Japon yazarlar ülkemizde çok fazla tanınmamaktadır. Ancak Japon yazarlara ve eserlerine ilgi duyan kişiler tarafından son zamanlarda oldukça fazla araştırılmaya başlanmıştır. En ünlü Japon yazarlar kimlerdir ve eserleri nelerdir? En ünlü Japon yazarların eserlerini ve merak edilenleri öğrenmek istiyorsanız tüm detayları sizler için derledik.
#EğitimTÜRK sinemasının ve magazin dünyasının 1980’li yıllardaki en önemli figürlerinden biriydi Ahu Tuğba. ABD’nin Miami kentindeki evinde 1 Eylül’de yaşamını yitirmesinin ve cenazesinin Türkiye’ye getirilip toprağa verilmesinin ardından yazılan yazılar biraz da yurtdışında yaşamasından kaynaklanan ihmal edilmişliğini, vefasızlığı hatırlattı.
#Ömer UluçHalen karla karşılaştığımız için fark edemesek de aslında bahar başladı. Tiyatrolar yeni oyunları, galeriler yeni sergileri, televizyonlar yeni dizileri, restoranlar yeni menüleriyle karşımızda. Pandemi kısıtlamaları da hafifletilmişken uzun bir aradan sonra kültür-sanatın ve şehrin tadını çıkarmak için alanında uzman isimlere ‘yeni sezonda kaçırmamamız gerekenler’i sorduk.
#MÜZİKİlk kadın şair Antik Çağda yaşamış olan Sappho'dur. Türkiye'de daha çok Sapfo adıyla bilinen şair, M.Ö. 615 yılında Yunanistan'da doğdu. Lirik şiirler kaleme alan Sappho'nun yaklaşık 200 şiiri günümüze kadar ulaştı. Tıpkı ilk kadın şair gibi ilk kadın yazarın kim olduğu da birçok kişi tarafından merak ediliyor. Türk ve Dünya edebiyatında ilk kadın romancı kimdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İlk Kadın Yazar Kimdir?"Selvi Boylum Al Yazmalım", "Gün Olur Asra Bedel", "Cemile", "Cengiz Han'a Küsen Bulut" ve "Toprak Ana" adlı unutulmaz eserlere imza atan Kırgız edebiyatçı, yazar ve devlet adamı Cengiz Aytmatov, vefatının 13. yılında yad ediliyor.
#Cengiz AytmatovYerli edebiyatın yıldız isimleri Orhan Pamuk, Oya Baydar, Ahmet Ümit, Hakan Günday yeni kitaplarıyla geliyor. Dünyanın dört bir köşesinden usta kalemlerse son romanlarıyla Türkçe olarak karşımızda. Dilimize ilk kez çevrilen isimler de var, yerli ve yabancı çok iyi tanıdığımız yazarların kurmaca dışı metinleri de. 2021’de raflarımıza kurulacak kitaplara birlikte göz atalım...
#202139 yaşındaki Floransa Belediye Başkanı Matteo Renzi geçen şubatta ülkenin en genç başbakanı seçilince kent tüm dünyada ilgi odağı olmuştu. Renzi, geride, hızla yenilenen bir kent bıraktı. Toskana’nın başkentinde bir zamanlar kaderine terk edilen yapılar şimdi çağdaş sanat mekânları. Tarihi Mercato Centrale pazarının geçen baharda açılan yeni bölümü yerel lezzetlerin butik üreticilerine ayrıldı. Ultramodern yeni opera binası Maggio Musicale, Fiorentino Festivali’ne ev sahipliği yapıyor. Yeni açılan bar, butik ve restoranlara karşın kent ruhunu korumaya kararlı.
#SeyahatBütün dünyada çılgınlık halindeki Cosplay, yani fantastik karakterlerin kıyafetlerine bürünme eğlencesi Türkiye’yi de sardı. Prenses, korsan ya da Dalton... Artık hepsi demode. Türkiye’nin her yerinden Yıldız Teknik Üniversitesi’nin Davutpaşa kampüsünde biraraya gelen fantastikseverler günümüzde kıyafet balosunun ne anlam taşıdığını anlattı.
Jean-Christophe Grange’yi Ortaköy Four Seasons Otel’de heyecanla bekliyorum. Uçağı rötarlı. Nihayet geliyor, odasına dahi çıkmadan röportaja başlıyor. Ne de olsa eski gazeteci ve bir Fransız erkeği! Sekiz romanını da okumuştum. Kitapları gibi röportaj da bir solukta bitti ne yazık ki. Grange, Doğan Kitap’ın davetlisi olarak iki günlüğüne İstanbul’a gelmişti. Cuma günü Fransız Kültür Merkezi’nde edebiyat söyleşisi, cumartesi günü de Beylikdüzü TÜYAP Kitap Fuarı’nda hayranlarıyla buluşup kitaplarını imzalayacaktı
Bu kente her gidişimde bir başka yüzüyle tanışıyorum. Bu kez Amerika yolculuğunda yolum New York’a düşünce plansız programsız, avare avare dolaştım. En eski barlarında içki içtim, küçük odalarda doyumsuz müzikler dinledim. Krizin etkisiyle ucuzlayan yeni lezzet duraklarında damağımı şenlendirdim.