Kalp krizi göğüs üzerine aniden kendini gösteren bir ağrı ile oluşan bir rahatsızlık olarak tanımlanabilir. Kalp krizinde yapılan erken müdahale hayat kurtarmaktadır. Erkeklerde ve kadınlarda görülebilen bir durum olan kalp krizi, erkeklerde kadınlara nazaran daha fazla görülmektedir. Erkeklerde kalp krizine neden olabilecek pek çok faktör bulunur. Kalp damarında bulunan plakların yırtılması, pıhtı oturması gibi durumlar sonucunda kalp damarı tıkanması olasıdır. Bunun sonucu olarak da kalp kası oksijensiz kalmaktadır. Kalp kasındaki bu hücreler sonradan ölür ve kalp krizi süreci başlar. Peki kalp krizi belirtileri ve nedenleri nelerdir ? Erkeklerde kalp krizi risk oranı ve yaş faktörü önemli midir ayrıntıları ile derledik.
#Erkeklerde Kalp KriziAtriyal fibrilasyon, düzensiz ve genellikle hızlı kalp ritmine neden olan tehlikeli bir hastalık. Çok sayıda kişi, hastalığından habersiz yaşadığı için ‘sessiz katil’ olarak adlandırılan atriyal fibrilasyon, son yıllarda gücünü artırdı. Danimarka’da yapılan yeni bir araştırmaya göre hastalığın her üç yetişkinden birini tehdit ettiği ortaya çıktı. Peki atriyal fibrilasyon neden hızla artmaya başladı? Türkiye’de görülme sıklığı nedir? Belirtileri neler? Doç. Dr. Özge Özden Kayhan, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkDünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı son rapora göre ‘sessiz katil’ olarak adlandırılan yüksek tansiyon, tüm ülkelerde alarm verici boyuta ulaştı. Rapora göre her üç kişiden biri tansiyon hastası ve bunların yüzde 80’i etkili tedavi görmüyor. Peki yüksek tansiyon neden bu kadar arttı? Hastalığın ülkemizdeki seyri nasıl? Artık gençlerde de yüksek tansiyon görülüyor mu? DSÖ’nün verileri ışığında konuyu uzmanlarla masaya yatırdık…
#SağlıkALP (Alkalen fosfataz) her yaşta insanlar için çok önemli olan proteinlerdir. Özellikle karaciğer ve kemikleri etkilemesi bakımından hayati önem taşıyor. ALP kan testi yaptırarak, değerlerinizi öğrenebilir ve buna göre önleminizi alabilirsiniz. ALP, hakkında bilmek isteyeceğiniz bütün bilgileri derledik.
#ALP DeğeriGranülosit, insan vücudu için önemli bir savunma sistemidir. Vücudu mikroplara, bakterilere ve yabancı cisimleri karşı koruyarak ilk mücadeleyi başlatırlar. Sağlıkçıların sıklıkla kullandığı bu tıbbi terimin ne olduğunu öğrenip, buna göre terbinizi alabilirsiniz. Granülosit ile ilgili detaylı bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz.
#Granülosit NedirHGB ya da diğer adıyla Hemoglobin, kan hücrelerinin içerisinde bulunan yüksek değerli protein türüdür. Vücutta her gün yıkıma uğrayan hemoglobin miktarını yerine koymak üzere yaklaşık 5-6 gram kadar hemoglobin sentez edilir. Peki HGB değeri kaç olmalı? HGB düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir? İşte HGB yüksekliği ile düşüklüğü nedenleri ve belirtileri...
#SağlıkTrombosit, kan pıhtılaşmasını sağlayabilen, kanamayı durdurma görevi gören hücrelere verilen isimdir. Tıpkı diğer hücrelerde olduğu gibi kanda yeterli düzeye olmalıdır. Kanda bulunan bu trombosit hakkında mutlaka gerekli testlerin yapılması gerekir. Trombosit nedir, trombosit kan değeri kaç olmalıdır, düşüklüğü ile yüksekliği belirtileri nelerdir sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
#Trombosit NedirAlanin aminotransferazın kısaltılmış hali olan ALT kan testlerinde bakılan bir değerdir. Özellikle karaciğerin durumunun tespiti için bakılmaktadır. ALT nedir? ALT değeri kan tahlilinde kaç olmalıdır? Alt düşüklüğü veya yüksekliğinin nedenleri nedir? Alt düşüklüğü ve yüksekliğinin belirtileri nelerdir? ALT ile ilgili merak edilen tüm soruların yanıtları hazırladık.
