Erik marmelatı tarifi, kış hazırlıkları devam ederken araştırılıyor. Kahvaltılarda tercih edilen bu marmelatı kurabiye veya keklerinizde sos olarak kullanabilirsiniz. Mevsimin güzel meyveleriyle hazırlanan erik marmelatı sofralarınızı güzelleştirecek. Malzemeler hazırsa, erik marmelatı yapımı için mutfağa doğru alalım. Şimdiden afiyet olsun...
#Erik MarmelatıSevilerek tüketilen, soğuk ve sıcak günlerde içi ısıtan, çok pratik Hazırladık. Pestil, bildiğiniz gibi meyvelerin ezilme ve kaynatma aşamalarından sonra elde edilen özlerinden yapılan bir yiyecek. Aslında tam olarak nedir biliyor musunuz? Geleneksel atıştırmalık. Bu atıştırmalıkları da lezzetine doyulmaz bir tatlıya çeviren pestil Yemesi eğlenceli, tadı enfes ve besin değeri yüksek bir atıştırmalık bulmakta zorlanıyorsanız, henüz pestil ile tanışmamışsınız demektir. Farklı meyvelerle hazırlanabilen pestiller, Anadolu’nun birçok yöresinde halen yoğun olarak yapılmaktadır. Meyvelerin lezzetini ve besleyici özelliklerini taşıyan pestillerin kâğıt gibi ince yapısı, yemek alışkanlıklarınıza yenilik katacaktır. Peki, evde pestil nasıl yapılır, nasıl kurutulur? İşte ev yapımı erik pestili, karpuz pestili ve daha pek çok pestil tarifi...
#PestilYemeklere ferahlığıyla eşlik eden hoşaf ve kompostolar özel günlerin, kalabalık sofraların vazgeçilmez iki geleneksel içeceği. Hoşafın kuru, kompostonunsa taze meyve kullanılarak yapılmasıysa aralarındaki en temel fark. Çok sevdiğim üç tarifimi birlikte hazırlayalım...
#HoşafReçel, meyvelerin çeşitli şekillerde şekerle kaynatılması ile yapılan bir tür tatlı ve meyve konservesi türüdür. Kahvaltıda tüketilmesi tercih edilmekle beraber günün her saati yenilir ve bazı kek, pasta ve çöreklerin üzerine sürülerek onları tatlandırmada da kullanılır. İki türlü reçel yapımı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi reçel yapılacak meyvelerin önce şekerde bekletilerek daha sonra kaynatılması, ikincisi ise reçel yapılacak meyve ya da sebzenin reçel şurubu ile beraber kaynatılarak hazırlanmasıdır. Kaynama sonucu kıvama gelen reçel, hava almayacak şekilde saklama kaplarına (genellikle cam kavanozlara) konularak kapakları kapatılır. Birçok meyve ve sebzenin reçeli yapılmaktadır. Ayrıca gül reçelinde olduğu gibi çiçeğin yapraklarının da kullanıldığı reçel türleri de vardır. doğal bir tat ve görünüm, aroma bakımından zengin reçel üretimi mümkün hale gelmiştir. Peki, ev yapımı reçel nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? Kışlık reçelin bozulmaması için nelere dikkat edilmeli? İşte sizler için hazırladığım birbirinden lezzetli reçel tarifi ve malzemeleri...
#Ev Yapımı ReçelLimondan turşu yapıp et veya tavuk yemeklerinde kullanabilir, portakallı ve turunçlu makaronlar hazırlayabiliriz. Misket limonu tartlara, greyfurtsa roka, bebek ıspanak ve kırmızı soğanlı salatalara çok yakışıyor. Kurabiyeden ceviche’ye, krepten yahniye; hemen her şeye katmayı çok sevdiğim narenciye çeşitleriyle neler hazırlıyorum, mutfağıma buyurun!
#LimonLimondan turşu yapıp et veya tavuk yemeklerinde kullanabilir, portakallı ve turunçlu makaronlar hazırlayabiliriz. Misket limonu tartlara, greyfurtsa roka, bebek ıspanak ve kırmızı soğanlı salatalara çok yakışıyor. Kurabiyeden ceviche’ye, krepten yahniye; hemen her şeye katmayı çok sevdiğim narenciye çeşitleriyle neler hazırlıyorum, mutfağıma buyurun!
