Millî Eğitim Bakanlığınca, ortaöğretim kademesinde öğrenim gören öğrencilerin velilerine yönelik, ebeveynlerin rol modeli olarak çocuklarının hem akademik hem de bütüncül gelişimlerine desteklerinin artırılması amacıyla veli rehberlik kitapları yayımlandı.
#Millî Eğitim Bakanlığıİçine kapanıklık, bazen yaşanan olaylar sonrasında bazen de kişinin yapısı gereği ortaya çıkan bir davranış biçimi… Özellikle çocuklardaki içe kapanıklık ebeveynleri endişelendiriyor. Peki içe kapanıklık neden olur? Bu durumu aşmak için neler yapılmalı? Bir Sorudan Fazlası serimizde bu sorulara cevap aradık…
#İçe KapanıkSizce de yeni nesil daha önceki jenerasyonlara göre çok daha uzun boylu değil mi? Ergenlik çağındaki çocukları görünce 'acaba anne babası da bu kadar uzun mu' ya da 'ne yiyip içiyorlar da bu kadar uzun boylu oluyorlar' diye düşünmeden edemiyor insan. Peki, insanların boyu neden bu kadar uzadı? Boyların bu kadar uzamasında sağlıklı beslenme ne kadar önemli? Boylar daha ne kadar uzayacak?
#Çocuk Beslenmesiİstanbul'da üç kız çocuğunun Kore'ye gitme isteğiyle evden kaçtığına dair iddialar tüm dünyada büyük bir endüstri haline gelen ve milyonlarca hayranı bulunan K-pop gruplarını yeniden gündeme getirdi. Peki nedir bu K-pop? Gençlerin hayatını nasıl bu kadar etkiliyor? Yanıtları yıllardır K-pop üzerine çalışan İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nden sosyolog akademisyen Alptekin Keskin anlattı.
#K-PopSosyal medya platformları, eğlenmek ve kişi ya da topluluklarla iletişim kurmak gibi amaçların yanında maalesef zorbalık için de oldukça fazla kullanılıyor. Son araştırmalara göre, sosyal medya kullanan gençlerin en az %36,5’i, siber zorbalığa uğruyor. Her 10 genç siber zorbalık kurbanından sadece 1'inin anne ve babasını, yaşadığı zorbalık konusunda bilgilendirdiğine dikkat çeken siber güvenlik uzmanları, bir çocuğun siber zorbalığa maruz kaldığını gösteren işaretleri sıralayarak ebeveynleri uyarıyor.
#Siber ZorbalıkMomo ve Mavi Balina’dan sonra tehlikeli oyunların arasına bir yenisi daha eklendi: Mavi Bebek! Gittikçe yayılan bu oyun ülkemizde de oynanmaya başlandı. Peki, bu sanal oyunlar çocukların psikolojisini nasıl etkiliyor? Aileler çocukları bu tuzaklardan nasıl koruyabilir? Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Onur Noyan; konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı, anne babalara tavsiyelerini sundu.
#ÇocukAdli Tıp Uzmanı Prof.Dr. Şevki Sözen, çocukların duygu ve düşüncelerini doğru paylaşabilmesinin önemine dikkat çekerken, ebeveynlerin de onları dinlemeyi öğrenmesi gerektiğinin altını çiziyor. Karşımızdakinin yerine düşünmeyi ve teşhis koymayı bırakmamız gerektiğini ifade eden Sözen, “Çocuğunuz sizi anlamaz, siz onu anlayacaksınız” diyor.
#BURSAErgenlik dönemi fiziksel ve hormonal olarak çocukluktan yetişkinliğe geçiş sürecidir. Ergenlikte hormonal değişim ile birlikte sekonder cinsel özelliklerin belirginleşmesi, vücut yağ dağılımın değişimi, boy uzamasında sıçrama ile yetişkin boya ulaşma, erkek ve kızlarda fertilite kazanımı olur.
#Erken ErgenlikBüyüme, çocukluk dönemine özgü bir özelliktir. Fiziksel ve hormonal olarak çocukluktan erişkinliğe geçiş süreci olarak tanımlanan ergenlik dönemi de, insan hayatında hızlı değişimlerin olduğu önemli bir dönem olması nedeni ile tıp biliminin özellikli bir konusudur. Gençlerin vücudunda meydana gelen değişimleri anlaması ve alışması yeterince zorken bir de yaşadıkları duygusal dalgalanmalar, sosyal hayata adapte olmalarını güçleştirir.
#ErgenlikErgenlik sürecinde cinselliğin de yavaş yavaş uykusundan uyandığı bir merak ve öğrenme sürecine girilir. Bu süreci de ergenliği sınıflandırdığımız ilk ergenlik, orta ergenlik ve geç ergenlik süreçlerinde ayrı ayrı inceleyebiliriz. Bu sınıflandırmalar her çocuk için aynı olmayacağı gibi kızlar ve oğlanlar arasında da farklılıklar gösterebilmektedir.
#Ergenlik