Paylaş
Ürolog Op. Dr. Erdal Alkan, sistitin ihmal edilmemesi gereken bir sorun olduğunu söylüyor. Aksi halde kronikleşebilir, üriner sistemde (mesane ve böbreklerde) kalıcı hasara neden olabilir. Bakteriyel sistitler genellikle 20-40 yaşları arasındaki genç kadınlarda daha sık görülür. Her 5 kadından biri yaşamının herhangi bir döneminde en az bir kez sistit geçiriyor.
KOLİ BASİLİ SİSTİT YAPIYOR
Sistite en sık (yüzde 85) koli basili yol açıyor. Normalde bu bakteriler kalın bağırsakta bol miktarda bulunur. Bazı risk faktörlerinin varlığında ise mesaneye ulaşarak sistite neden olur.
Kötü genital temizlik, idrar akımının engellendiği durumlar (üriner sistemde taş, tümör veya sonda gibi yabancı cisim bulunması), nörolojik olarak mesanenin boşalamaması, şeker hastalığı, hamilelik, yaşlılık, düzensiz cinsel ilişki (sistit yeni evlilerde daha sık görülür ki buna balayı sistiti denir), menopoz, erkeklerde prostat ve üretra hastalıkları sistite zemin hazırlayan faktörler.
BELİRTİLERİ ÖĞRENİN,TEDAVİYİ İHMAL ETMEYİN
İdrar yaparken yanma, sızı, ağrı, sık idrara çıkma ve az idrar yapma, acil idrar yapma hissi, tam boşalamama hissi, kötü kokulu ve bulanık idrar, cinsel ilişki sırasında ağrı duyulması, kasıklarda ve göbek altında ağrı olması, idrarda kan olması sistitin belirtileri. Sistit ve altta yatan neden tedavi edilmezse, kronikleşebilir. Hastayı zayıf ve bitkin bırakabilir. Tedavide uzmanlar uygun antibiyotiği öneriyor.
Sistit olmamak için
* Günde en az 2 litre su için.Su bakterilerin mesaneye tutunmasını engeller ve dışarı atılmasını sağlar.
* Kahve, koyu çay, alkol gibi içecekler ve acılı baharatlı yiyecekler en aza indirilmeli. Bunların mesane üzerine uyarıcı etkileri vardır.
* Mümkün olduğunca sık idrara çıkılmalı. İdrarı tutmak mesanedeki bakterilerin mesane duvarına yapışmasını ve enfeksiyon oluşmasını kolaylaştırır.
* Tuvaletten sonraki temizlik doğru yapılmalı (önden arkaya doğru). Böylece bakterileri idrar kanalına doğru taşımamış olursunuz.
* Vajinal deodorant, parfümlü sabun, pudra kullanımı idrar kanalını tahriş edebileceğinden dolayı bu tür ürünler kullanılmamalı,
* İç çamaşır tercihi doğru yapılmalı,
* Genital bölgenin nemlilik oranını artırarak bakterilerin üremesini kolaylaştırdığından, sıkı, dar pantolonlar ve naylonlu iç çamaşırlar giyilmeli,
* Cinsel ilişkiden sonraki erken dönemde idrara çıkılmalı,
* Menopoz sonrası dönemde östrojen kremleri kullanılmalı,
* Kalabalık ve kirli havuzlara girmekten kaçınılmalı.
Paylaş