#YemeMutancana, saray mutfağından günümüze ulaşan nefis bir tarif. İçerisindeki kuru meyveleri, bal ve sumakla da tadına doyum olmuyor. Mutancana, misafir sofralarınızı şölene çevirecek. Peki mutancana nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte mutancana tarifi ve yapımı
#Mutancana Nasıl YapılırHint tatlısı Gulab jamun Güney Asya mutfağının sevilen lezzetleri arasında yer alıyor. MasterChef Hint yemekleri konsepti ile dikkat çeken gulab jamun, peynir tatlısına benzerliğiyle biliniyor. Peki, Hint tatlısı gulab jamun nasıl yapılır? İşte, gulab jamun tarifi, malzemeleri ve yapılışı...
#Gulab JamunGünümüzde kahvaltılarda tatlı olarak bal, tahin-pekmez ve hazır market ürünleri dışında reçel de kendine yer bulur. Reçel Anadolu’da evlerde kadınlar tarafından hazırlanmaya devam ediyor. Yaz mevsiminde bolca çeşit meyve bulunduğundan reçeller de salça gibi, erişte gibi kışlık hazırlıklar arasındadır.
#Bursa21 Mart gündönümüyle resmi olarak bahar başladı yarım küremizde... Her ne kadar karla tam olarak vedalaşmamış bölgelerimiz olsa da mutfağa taze bakla, enginar, kuşkonmaz girdiyse cemreler düşmüşçesine bir bahar havası yaşanır mutfağımda... Baharın tazeliğini tabaklarımıza taşıyacak pratik önerilerim var.
#EnginarPandemi ile birlikte ‘sağlıklı beslenmenin ve bağışıklık sistemini destekleyici besinler tüketmenin’ ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladık. “Sağlıklı besinler nelerdir?”, “Günlük tükettiğimiz gıdaları daha sağlıklı hale getirmek için neler yapabiliriz?” soruları ise en çok araştırılan konular arasında. Gelin biz de bugün yaşamımızı sürdürmek için ihtiyaç duymadığımız ancak hastalıklara karşı koruyucu etki gösteren fito besinlerin ne olduğuna ve bu besinlerle hazırlanmış detoks tariflerine bir göz atalım...
#SağlıkYaz boyunca olgunlaşan meyve ve sebzelerin sonunda hasat zamanı geldi. Şimdi ise sıra, onları kışın da hayatımıza dahil etmekte. Bunun en güzel yolu olan konserveler ve kahvaltılıklarda kullanılan reçeller, marmelatların yapımı da en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Şimdi size adını duyunca akan suların durduğu tariflerden biri olan erik marmelatının püf noktalarından bahsedeceğiz. İşte ev yapımı erik marmelatı tarifi ve malzemeleri…
#Erik MarmelatıOsmanlı mutfağından gelen terkib-İ çeşidiyye, etle meyveyi bir araya getiren yemeklerden biri. Bir et yemeği olan terkib-i çeşidiyye yemeğinin içerisinde kuzu etinin yanı sıra kayısı, erik, elma gibi meyveler yer alıyor. Peki, terkib-i çeşidiyye nedir, nasıl yapılır? Terkib-i çeşidiyye için gerekli malzemeler ve yapım aşamaları
#Terkib-İ Çeşidiyye NedirRamazan'ın gelişiyle birlikte evlerde de iftar hazırlıkları başlamış oldu. Sevdiklerine özel menüler hazırlamak isteyenler her gün iftar menülerinde hangi lezzetli yemeklere yer vereceklerini araştırıyor. Sizlere, Ramazan'ın 5. gününe özel et yemeğinden tatlıya harika yemek tariflerinin olduğu bir iftar menüsü hazırladık. Siz de "İftara ne pişirsem?, "Bugün ne pişirsem?" diye düşünüyorsanız, işte 17 Nisan Cumartesi gününe özel iftar menüsü...
#Ramazanİftar sofralarının olmazsa olmazlarından biri de Ramazan şerbeti... Ancak bu ferahlatan lezzetli içeceği Ramazan ayı dışında da hazırlayabilirsiniz. İster meyvelerle isterseniz de reyhanlı tercih edebilirsiniz. Peki Ramazan şerbeti nasıl yapılır? İşte püf noktalarıyla Ramazan şerbeti tarifi...
#Ramazan ŞerbetiZerdali ülkemizin bazı yörelerinde kayısı meyvesinin adı olarak kullanılsa da aslında sadece kayısının bir türünün adıdır. Biraz da bu kullanım kargaşasından olsa gerek, kelimenin doğru anlamının ne olduğu hakkında araştırmalar yapıldığı görülüyor. Zerdali ağacının kayısıdan farkları, nasıl ve nerede yetiştiği, özellikleri ve faydaları gibi bilgileri derledik.
