Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmemiz için karaciğerimizin de iyi çalışıyor olması gerekir. İlaç kalıntılarının ve toksik maddelerin vücuttan uzaklaştırılması gibi hayati bir görevi bulunan karaciğer, işlevini yerine getiremediği zaman çok ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Bu nedenle karaciğer dostu gıdalarla beslenmek ve bu besinleri düzenli tüketmek ayrı bir önem kazanıyor.
#KaraciğerSon yıllarda yapılan birçok çalışmada sayısız faydası olduğu anlaşılan enginar, özelikle anneler tarafından çocuklarına mutlaka yedirilmesi gereken, olmazsa olmaz bir sebze olarak algılanıyor. Hatta yılda bir kere 40 günlük enginar kürü yapanlara her geçen gün daha çok rastlanıyor. 40 gün üst üste enginar yiyerek yapılan enginar kürünün amacı; karaciğeri güçlendirmek. Enginar için mucize bir besin dersek abartmış sayılmayız diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Nil Şahin Gürhan, enginarın faydalarını anlattı.
#EnginarHer yıl 1 Kasım Dünya Vegan Günü olarak kutlanıyor. Bu özel günde hem işin etik altyapısı anlatılıyor hem de veganların karşılaştıkları güçlükler ve çözümleri konuşuluyor. Aynı zamanda sadece bitki temelli beslenmenin değil, hayvan haklarının ve sürdürülebilir yaşam tarzlarının önemi vurgulanıyor.
#Zeynep Nazlı YıldırımBitki bazlı beslenme artık çoğumuzun aşina olduğu bir trend. Sebze ve meyvelerin yanı sıra ürün çeşitliliği de giderek artıyor. Bu alanda reçeteler geliştiren şef Beril Oymak’tan bitkisel ürünleri sofralarımıza nasıl dahil edebileceğimizi dinledik ve Metro Chef’in bitki bazlı mezeleriyle hazırladığı enginar ve kuru domatesli hafif wrap’in tarifini aldık.
#GastronomiSevgili Hürriyet okurları... Dünya genelinde kanser vakaları giderek artıyor. Kanserin başlıca görülme nedenleri arasında genetik özellikler ve çevresel faktörler yatıyor. Kansere neden olabilecek çevresel faktörleri azaltmak ise bizim elimizde.
#SağlıkKışın ağırlığından kurtulmak isteyenlerin önceliği doğanın bize sunduğu gıdaları mevsiminde ve ölçülü bir şekilde tüketmek olsun. Karaciğere yardımcı, detoksifikasyonu destekleyen gıdalarla bedeni temizlemek için bol bol salata tüketebilir, sebzeleri omletlere dahil edebiliriz.
#YazYaz mevsiminin gelmesi ile, taze sebze ve meyveler de pazarlarda yerini almaya başladı. Günümüzde her markette dört mevsim tüm sebze ve meyveleri bulmak mümkün olsa da, mevsiminde tüketilen sebzeler lezzet ve sağlık açısından doğru bir tercih oluyor. Peki, mevsim sebzeleri neler? Hangi mevsimde hangi sebzeleri tüketmeli? İşte, ay ay tüketilmesi gereken sebzeler.
#Hangi Mevsimde Hangi Sebze TüketilmeliKabızlık, dünya genelinde çok fazla insanı etkileyen oldukça yaygın bir sorun. Yetişkinlerin çok büyük bir kısmı kabızlık konusunda ‘kendi reçetelerini’ uyguluyor. Kabızlıkla mücadele için yapılacaklar listesi uzayıp gidiyor. En yaygın yöntemler ise zeytinyağı içmek, kuru kayısı, erik, yoğurt yemek, su ve kahve içmek, zıplamak, çömelmek ve hatta yüzüstü yatmak... Peki bu yöntemler gerçekten işe yarıyor mu? Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral tüm merak edilenleri anlattı...
