Dile kolay, kentin tarihi ta M.Ö. 3000 yılına uzanıyor. Hatti, Hitit, Frig, Lidya, Pers, Selevkos, Bergama Krallığı, Roma, Bizans, Selçuklu, Sâhib Ataoğulları, Germiyanoğulları, Osmanlı ve nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti… İnanılmaz bir tarihi zenginlik söz konusu. Geçmişi bugünle tanıştırıp yarınlara taşımak, tarihi-kültürel mirası bir arada toplamak, korumak ve sergilemek amacıyla yapımına 2011’de başlanan ama tamamlanması 2023’ü bulan Afyonkarahisar Müzesi, heybetiyle büyülüyor. Burada yok yok! Şimdiden söyleyeyim, asla ayak üstü gezilecek bir yer değil. En az yarım gününüzü ayırın ve bu köklü geçmişi aynı çatı altında adeta yaşayarak tanıyın.
#AfyonkarahisarDünyanın en iyi korunmuş savaş mekânlarından ‘Çanakkale Savaşları Tarihi Alanı’ çağdaş müzecilik faaliyetleriyle 1915’te yazılan destanı gelecek nesillere aktarıyor. Alandaki müzeler Çanakkale ruhunu günümüze taşırken açık hava müzesi haline getirilen 33 bin 500 hektarlık arazide çarpışmaların izlerini takip etmek mümkün.
#GeziUluslararası Engelliler Günü 1992 yılından bu yana 3 Aralık günü Birleşmiş Milletler tarafından uluslarararası bir gün olarak kabul edilerek her yıl kutlanıyor. Türkiye'de de toplum olarak büyük değerler verdiğimiz engelli vatandaşlarımız için ülke olarak büyük çalışmalara gidildi. Özellikle müzeler. İşte Türkiye’nin 'engelsiz' 5 müzesi...
#Engelli HaftasıTürkiye dahil Birleşmiş Milletler’e üye 156 ülkede, 10-16 Mayıs arası, Engelliler Haftası olarak kutlanıyor. Ülkemizin karnesi hâlâ zayıf olsa da gelişmiş ülkeler şehirlerini, kamu yapılarını, hayatın akışını engelsiz hale getirmek üzere tasarlıyor. Bizde de başta müzeler; birçok kurum bu yönde bir değişim içinde. Alanında uzman jürimize engelli dostu müzeleri sorduk.
#Engelli HaftasıŞu sıralar baharın en güzel manzaralarını sunan Çanakkale, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 104. yıldönümü kutlamalarına hazırlanıyor. Çalışmalar Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı (ÇATAB) tarafından yapılıyor. Ziyaretçiler, diğer yıllardan farklı olarak beş ay önce açılan Troya Müzesi’ni, restorasyonu biten Hamidiye Tabyası’nı ve Seddülbahir Kalesi’ni ziyaret edebilir.
#Çanakkale GezisiSon dönemde dikkat çeken bir tatil trendi olan ‘gramping’ İngilizce büyük ebeveynler (grandparents) ve kamp (camping) kelimelerinin birleşiminden türetiliyor. Bu trend, doğada-tatilde bir araya gelmeyi, aile bağlarını güçlendirmeyi ve anı biriktirmeyi ön plana çıkarıyor. Bazen sadece büyük ebeveynler ve torunları içeren bir tatil deneyimi olduğu gibi bazen de tüm aile, üç kuşak bir araya geliyor. ‘Yaklaşan 9 günlük bayram tatilinde büyükleri mi ziyaret edeceğiz, tatile mi gideceğiz’ ikilemi yaşayanlar bu akımdan ilham alıp büyükanne-büyükbabalarla tatile gidebilir. Bunu deneyimleyenlerden tavsiyelerini, gezginlerdense rota önerilerini aldık.
#TatilTürk İşaret Dili’nde sanat, teknoloji, bilim ve tabiat terimleri olmaması nedeniyle başlatılan ‘İşaret Dili Müze Sözlüğü Projesi’, işitme engelli kişilerin müzelere erişimini sağlıyor. Proje ilk olarak Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde hayata geçirildi ve 50 eserin metinleri işaret diline çevrildi.
#Türk İşaret DiliBazı şehirleri çoğunlukla sadece ucundan görürüz. Varacağımız başka şehirler için hep geçilen yerlerdir bu şehirler. Manisa, Balıkesir ve Gebze hatta İzmit ilk aklıma gelenler. Bir de Afyon var. 2005’te değişen adıyla Afyonkarahisar. Afyon’a son iki yıldır 3 kez gittim. Geçmek için değil bizzat gezmek, kalmak içindi bu seyahatler. İtiraf edeyim 3’ünde de çok şaşırdım. Afyon’un içinde, derinliklerinden o kadar çok görülecek, denenecek şey var ki. Mutfağı, lezzetleri, mermeri, çarşısı, müzesi... Gez gez, ye ye bitmiyor Afyon.