#İcerikahber“Meşrubatsız yapamam, olmazsa olmazım” diyorsanız bu yazımı mutlaka okuyun derim. Bu haftaki yazımda, özellikle çocuklarımızı zararlı gazlı içeceklerden vazgeçirecek ve o içecekleri aratmayacak bol baloncuklu probiyotik su kefirinin sağlığa olan faydalarından, evde su kefirinin nasıl yapılacağından ve yapımında nelere dikkat etmemiz gerektiğinden bahsedip son olarak da farklı su kefiri yapımları için kullanabileceğiniz temel su kefiri tarifini sizlerle paylaşacağım.
#Su Kefiri Nasıl YapılırFatih Sultan Mehmed'in vazgeçemediği 'mutancana' Osmanlı saray mutfağının en meşhur et lezzetlerinden biri. Et, bal, tarçın gibi değişik ürünlerin karışımından yapılan ‘mutancana’ bazı işletmelerin menüsünde de yer alıyor, özellikle turistler tarafından ilgi görüyor. Peki, mutancana tam olarak nedir, nasıl yapılır? İşte tarihi ve tarifiyle mutancana...
#Mutancana NedirKavar Havzası, Tatvan’dan Van istikametinde 15 kilometre kadar ilerledikten sonra yer alan altı köyden oluşuyor: Tokaçlı/Kurtıkan, Dibekli/Sülü, Bolalan/Şamnis, Kolbaşı/Avetaks, Düzcealan/Çorsin, Yassıca/Ünsüz. Tatvan’dan sonra gölden uzaklaşan yol, tekrar su kenarına inmeden hemen önce sağında ve solunda üçer köy ve bu köylere bağlı beş mezradan oluşan bu yeşil havzanın ortasından geçiyor. Havzada yer alan Kolbaşı köyüne giderken yol, yaylalardan dönmeye başlamış koyun sürülerinin içinden geçiyordu. Biz de arabayı durdurup fotoğraf çekmeye başladık, çobanlara selam verdik ve sürünün batan güneşe doğru geçişini bekledik...
#Kavar HavzasıTurşu özellikle kış aylarında sofralarımızda kendine geniş bir yer bulan çok önemli bir lezzet kaynağı. Marketlerde ve ünlü turşucularda nefis turşular bulmak mümkün elbette ancak ev yapımı turşunun yerini de hiçbir şey tutmuyor. Siz de kış hazırlıklarına şimdiden başlamak istiyor ve evde turşu yapımının inceliklerini araştırıyorsanız içeriğimizde mutlaka dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktaların altını çizdik. Bu uyarıları okumadan turşu yapmaya başlamayın.
#Turşu Nasıl YapılırElazığ’da köylerde yapılan ve kış aylarında çerez olarak tüketilen orcik (cevizli sucuk), Türkiye’nin dört bir yanına ün saldı. Bağ bozumu döneminde başlayan orcik, birlikte zahmetli ve sabır gerektiren aşamalardan geçiyor. Peki, orcik tam olarak nedir, nasıl yapılır?
#Orcik NedirKendimizi kandırmayalım; belki bir ‘etnik’ çeşit olarak yerimiz var ama uluslararası gastronomi âlemlerinde Türk mutfağının esamisi okunmuyor. Meseleyi geçen hafta yazarımız Vedat Milor dört temel nedeni sıralayarak bir kez daha gündeme getirdi.Hastalığı bilince tedavi daha kolay diye düşünüp harekete geçtik. Milor’un çözüm önerilerinin yanı sıra alanında uzman isimleri konuşturduk; sorunları da atılacak adımları da açık açık anlattılar. Hazırsanız pirincin taşını ayıklamaya başlıyoruz!
#İpek İzciFatih Sultan Mehmet’in fethettiği, Kanuni Sultan Süleyman’ın doğduğu, Yavuz Sultan Selim’in ise valilik yaptığı Trabzon’da bazı işletmeler, müşterilerine saray mutfağından yemekler sunuyor. Kenti ziyaret eden yerli ve yabancı turistler, Fatih Sultan Mehmet’in de çok sevdiği et, bal, tarçın gibi değişik ürünlerin karışımından yapılan ’mutancana’yı tercih ediyor.
#MutancanaAlınan tüm önlemlere ve gelişen tedavilere rağmen diyabet giderek büyüyen bir halk sağlığı sorunu. Tüm diyabet hastalarının yüzde 90 kadarı Tip 2 diyabetli. Tip 2 diyabetse önlenebilir bir hastalık. Halen diyabet hastası olduğundan habersiz 193 milyon kişi olduğu tahmin ediliyor. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Temel Yılmaz, diyabetin dünya ve Türkiye’deki durumunu şöyle anlattı.
#Diyabet