#KabızlıkKabızlık, dünya genelinde çok fazla insanı etkileyen oldukça yaygın bir sorun. Yetişkinlerin çok büyük bir kısmı kabızlık konusunda ‘kendi reçetelerini’ uyguluyor. Kabızlıkla mücadele için yapılacaklar listesi uzayıp gidiyor. En yaygın yöntemler ise zeytinyağı içmek, kuru kayısı, erik, yoğurt yemek, su ve kahve içmek, zıplamak, çömelmek ve hatta yüzüstü yatmak... Peki bu yöntemler gerçekten işe yarıyor mu? Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral tüm merak edilenleri anlattı...
#KabızlıkMustafa Kemal Atatürk, hayata gözlerini yummadan önce yaverinden daha önce hiç tatmadığı bir yiyecek olan Enginar istemiştir. Bazı söylentilere göre İzmir'den, bazı söylentilere göre de Hatay'dan özel olarak getirilen Enginarı maalesef Mustafa Kemal Atatürk tadamadan vefat etmiştir.
#Enginar‘Süper besin’ son zamanların en popüler kavramlarından biri, ancak pek çok insan süper gıdanın gerçekte ne olduğu konusunda net bir fikre sahip değil. Peki ne demek süper besin? Hangi gıdalar bu kategoriye giriyor? Bu kavram neden tartışılıyor? En önemlisi de süper gıdaları tüketirken nelere dikkat etmek gerekiyor? Son dönemin favori süper besinlerini uzmanlarımızın da desteğiyle teker teker masaya yatırdık...
#SağlıkKışa “merhaba” dediğimiz şu günlerde danışanlarım özellikle mutsuzluktan dert yanıp bana şu soruyu soruyor: “Kış aylarına giriyoruz. Canım hiçbir şey yapmak istemiyor. Yataktan çıkamıyorum. Tatlıya da düşkünlüğüm arttı. Ne yapsam yüzüm hiç gülmüyor. Bu duygu durumundan çıkabilmem için neler yapmalıyım?” Peki, güler yüzlü bir kış geçirmek için neler mi yapmalıyız?
#Yelda BAŞARANArapsaçı, ebegümeci, hardal otu, cibes... Ege otları da onlarla yapılan yemekler de saymakla bitmez. İster börek veya gözleme içine katın, ister kuzu etiyle yemeğini pişirin... Soğanla kavurup yoğurtla veya haşlayıp sarımsak-limon ve zeytinyağlı sosla servis etmek de mümkün. Bu otları artık sadece Ege’de değil, büyük şehirlerde de kolaylıkla temin edebiliyoruz, keza kabak çiçeğini de öyle... Ege otlarını ve kabak çiçeğini şefler anlattı.
#YeşillikKALSİYUM, D vitamini, K vitamini, fosfor ve magnezyumdan zengin gıdaların kemik gelişimini ve sağlığını olumlu etkilediğini söyleyen Dr. Burak Önvural, kemikleri güçlendiren besinler hakkında, “İlk başta hepimizin aklına süt, yoğurt ve peynir üçlüsü gelir. Ancak kemik için yararlı gıdaları bunlarla sınırlamak tabii ki mümkün değil. Sardalya, somon, ton gibi gri etli ve yağı yüksek balıklar; ıspanak, enginar, yeşil ve kırmızı biber, bamya, brüksel lahanası, brokoli, domates gibi sebzeler; muz, kuru üzüm, portakal ve greyfurt gibi meyveleri dengeli ve günlük besin ihtiyacı dağılımına göre tüketmek sağlıklı bir kemik gelişimi için çok önemli” değerlendirmesinde bulundu.
#120 ile 50 yaş arasındaki kadınlarda basur görünebilir. Üstelik kadınlarda basur görülme oranı erkeklere göre biraz daha fazladır. Peki, kadınlarda basur olur mu ve neden olur? Kadınlarda hemoroid belirtileri nelerdir, nasıl geçer ve tedavi edilir? Kadınlarda meydana gelebilecek basur üzerine ayrıntıları derledik.
