Anne-babalar ergenlik dönemindeki çocuklarıyla konuşmaya, onlara fayda sağlayacak öğütler paylaşmaya, geleceğine ilham olabilecek sohbetleri etmeye çalıştıklarında, birkaç yıl öncesindeki gibi sarılmaya, öpmeye yeltendiklerinde çoğunlukla buz gibi bir tavır ve büyük bir direniş ile karşılaşırlar. Bir süre sonra da birkaç yıl öncesinde rahatlıkla yapabildikleri her şeye özlem duymaya başlarlar. Çoğunlukla ‘Artık çocuğumu tanıyamıyorum!’ isyanı içindedirler.
#EbeveynEbeveynlerin karşılaştığı pek çok zorluk arasında, ergen çocuğuyla iletişimi geliştirmek listenin başında olabilir. Çocuklarınızla olan iletişim dikkate alınması gereken önemli bir faktör. Büyüyen çocuklardan yetişkin davranışları göstermesi beklenir, ancak hala çocuklar ve bu durum sizi hayal kırıklığına uğratmamalı.
#ÇocukADANAda Eğitim ve Danışmanlık Uzmanı Korkut Daban, ebeveynler ve ergen yaştaki çocuklarının yaşadığı aile içi problemlere dikkat çekerek çözüm önerileri sundu. Daban, bu tür sorunları artık kuşak çatışması olarak adlandırmadıklarını, asıl sorunun ’iletişim çatışması’ olduğunu vurguladı.
#ADANADeri, göz ve saçta ‘melanin’ pigmentinin eksikliğinden dolayı sarı saçlı, beyaz tenli, renkli ancak ileri derecede bozuk gözleriyle toplumda dikkat çeken albinizmli kişilerden biri Ayşenur Sena Tarakçı. ‘Pigmentsiz İnsan’ ismiyle sosyal medyada ürettiği içeriklerle ayrımcılığa karşı mücadele eden Tarakçı aynı zamanda bir ‘fark yaratan’.
#AlbinizmDoğru ebeveynlik tartışmaları genellikle anneler üzerinden yürütülse de bu babaların tavsiye aramadığı anlamına gelmiyor. Bazen telaşlı bir çocuğu sakinleştirmek veya bir ergenle bağlantıda kalmak her zaman kolay olmuyor. Babalar Günü’ne özel, babalara ‘sihirli formüllerini’ sorduk…
#Babalar GünüÖğrencisi tarafından öldürülen İbrahim Oktugan’ın kaybı ile eğitim dünyası yasta. Hayatımızın her alanında yaşanan şiddetle ilgili araştırmalar yapan İstanbul Kültür Üniversitesi Kriminoloji ve Şiddeti Önleme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Münevver Mertoğlu, okullarda alınabilecek önlemleri anlattı...
#OkulKendini gizleyebilen ve anlaşılması pek de kolay olmayan otizmin yanında dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu görülme sıklığı gün geçtikçe artıyor. Genellikle 2-3 yaş aralığında kendini belli eden bu iki hastalık, son yıllarda aynı anda görülmeye başladı. ‘AuDHD’ olarak adlandırılan bu durum, gençleri ve yetişkinleri de hedef alıyor. Peki nasıl oluyor da iki hastalık aynı anda ortaya çıkıyor? AuDHD'nin ülkemizde görülme sıklığı nedir? Nasıl bir tedavi yöntemi uygulanıyor? Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Semra Yılmaz ile mercek altına aldık.
#SağlıkAnne babalar ergenlik çağına gelmiş çocuklarındaki değişimi hayretle karşılıyor ve çocuklarının çok sinirli olduğunu söylüyorlar ama bunun bir geçiş dönemi olduğunu pek kavrayamıyorlar. Peki, bu süreç nasıl geçecek? Psikolog Prof. Dr. Arzu Yükselen’e sordum.
#ErgenlikKanal D’nin yeni dizisi “Bir Derdim Var” son zamanlarda birçok ailenin karşı karşıya olduğu bir sorunu, bir ergen genç kızın özel fotoğraflarının dijital ortamda yayılması konusunu işledi. Son yıllarda birçok gencin başına gelen bu duruma dünyada ‘seksting’ deniyor ve bu, dijital zorbalığın içinden çıkılamaz bir hâl almasına sebep olabiliyor. Peki, gençler neden çıplak fotoğraf ve videolarını birbirlerine gönderir, aileler ne yapmalı? Psikolog Dr. Serap Duygulu’ya sorduk.
#Bir Derdim VarABD’de 1995 yılında yaşadığı travmatik olaydan sonra konuşamayan, gözlerini kırpmayan, kim olduğunu dahi bilmeyen bir kadın, 25 yıl sonra uyandı. Üstelik bu uyanış beraberinde psikiyatrik hastalıklarla ilgili çok önemli gelişmeleri de beraberinde getirdi. Genç kadının hastalığının asıl sebebi ve mucizevi uyanışı, doktorları da şaşkına çevirdi. İşte April Burrell’in ilgi çekici hikâyesi…
#PsikozABD’de 1995 yılında yaşadığı travmatik olaydan sonra konuşamayan, gözlerini kırpmayan, kim olduğunu dahi bilmeyen bir kadın, 25 yıl sonra uyandı. Üstelik bu uyanış beraberinde psikiyatrik hastalıklarla ilgili çok önemli gelişmeleri de beraberinde getirdi. Genç kadının hastalığının asıl sebebi ve mucizevi uyanışı, doktorları da şaşkına çevirdi. İşte April Burrell’in ilgi çekici hikâyesi…
#KatatonikÇocukları fiziksel ve ruhsal olarak olumsuz etkileyebilecek sigara, alkol, uyuşturucu gibi her türlü kötü alışkanlık konusunda bilinçlendirmek ve yönlendirmek anne babaların ve öğretmenlerin temel sorumlulukları arasında. Bu sebeple uzmanlar, “Bu konuları çocuklarla uygun şekilde konuşun ve onları bilinçlendirin” diyor.