#Alt Değeriİnsan vücudu için oldukça önemli olan enzimlerden birisi de CK kreatin kinaz diyebiliriz. Değişik hücre ve dokulardan oluşan CK kreatin kinaz testi hakkında oldukça fazla sorular sorulmaktadır. Peki CK kreatin kinaz nedir? CK kreatin kinaz değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Tüm detayları ile CK kreatin kinaz hakkında bilgileri derledik.
#CK Kreatin Kinaz NedirVegan ve vejetaryen beslenme, toplayıcı insanların dönemi kadar eski olsa da avcılıkla ve ateşin bulunmasıyla birlikte yenmeye başlanan hayvanlar yüzünden unutulmuş durumdaydı. Ta ki günümüze; et endüstrisinin yarattığı korkunç görüntülere, çalışma şekillerine, hareket edemeyip antibiyotiklerle şişirilen hayvanların ayyuka çıkmasına; farklı diyetlerin sonuçlarının laboratuvar ortamında klinik olarak test edilebilmesine ve kıyaslamalar yapılmasına ve yeme alışkanlıklarının hastalıkların kaynağı olarak gösterilmesine kadar.
#VeganBilimsel gelişmelerin tıp alanına katkısı tartışılmaz boyutta. Özellikle yapay zekâ alanında yaşanan ilerlemeler doktorlara hem teşhis hem de tedavi alanında büyük avantajlar sağlamaya devam ediyor. İngiltere’de yapılan son çalışma ise alanında adeta çığır açacak.
#Göz TaramasıKadınlarda kalp krizi kendini en çok halsizlik ve terleme ile belli eder. Fakat en çok karşılaşılan belirtiler arasında nefes darlığı ve göğüs ağrısı da bulunur. Bu şikayetler eğer kısa sürede tekrarlayan şikayetlerse mutlaka tıbbi bir müdahale gerekir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kadınlarda Kalp KriziKalp hastalıkları her yıl yaklaşık 700 bin kişinin ölümüne sebep oluyor. Hastalık daha çok erkekleri etkilese de son yapılan araştırmalar, kadınların ciddi risk altında olduğunu ortaya koyuyor. En önemli tehlike ise hastalığın erkeklerdeki semptomları vermemesi...
#SağlıkDSÖ’nün Avrupa Obezite Kongresi’nde açıklanan ve 53 ülkeyi kapsayan obezite raporunda Türkiye birinci sıraya oturdu. Türkiye nüfusunda fazla kilolu ya da obez yetişkin oranı yüzde 66.8 olarak açıklandı. Kadınların erkeklere oranla daha fazla risk altında olduğu görülen raporda, obezitenin Avrupa’nın yeni salgını olduğuna dikkat çekildi.
#ObeziteKalp-damar hastalıklarında risk faktörlerini sıralayan kardiyoloji uzmanı Dr. Rida Berilğen, kalp ve damar hastalığı bulunmayan, ancak risk durumunun belirlenmesi için kardiyoloji polikliniklerine başvurması gereken hasta grupları hakkında bilgiler verdi.
#İzmirKalp krizi, göğsünüzde aniden ortaya çıkan ağrı ve sıkışma hissiyle başlar. Kalp krizinde erken müdahale büyük önem taşır. Bu bağlamda, kalp krizinin öneminden ve belirtileri, nedenleri de dahil kalp krizi hakkında tüm bilinmesi gerekenleri Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir detaylandırdı. Kadınlarda kalp krizi tanısının gecikebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Özdemir, kalp krizinin erken teşhisi ve tedavisiyle ilgili önemli uyarılarda bulundu.
#Sessiz Kalp KriziProf. Dr. Özalp Karabay, kalp ve damar sistemi hastalıklarının, dünyada ölümlerin en önemli nedeni olduğunu belirterek, Türkiye’de de yüzde 47.7 ile açık ara başı çektiğini açıkladı. Kalbimizi ve damarlarımızı korumanın mümkün olduğunu ifade eden Karabay, yöntemler arasında aşkı da saydı.
