaki kadınlarda 50 kata kadar çıkıyor. Aile Hastanesi'nden Üroloji Uzmanı Dr. Mustafa Bilal Tuna, erkeklerin idrar yolu enfeksiyonlarından korunması için 5 önlem almasının yeterli olduğunu söyledi. Bu önlemlerden birinin C vitamini almak olduğunu, C vitamininin potansiyel bakterilerin sayısını azalttığını belirten Dr. Mustafa Bilal Tuna, diğer 4 önlemi şöyle sıraladı:
Kirli havuzların başımıza açtığı dert çok. Bunlardan biri de havuz sistiti. İdrar kesesi iltihaplanması olan sistit, anatomik yapılarından dolayı kadınlarda erkeklerden çok daha sık görülüyor. Özellikle de genç kadınlarda. Sistite yol açan başka faktörler de var ancak kalabalık ve kirli havuzlar bu riski artırıyor. Dolayısıyla temizliğinden emin olmadığınız, çok kalabalık havuzlara girmeyin.
Kadınların yüzde 20-40’ı hayatı boyunca en az bir kez sistite yakalanıyor. Sistit, mesane yani idrar kesesinin iltihaplanması anlamına geliyor ve yaz aylarında sistite yakalanma riski artıyor. Uzmanlar özellikle yaz aylarında bol su içmenin sistitten koruduğunu söylüyor. Bol su idrar yolunu yıkayarak enfeksiyondan koruyor. Sistit dayanılmaz ağrıları nedeniyle tıbbi yardıma zorlar. Yine de zamanında tedavi edilmemesinin böbreklerde ve mesanede ciddi sorunlara neden olabileceğini hatırlatalım.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ünitesinden Doç. Dr. Bülent Okan Yıldız'ın editörlüğünü yaptığı bu bölüm aynı üniteden diyetisyen Meral Mercanlıgil ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalından Prof. Dr. Haydar Demirel ve Doç. Dr. Sedat Tolga Aydoğ'un katkıları ile hazırlanmıştır.