İklim mücadelesinde tam bir dönüşümden yana olan uzmanlar, merkez bankalarının da taşın altına elini koymasını istiyor. Bunun nedenini iklimdeki değişimin ülkelerin bütçe dengesini etkilemesine bağlıyorlar. Kadir Has Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. A. Erinç Yeldan, ‘yeşil merkez bankaları’ kavramının öne çıktığını söyledi.
#Yeşil DönüşümKarbon fiyatlamasını uygulayan ülkelerin sayısı 68’e çıktı. Karbon kredisi satışlarında ise ilk sırayı Avrupa Birliği alıyor. Ekonomik dönüşümün gerçekleştirilmesi için 10 yıllık süre kaldığına işaret eden Kadir Has Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. A. Erinç Yeldan’a göre Türkiye’nin avantajları var. Yeldan, “Türkiye, yeşil enerji dönüşümünü hızlı uygulayabilecek ve lider olabilecekken bu fırsatı kaçırmamalı” dedi.
#Yeşil Dönüşüm‘ANNUS horribilis’ deyimini duydunuz mu, bilemiyoruz. Latince ‘Korkunç Yıl’ anlamına geliyor. Bu yıl da belki tarihe böyle geçecek. Perşembe sabahı dünyanın, Putin’in Ukrayna’ya füze, top ateşleriyle irkilip farklı bir şekilde uyandığını söylemek abartı olmaz sanırız. Geçen günler içinde savaş giderek şiddetlendi. Her an her şey değişiyor. Askeri bir değerlendirme ancak anlık yapılabilir. Bunları yazarken, Rus birlikleri başkent Kiev’in kapısındaydı. Antik Yunan yazarı Eshilos’un sözüdür; ‘Savaşın ilk zayiatı gerçeklerdir’. Yani savaş bölgelerinden gelen bilgi akışı hep kafa karıştırıcıdır; temkinli olmak gerekir.
#RusyaSütaş, Bingöl’de 2018’de temellerini attığı süt tesisleri için ‘Bölgesel Etki Analiz Raporu’ hazırladı. Buna göre Bingöl, 2033’te Türkiye’de kişi başı gelirde 73’üncü sıradan 38’inci sıraya yükselecek. Sütaş’ın oluşturacağı 1 kişilik istihdam bölgede 8 kişilik ilave istihdam oluşturacak.
#Gazetehaberleri‘Türkiye’de İklim Değişikliği ve Çevre Sorunları Algısı 2020’ araştırması çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Buna göre; Türkiye’de her iki kişiden biri iklim krizinin virüsten daha büyük bir kriz olduğunu düşünüyor. Her 10 kişiden yedisi iklim değişikliği için endişeli olduğunu belirtiyor. Toplum koronavirüs sonrası ekonomik toparlanma için tarım ve yenilenebilir enerjiye yatırım yapılmasını istiyor.
#GazetehaberleriModern enerji çağına dijitalleşmeye geçişi bilişim ve enerji sektörü sanal ortamda konuşulacak. Dünyadan ve Türkiye’den alanında uzman konuşmacılar, dijital dönüşümde önemli firmalar, 26 Mayıs 2020’de enerji sektörünün ilk sanal forumu olduğu belirtilen Dijital Enerji Forumu ‘20 de bir araya gelecek.
#Dijital Enerji ForumuMilli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk’un 2 gündür gazetelerde yayınlanan ‘Az ders çok hayat’ programına ait endişelerimi ve önerilerimi bir eski işveren ve mühendis olarak belirtmek istiyorum. Liselerde uygulanacak azaltılmış ders saatli bu program anladığıma göre haftalık 15-20 saatlik olacak. Ben 1952-55 lise ve 1956-61 üniversite öğrencisiyim.
#Ziya SelçukCumhuriyet yazar, yönetici ve çalışanlarının tutuklanmasının 1.yılında aralarında avukatlar, sanatçılar, gazeteciler ve akademisyenlerinde bulunduğu 365 kişi tutuklu bulunan Akan Atalay, Murat Sabuncu, Ahmet Şık ve Emre İper’in serbest bırakılmasını istedi.
#Cumhuriyet GazetesiEkonomi tartışmalarımız sınırları aştı ve dünyanın en ünlü iktisatçılarına uzandı. Faiz-enflasyon tartışması eski Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ekonomi Bakanı Zeybekci arasında Keynes ve Smith üzerinden yürüyor. Soru şu: Keynes’in kitaplarını yakalım mı yakmayalım mı?
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser, Türkiye'nin diğer yükselen piyasalarla karşılaştırıldığında rekabet noktasında da geride kaldığını belirterek, nispi piyasa payı anlamında doğrudan yabancı yatırımları çekme noktasında Türkiye’nin 80'lerdeki yerine geri dönmüş durumda olduğunu söyledi.
ABD Mahkemesi’nin Arjantin kararına Nobelli iktisatçılardan tepki var. Küçük bir azınlığın çıkarlarını koruyan kararın finans sistemini tehlikeye attığını belirten iktisatçılar, Türkiye gibi yüksek borçlu ülkelerin risk altında olduğunu vurguladı.