#Afyonkarahisar.“GÜVENLİK, huzur ve istikrara en büyük tehdit terör örgütleridir. Terör örgütlerine ve arkalarındaki güçlere ülkemizde ve bölgemizde göz açtırmayacağız, alan da bırakmayacağız, nefes de aldırmayacağız. Bazı NATO ülkelerinin Suriye ve Irak’ta PKK ile olan işbirliğine son vermeleri gerektiği çağrısını yeniliyoruz.”
#SuriyeAlmanya’nın sömürgecilik döneminde bugünkü Nijerya’dan çalınan tarihi Benin bronz heykellerini iade etmesinden sonra Berlin Eyaleti Çeşitlilik ve Ayrımcılıkla Mücadeleden Sorumlu Müsteşar Saraya Gomis, Bergama Sunağı ve Nefertiti büstünün de geldikleri ülkelere iade edilmesi gerektiğini söyledi. Ancak müsteşarın bu talebi tepki çekti.
#AlmanyaZeynep Nida Bulut’un çocukluk hayali iç mimar olmaktı. 2016 yılında girdiği üniversite sınavı sonrasında bu hayaline çok yaklaştı. Zeynep, İstanbul Kültür Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’nü kazanmıştı. Yani artık hayalinin gerçekleşmesi için önünde sadece 4 sene vardı. Okula büyük bir hevesle başladı ama birinci sınıfın ara döneminde geçirdiği trafik kazasıyla hayatı alt üst oldu. Kazanın ardından tekerlekli sandalyeyle yaşamaya başlayan Zeynep, okulundan uzaklaşmak zorunda kaldı. Kazadan sonra çok zor günler geçiren Zeynep geçtiğimiz yıl bir karar verdi ve 4 yıl aranın ardından tekerlekli sandalyesiyle yeniden okula geldi. Şimdi o, yine çocukluk hayali olan mesleğine ulaşmak istiyor ama bu defa hem kendisi için hem de fiziksel engeli olanlar için engelsiz bir gelecek kurmayı hayal ediyor.
#Zeynep Nida BulutTürk Telekom’un Günışığı projesinde yer alan az gören çocuklar, bayramı İstanbul Modern işbirliğiyle geliştirilen Sanatın Günışığı Eğitim Programı kapsamında çevirim içi müze turuyla kutladı. Türk Telekom çalışanlarının çocukları ise Barış Manço’nun bir döneme damgasını vuran Adam Olacak Çocuk programında Doğukan Manço ile eğlenceli dakikalar geçirdi.
#23 NisanTürk Telekom’un az gören çocuklar için hayata geçirdiği ’Günışığı’ projesi kapsamında geçtiğimiz yıl ‘Sanatın Günışığı Atölyeleri” ile başlayan program, bu yıl “Sanatın Günışığı Eğitim Programı’ adı altında devam edecek. Günışığı çocuklarına yönelik düzenlenen atölyelere ek olarak ‘Çevrimiçi Müze Turları’ ile zenginleşen program, İstanbul Modern Sanat Müzesi iş birliğiyle yıl boyunca 10 atölye çalışması ve 4 çevrimiçi müze turu olarak gerçekleşecek.
#Türk Telekom35 yaş altındaki 15 kadın... Her birinin geleceği değiştirecek bir fikri vardı. Google ve MediaCat sayesinde eğitim ve mentorluk aldılar, fikirlerini geliştirdiler. Çevre dostu mobilya üreten de var, denizdeki atıklardan mayo üreten de, duygu temelli melodi yaratan yapay zekâ geliştiren de... İşte karşınızda altı girişimci kadın...
#KadınlarKültürden sanata, sosyal belediyecilik örneklerinden turizme her alanda onlarca projeyi söz verdiği gibi hayata geçirdiğini kaydeden Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, 30 yılda yapılmayan hizmeti 7 yıl süresince Mudanyalılarla buluşturduklarını belirterek, “2021 yılı ektiğimiz tohumların meyvelerini toplama zamanıdır. 2021 Mudanya yılı olacak” dedi.
#BursaAntalya'da, Yorgun Herakles, Elmalı sikkeleri, Herakles lahdi gibi paha biçilmez binlerce tarihi eser barındıran Antalya Müzesi, Atatürk Evi, Karain Mağarası, Aspendos, Perge, Etnografya ve Mevlevihane müzelerinin kamera, hırsız ve yangın alarm sistemlerindeki arızaların, güvenlik sistemi firması tarafından giderilmediği ileri sürüldü. Müze ve ören yerlerinde büyük güvenlik açığı oluştuğu, tarihi eserlerin risk altında olduğu kaydedildi.
#Antalya