#KadınPanik atak ruh bilim terimi olarak bir kişide aniden beliren belirli bir duruma bağlı olarak oluşan bireyin fiziksel varlığını da etkileyebilen büyük korku olarak tanımlanmaktadır. Panik atak hastalığı bir kriz eşliğinde kendini göstermektedir. Kişinin sadece ruhsal durumu değil biyolojik yapısı da bu hastalığa etken olmaktadır. Nefes darlığı, çarpıntı, titreme, terleme ve soluk kesilmesi panik atak belirtileri arasındadır. Bu alanda uzman olan kişiler panik atağa iyi gelebilecek önerilerde bulunmaktadır. İşte, tüm detaylar.
#Panik AtakÇeşit çeşit yemeklerin sıralandığı, tüm ailenin etrafında toplandığı sofralar bayramların en mutlu anları... Bugün Kurban Bayramı’nın ilk günü... Sevdiklerinize neler pişireceksiniz? Yazarımız Sahrap Soysal et yemeklerinin yanına bulgurun yakıştığını anlatıyor, beslenme uzmanı Berrin Yiğit hamurişi yerine bol bol salata yememizi öneriyor.
#Sahrap SoysalEnginar faydalı yanları ile önemli bir besin kaynağı olarak öne çıkar. Özellikle bitkisel kaynaklı olarak düzenli şekilde tüketilmesi gerekir. Ancak aynı zamanda enginarın şişkinlik ya da gaz yapıp yapmayacağı merak edilen konulardan biridir. Peki, enginar gaz ile şişkinlik yapar mı ve yapmaması için ne yapılır (Yetişkinlerde, annede ve bebeklerde) tüm detayları ile derledik.
Doğru beslenme ile kastettiğimiz; insanın yapısına, cinsiyetine, çalışma ve özel durumu ile genetik özelliğine göre bedenin gerektirdiği tüm besin öğelerini, gerektiren miktarlarda alması olarak söyleyebiliriz. Bu durumda yeterli ve dengeli beslenmek için besin öğeleri ve değerlerini bilmenin çok faydası vardır.
#Doğru BeslenmeSivilce sorunu yaşamayan nerdeyse kimse yoktur. Başlı başına sinir bozucu bu durum ile çoğu zaman başa çıkmak sinirlerinizi yıpratır, canınızı sıkar. Aslındabazı şeyleri bilmek işimizi kolaylaştıracaktır. Bu yazıda işimize yarayacağını düşündüğüm bazı püf noktalarını paylaştım.
#SivilceParainfluenza, adenovirüs, metapneumovirüs... Sonbaharın gelmesiyle birlikte tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde artan bu virüslere bağlı vakalar özellikle son 15 günde pek çok kişiyi perişan etti. Oysa kış daha yeni başlıyor. En etkili çareyse güçlü bir bağışıklık sistemi! Uzmanlar 4 altın kuralı hatırlatıyor: Doğru beslenme, kaliteli bir uyku, egzersiz ve bol moral!
#Kışİshal, vücudun dengesini bozan ve günlük hayatı olumsuz etkileyen bir rahatsızlık. Genel olarak da birkaç gün içinde kendiliğinden geçen bir durumdur. Faka birkaç günden fazla sürerse farklı sorunların habercisi olabilir. Tedavi sürecinde de dikkat edilmesi birkaç nokta vardır. Peki ishal nasıl geçer? İshale ne iyi gelir? İşte ishal nedenleri ve yetişkinlerde ishale iyi gelen yiyecekler...
#İshale Ne İyi Gelir?Soğuk algınlığı, üst solunum yollarında ortaya çıkan viral bir enfeksiyon. Genellikle kış aylarında ortaya çıkan soğuk algınlığı, burun tıkanıklığı, halsizlik, öksürük gibi belirtilerle kendisini gösteriyor. Bazı kişilerde hafif C, E vitamini içeren meyveler ve kalsiyum destekli bazı takviye besinler hastalığı olumlu yönde etkiliyor. Bu nedenle soğuk algınlığına iyi gelen bitkisel çaylar ve yiyecekler sayesinde doğal yollarla evde çözüm bulunabilir. Peki soğuk algınlığı nasıl geçer? Evde soğuk algınlığına ne iyi gelir? İşte evde soğuk algınlığını doğal ve bitkisel yollar...
#Soğuk Algınlığı Nasıl Geçer