Baharın müjdeleyici sebzelerinden enginarı çanak alıp zeytinyağlısını pişirince tadına doyulmaz. Ama onunla hazırlayabileceğimiz türlü türlü lezzet de var. Kuzu etiyle birleşince ya da gravlaks yöntemiyle hazırlanmış çipurayla bir araya gelince ortaya nefis tabaklar çıkıyor. Hatta mevsim meyvelerinden karadutla birleştirip tatlısını bile yapabilirsiniz.
#Altuğ TezerŞef Hüseyin Pancar’ın enginar menüsünü denemek için Alaçatı’daydım. Mini arancini’ler enginarlı pilavdan yapılmış, pancar dilimleri arasındaki enginar püresi tabağıysa yerli trüf mantarıyla birlikte sunuluyor. Hüseyin Şef enginarın tatlısını da yapmış. Önyargılı olmayın; limon ve portakal sulu bir şerbette pişirip limon sorbesi ve tatlı lor peyniri kremasıyla servis ettiği bu tatlı, şaşırtıcı derecede leziz! Yaprağı, kalbi ve sapıyla mutfakta enginarın her yerini kullanmaya çalıştığını söyleyen şefe aile büyüklerinin elinden yediği en geleneksel enginar yemeğini de sordum, basit ama bir o kadar lezzetli bir enginar tarifi almayı da ihmal etmedim.
#Enginarİzmir’in şirin mi şirin ama pek de minik olmayan bir ilçesidir Urla. 727 kilometrekarelik yüz ölçümüyle de İzmir’in en büyük ilçelerindendir hatta. Son yıllarda gastronomik açıdan harikalar yaratan restoranlarıyla sözünü ettiriyor. Aynı zamanda üzüm bağlarıyla da meşhur.
#UrlaKaraciğer dostu olarak bilinen ve uzmanlar tarafından tüketilmesi sıkça önerilen enginar, özellikle Ege mutfağının vazgeçilmezlerinden biri. Lezzeti ve düşük kalorisi ile diyet yapanların da baş tacı olan enginarı hem salata hem de ana yemek olarak sunmak mümkün. İşte, ana yemek tariflerine alternatif arayanlar için kıymalı enginar tarifi
#Kıymalı Enginar Nasıl YapılırEnginarın mevsimi geçti ama baharda alıp kış için saklayanların enginarlarını ortaya çıkarma zamanı geldi. Sağlıklı beslenmek ve zayıflamak isteyenlerin ilk tercihleri arasında yer alması sık sık tavsiye edilse de enginarın çok sevilerek tüketildiği söylenemez. Buradaki tariflerimizle enginara farklı bir gözle bakmaya başlayacaksınız… Hem sofralarınız renklenecek hem de enginar ile ağzınız tatlanacak, mideniz şenlenecek…
#Enginarlı TariflerEge kıyıları, Türkiye için büyük şans. Huzuru, doğayı, yeşil ve mavinin farklı tonlarını size sunan cennet bir coğrafya… Ailecek Ege’de mavi yolculuğa çıktık. Rotamız Göcek’ten başladı ve Marmaris’e kadar uzadı… Girintili çıkıntılı sahiller, küçük koylar, zeytin ağaçlarıyla dolu yemyeşil tepeler, etkileyici kayalar bana zaman ve mekân kavramını unutturdu. İşte sayısız doğa harikasını koynunda barındıran Ege gezi rehberi…
#Ege'de Denize Girilecek YerlerAssolistin enginar olduğu festivali geride bırakıp, Urla’yı keşfe çıktık. Burayı özel yapan tüm hikâyelerin arkasında kadınlar olduğunu gördük. Kenti tanımak için girdiğimiz her sokakta, pişirilen her yemekte, işletilen her otelde, enginar tarlasında, bu tanıtıma katkı sağlayan kadınları görürsünüz. Dördüncüsü geçen hafta yapılan Uluslararası Urla Enginar Festivali de aslında bir kadınlar topluluğu yapımı...
#UrlaİZMİR’e kent dışından tedavi olmak için gelen, ancak maddi yetersizlik nedeniyle kalacak yer bulamayan çocuklar ve aileleri için yapılan hasta çocuk evlerinin sayısı 5’i buldu. 90 yaşındaki Suzan Kızılgök’ün hedefi ise köy kurmak. 23 Nisan 2006’da ilk hasta çocuğa kapısını açan evler, 10’uncu yılını kutlamaya hazırlanırken, hayırseverlerden de destek bekliyor.
#İzmirMUĞLA’nın Datça İlçesi’nde yetişen 26 ot çeşitinden orijinal lezzetler ortaya çıkaran Balıkçı Fevzi’nin Yeri’nde enginarın tatlısından, salatasına hatta likörüne kadar çok farklı lezzetler müşteriye sunuluyor. İşletmenin sahibi Fevzi Çıkıkçı, farklı lezzetleri sunmaktan büyük keyif aldığını söyleyerek bilinen enginar yemeklerinin dışında ahtapotlu, sübyeli enginar ile bebek enginar salatası, enginarlı kaya levreği, çiğ enginar salatası, enginar tatlısı ve enginar likörünün büyük beğeni topladığını kaydetti.