#Prof. Dr. Arzu Yükselen:Teknolojiyle beraber kullanımı artan akıllı cihazlar, dijital bağımlılık riskini beraberinde getirdi. Günümüz insanının en önemli sorunlarından biri haline gelen dijital bağımlılık, genç yaşlı herkesi olumsuz etkiliyor. Dijital bağımlılık aslında teknolojinin problemli kullanımı olarak değerlendirilebilir. Teknolojiler, beynin ödül ve ceza sistemini bozabiliyor.
#Teknoloji BağımlılığıErgenler içinde bulundukları gelişim dönemi itibarı ile keşfetmeyi yeni denemeler yapmayı oldukça severler. Özellikle daha dürtüsel yapıda, macera ve hareketi seven gençler bu yeni denemelere çok heveslidir. Bu denemelerde olası riskleri görme konusunda da gençler daha duyarsız olabilir. Çoğu ergenin kendisine hiçbir şey olmayacağı gibi yanılsamalı bir düşünce yapısı bulunabilir.
#Konuk YazarSon dönemde bazı gençler maskelerini çıkarmamakta ısrar ediyor. Kendilerince yüzlerinde buldukları kusurları kapatıyorlar. Uzman psikolog Sena Sivri “Ailenin yargılamadan ve eleştirmeden, etkili iletişim kurması, dinlemesi çok önemli” diyor.
#Uzman Psikolog Sena SivriErgenlik dönemindeki çocuklar, üzerlerindeki baskının artması sonucu sorunlar yaşayabiliyor. Uzmanlara göre başarılı kişilerin biyografilerini okumaları çocuklara başarma azmi ve en kötü koşullarda bile toparlanabilme becerisi kazandırabilir.
#ÇocuklarÇocukluğum dahil anne-baba evinde yaşadığım tüm yıllar boyunca ebeveynlerimden duyduğum en önemli cümlelerden biri de ‘Sana inanıyor, güveniyoruz ama arkadaş çevrene dikkat et!’ oldu. Ben o zamanlar bu söylemin gerçek nedeninin güvensizlik olduğunu düşünsem de karşılaştığım bir yazı konuyu daha iyi anlamama neden oldu. O yazı şöyle diyor: “Arkadaş çevresi beyin gelişiminde etkili. Hem de her yaşta. ”Ne demek bu? Sosyal iletişimin beyne etkisi nedir? Sordum.
#ArkadaşErgenlik dönemi 11-12 yaşlarında başlayıp neredeyse yirmi yaşa kadar süren, bedensel, duygusal ve sosyal değişiklikleri içeren dönemin genel adıdır ve hayatın diğer dönemlerinden farklıdır. Bu dönemin başlangıcına ön ergenlik denir. İstanbul Beşiktaş’ta eğitim veren Özel Ata Koleji’nin Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Servisi, ön ergenlik ve ergenlikte görülen değişimler hakkında bilgi verdi.
#EğitimSon yıllarda çocukların ve ergenlerin ‘kendiyle kavgalı’ olduğunu gözlemliyoruz. Kimi kilosundan memnun değil, kimi yüzünü beğenmiyor, kimi boyunu. Oysaki her insanın kendisini olduğu gibi kabul etmesi ve sevmesi güzel. Uzmanlar, “Bunun için anne-babalar davranış ve tutumlarına özen göstermeli” diyor.
#YazarGeçtiğimiz hafta, 2019’da cinsel istismara uğrayan iki kardeşe ilişkin Elmalı davasının tekrar sosyal medyada gündem olmasıyla sarsıldık. Sadece biz değil, çocuklarımız da doğrusuyla yanlışıyla bu olayla alakalı pek çok içeriğe maruz kaldı. Bu ve benzeri olayları gören, duyan çocuklar bundan nasıl etkileniyor, bu etkilerle ilgili ne yapabiliriz, merak ettik. Psikolojik danışman Filiz Budak’la bu konuyu konuştuk. Aynı zamanda olayların yaşandığı Finike’ye gittik, oradaki tepkileri gözlemledik ve davanın takipçisi UCİM derneğinin istismar dosyalarıyla ilgili tavsiyelerini dinledik.
#GazetehaberleriPek çok ebeveyn çocuğunun teknolojiyle ilişkisi konusunda endişeli. Çok katı kurallar koyanlar da var, “Pandemide zaten her şeyden mahrum, bir de ben bir şeyleri yasaklamayayım” deyip ipleri gevşetenler de... Yetişkin ve oyun terapisti Nilüfer Devecigil çareyi dönem dönem kızıyla birlikte ‘detoks’ yapmakta bulmuş. Bu tecrübeyi Instagram hesabında paylaşan Devecigil ve 14 yaşındaki kızı Irmak’la konuştuk.
#Teknoloji