#İzmirAterom plaklarından oluşan bir damar rahatsızlığı olan ateroskleroz, halk arasında damar sertliği olarak bilinir. Aterom plakları yağlı cisimciklerin oluşturduğu yani kolesterol adı verilen kan lipit düzeylerinin belirlediği bir hastalık şeklidir. Peki ateroskleroz (damar sertliği) nasıl tedavi edilir? Ateroskleroz hastalığı hakkında bilinmesi gereken tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz.
#Ateroskleroz NedirKadın ve erkek biyolojisi hakkında araştırmalar sonuçlandıkça elde edilen verilerin tedavi yaklaşımlarında önemli kazanımlar sağlayacağını dile getiren Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, “Kadınlar Günü” özelinde hangi sağlık sorunlarının kadınları daha fazla etkilediğini anlattı.
#Prof. Dr. Erkut AttarVücudun tüm işlevlerini yerine getirebilmesi için kanda belirli bir miktarda olması gereken kolesterolün yüksekliği, kalp sağlığı için olumsuz sonuçlara neden olabiliyor. Yanlış beslenme ve hareketsizlik, “kötü kolesterol” adı verilen LDL’yi yükseltirken; sağlıklı bir yaşam tarzı bu değeri düşürüyor ve “iyi kolesterol” olarak adlandırılan HDL’yi olması istenilen seviyelere çıkarıyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hatice Betül Erer, kolesterol değerleri konusunda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi ve önemli önerilerde bulundu.
#KolesterolNefes darlığı, çabuk yorulma gibi şikayetler genellikle solunum yolu hastalıkları ile ilişkilendirilirken kalp hastalıkları gözardı edilebiliyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun: "Kalp yetmezliği genellikle altta yatan başka hastalıklar sonucu gelişir. Erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülen kalp yetmezliğine ilerleyen yaşla beraber daha sık rastlanır. En sık karşılaştığımız belirtiler; nefes darlığı, çabuk yorulma, halsizlik, ödem, iştahsızlık, öksürük, karında şişlik, çarpıntı, bayılma olarak sayılabilir" dedi.
#SağlıkSağlıklı cinsel ilişkiyi, partnerlerin karşılıklı isteği ve aksiyonuyla, her birinin doyuma ulaşmasıyla sonuçlanan ilişki olarak tanımlayan Kadın Hastalıkları, Doğum Uzmanı ve Cinsel Terapist Dr. Gökçen Erdoğan, 14 Şubat Sevgililer Günü vesilesiyle sağlıklı birlikteliklerde sağlıklı cinsel yaşamın önemine dikkat çekti.
#Sertleşme BozukluğuKBB Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ozan Seymen Sezen, toplumda çok sık görülen horlama sorununun önemli sağlık problemlerinin habercisi olabileceğini belirtti. Problemin nedenlerine değinen Seymen, “Horlamayı hafife almayın” önerisinde bulundu.
#HorlamaCİDDİ bir “uyku meselemiz” var. Problem en az “beslenme yanlışlarımız”, en az “aktivitesizlik hatamız”, en az “huzurdan uzak hayatımız” kadar önemli. Bu “üçlü çete” ne yapıyorsa “uyku sorunları” da aynı şeyleri yapıyor ve bilelim ki problemi ciddiye almazsak, canımız ciddi ölçüde yanacak. Sadece beden ve ruh dengemiz bozulmakla kalmayacak, toplumsal ilişkilerimiz ve sosyal hayatımızda da ciddi travmalar yaşanacak. Gelin, şu uyku meselesinin nelere yol açtığı çok kısa bir ufuk turu ile gözden geçirelim ve olup bitenin ne kadar önemli olduğunu yeniden fark edelim. Hazırsanız buyurun...
#YazarTürkiye’de her üç erişkinden biri hipertansiyon (yüksek tansiyon) hastası. Ancak hastaların neredeyse yarısı bunun farkında bile değil. Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Erol, “Hasta olmasanız da mutlaka tansiyonunuzu ölçün ya da ölçtürün. Tansiyon değerinizi bilin” diyor.
#GazetehaberleriKalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Aşkın Ali Korkmaz, yaşam tarzında yapılacak ufak değişikliklerle kalp damar hastalıklarından korunmanın mümkün olabileceğini söyleyerek uyarılarda bulundu. Doç. Dr. Korkmaz, "Hareketsiz yaşam ve yanlış beslenme tarzı; kırmızı etin çok tüketilmesi, hamur işleri, tatlılar kalp ve damar hastalıklarına zemin hazırlıyor" dedi.
#Sağlık