Güncelleme Tarihi:
POLİMA Urla, Dr. Levent Köstem ve eşi Güler Köstem’in hayallerini gerçeğe dönüştürdüğü Urla’daki çiftlikleri Köstem Çiftliği’nin bünyesinde bir restoran. Açık mutfaklı, mutfağın arkasında et kesim, sebze kesim odası, ekmek odası ve buzhanesi olan restoranın bu düzeni Türkiye ve Avrupa’daki benzerlerinden ayrılıyor. Dünyanın en büyük zeytinyağı müzesi Köstem Zeytinyağı Müzesi’nin kurulmasında Levent Köstem’in en büyük yardımcısı ve destekçisi olan emekli biyoloji öğretmeni Güler Köstem, restoran ve müze hakkında bilgiler verdi. Anadolu’da birçok yerde çalışıp emekli olduktan sonra Kekliktepe’de zeytincilik yaptıklarını belirten Köstem, “Sonra çiftliği kurduk, ağaçları diktik. Zeytinle ilgili kurslara gittim. İlk 11 bin ağaç diktik. Levent çalıştığı için zeytin toplamak, sıkma, satmak tüm süreçlerin içindeydim. Baktık yurt dışında hiç Anadolu’dan söz eden yok. Aslında Anadolu zeytinin anavatanı ilk çıktığı yer Anadolu. Bunu biraz duyuralım dedik ve müzeyi kurduk” dedi.
AÇIK MUTFAK SİSTEMİ
Günden güne büyüyen müzede 2020 yılında açılan ve ‘Tükettiğinden Fazlasını Üret’ mantığıyla kurulan Polima Restoran’ı anlatan Köstem, “Mutfakta kullanılan tüm meyve ve sebzelerimiz çiftliğimizde yetiştirdiğimiz organik ürünler. Ayrıca yine çiftliğimizde, menümüzde sunduğumuz Amerikan ve Pekin ördeklerini de kendimiz yetiştiriyoruz. Menüde zeytinyağlılar, salatalar, pizzalar ve birçok lezzetimiz var. Müşteri ne yediğini, nasıl yapıldığını da rahatlıkla görebiliyor. Restoran bahçe ve kapalı alandan oluşuyor. Aynı anda 500 misafiri ağırlayacak kapasiteye sahip. Üst katlarda özel yemek salonları mevcut” diye konuştu. Öte yandan müzenin bulunduğu alanda kafeterya, şarap tadım odaları bulunuyor. Organik zeytinyağı satış yerleri var. Köstem ayrıca, müzenin arkasındaki binada butik otel inşaatına başladıklarını, butik otelin 8 odayla hizmet vereceğini kaydetti.
Zeytinyağımız
farklı çünkü...
GÜLER Köstem, ürettikleri yağın diğerlerinden farkını anlattı. Köstem, “Kaliteli ve kusursuz zeytinyağı üretebilmek, büyük bir adanmışlığı da beraberinde getiriyor. Zeytinleri elle topluyor ve en geç 4 saat sonra da sıkıma geçiyoruz. Sıkım tamamlandıktan sonra yağın hava ile temasını keserek, sağlığımız açsından son derece yararlı fenolik bileşenlerin en üst düzeyde korunmasını sağlıyoruz. Zeytinyağımızı, Köstem Zeytinyağı Müzesi’nde kurduğumuz modern fabrikamızda, özel olarak üretiyoruz” dedi.
Müze hakkında
2002 yılında zeytinyağı müzesi kurma fikriyle yola çıkan Dr. Levent Köstem, Ege’yi köy köy gezerek zeytin ezme taşlarını, eski zeytinyağı fabrikalarını toplamış. 2017’de açılan müzede, antik çağlardan beri süregelen tüm zeytinyağı elde etme teknolojileri sergileniyor. Modern zeytinyağı fabrikası, depo ve laboratuarların da içinde bulunduğu müzede çocuklara eğitim de veriliyor. Köstem Zeytinyağı Müzesi, aynı zamanda “Engelsiz Müze” kapsamında bulunuyor.