14 Kasım Dünya Diyabet Günü... Diyabet kontrol altına alınmazsa kişinin yaşam kalitesini bozan, ömrünü kısaltan, zor bir hastalık. Hem çocuklarda hem yetişkinlerde ortaya çıkabilen bu hastalığın mevcut ve yeni tedavi yöntemlerini kendisi de tip 1 diyabetli olan Prof. Dr. Oğuzhan Deyneli anlattı: “Ne yazık ki atsan atılmıyor, satsan satılmıyor, diyabetle arkadaş olarak yaşamı sürdürmek durumundayız.”
#Necla BayraktarSakarya'nın Sapanca ilçesinde fazla kilolarından kurtulmak için mide ameliyatı olduktan 12 gün sonra yaşamını yitiren stajyer avukat Selin Selem’in (23) hukuk mücadelesi başlatan babası Burhan Selem, Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Komisyonu Başkanlığı'na 'kişiye özel bir diyet ve egzersiz programı uygulamak yerine cerrahi müdahalenin pratik ve hızlı bir şekilde kilo verme yolu olarak görüldüğü, operasyonların yeterince denetlenmediğini, trajik sonuçların ortaya çıktığını' belirterek, konunun incelenmesi yönünde dilekçe verdi.
#SakaryaDiyabet (şeker hastalığı) ve obezite (şişmanlık) insan sağlığını ve dolayısıyla toplumları olumsuz etkileyen sağlık sorunlarının başında gelmektedir. Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye’de 2000 yılında yaklaşık 3 milyon olan diyabetli sayısının 2030 yılında 6,5 milyona ulaşacağını tahmin etmiş, ancak 2030 yılı için tahmin edilen bu rakam 2014 yılında aşılmış ve ülkemizdeki diyabetli sayısı 7 milyonun üstüne çıkmıştır. Yapılan çalışmalar ülkemizdeki her üç yetişkinden ikisinin kilolu veya obez olduğunu ortaya koymuştur.
#Şeker HastalığıHer yıl 20 Ekim, osteoporoz farkındalığını artırmak amacıyla “Dünya Osteoporoz Günü” olarak kutlanıyor. Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği de bu kapsamda, bu tarihte ve yakın günlerde farkındalığı artırmak üzere halka yönelik bilgilendirme etkinlikleri düzenliyor. Siz de risk grubunda iseniz, değerlendirme ve gerektiğinde tedavi için geç kalmayın!
#OstreoporozHamileliğin ilk 5 – 6. aylarında ortaya çıkan ve doğum sonrası sıklıkla ortadan kalkan gebelik diyabeti, genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak sık görülen bir durumdur. Yapılan testler ile tanısı konulan gebelik diyabetinde anne adayları, doğumdan sonraki süreçte de Tip 2 diyabet hastası olabilir ya da ikinci gebeliklerinde de aynı sorunu yaşayabilirler.
#Hamilelikte DiyabetSağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu 'diyabetle kaliteli yaşam' projesini tanıttı. Bakan Müezzinoğlu: "Diyabetle birlikte sağlıklı ve kaliteli bir yaşamın gereklerini yapmalıyız. Bunu yalnız hastadan bekliyorsak o doğru olmaz. Zaten hastamız o kadar sağlık bilincinde olsa, okur-yazarlığı olsaydı hastalarımızın yüzde 50'si yakalanmayacaktı" dedi.
#DiyabetTürk Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Yeşim Erbil’in verdiği rakamlar şoke edici. 2012 yılında 850, 2013’te 3 bin, 2014’te ise 6 bin kişi SGK’nın karşıladığı obezite ameliyatı oldu. 2015’te bu rakamın 10 bine yaklaşması bekleniyor. Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Başkanı Sait Gönen, obezite ameliyatları için “Çığrından çıktı” dedi.
#ZayıflamaTürk Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Yeşim Erbil’in verdiği rakamlar şoke edici. 2012 yılında 850, 2013’te 3 bin, 2014’te ise 6 bin kişi SGK’nın karşıladığı obezite ameliyatı oldu. Erbil’e göre 2015’te bu rakamın 10 bine yaklaşması bekleniyor. Prof. Dr. Sait Gönen de obezite ameliyatları için “Çığırından çıktı” diyor.
Türkiye’de guatr (tiroid bezi büyümesi) azalırken, tiroid kanserleride artış gözleniyor. Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Tiroid Çalışma Gurubu Başkanı Prof. Dr. Murat Faik Erdoğan, “Bu artışın nedeni çok iyi bilinmiyor. Gerçek artışın yanında, tetkiklerdeki artış da yakalatıyor” dedi. Prof. Dr. Erdoğan, Tiroid Haftası nedeniyle sorularımızı yanıtladı.
#TiroidKalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, "Ben doğal karbonhidrat veriyorum, bunun farkında değiller veya görmezden geliyorlar. Bir gebenin karbonhidrata ihtiyacı var diyorlar, tabii ki var. Ama sizin yüklediğiniz şekere ihtiyacı yok. Bir kerede anneye yüklenen 100 gram şekerin plasentayı ve bebeği bozduğu biliniyor" dedi.
#Canan Karatay