Paylaş
Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri satışa sunulan belgelere el koyarak incelenmek üzere Askeri Müze’ye gönderdi.
Tartışmayı alevlendiren ve operasyona neden olan müzayedenin 116’ncı lotunu oluşturan 147 adet belgeydi. 30 bin lira başlangıç fiyatıyla satışa çıkan belgelerde Kurtuluş Savaşı’nın dönüm noktasını oluşturan Sakarya Cephesi’ne ait yazışmalar yer alıyordu.
Müzayedenin içeriği açıklandıktan sonra sosyal medyada bu tür belgelerin satılmaması, devlet arşivlerinde bulunması gerektiğini savunanlar çıkmış hatta bu satışların yasaklanması gerektiğini söyleyerek şikâyet edenler olmuştu.
Şikâyeti değerlendiren Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri 147 adet belgeye el koyarak incelenmek üzere Askeri Müze’ye gönderdi.
Satışa sunulan dosya, Sakarya Savaşı’nda Selahattin Adil Paşa kumandasında olan 2. Grup’ta yer alan 9. Tümen’e bağlı 26. Alay’a ait 100’den fazla muhaberattan oluşuyor. Bunlardan bir kısmı 9. Tümen Komutanı Mehmet Sıtkı Bey’in Alay’a göndermiş olduğu emir ve direktiflerden, geri kalan kısmı da 26. Alay Komutanı Recep Bey’in kumanda ettiği taburlara yazdığı emirlerin yanında bu tabur ve birliklerden alaya gönderilen çeşitli rapor, durum tespiti ve istekleri içeriyor.
ÖNCEDEN MÜZEYE SORULMALIYDI
Bu tür tarihi belgelerin satışında izlenmesi gereken bir prosedür var. O da belgelerin satışa konmadan önce ilgili müzelerden ya da kültür müdürlüklerinden satışa uygun olup olmadığının onayının alınması. Belgeleri bir eskicide bulup tasnifleyerek müzayede kurumuna veren sahaf Bahtiyar İstekli, daha önce yaptığı açıklamada zamanında orada görev yapmış olan subaydan çıkma, kişiye özel bu belgelerde herhangi bir arşiv veya kurum kaydının, damgasının bulunmadığını belirterek amacının belgelerin ilgilisine ulaşması olduğunu söylemişti.
İKİ MÜZE İKİ GURUR
En iyi 25 müzeden biri
OMM (Odunpazarı Modern Müze), ARTnews tarafından ‘Son 100 Yılın En İyi 25 Müze Binası’ arasında gösterildi. ‘Bir müzeyi muhteşem yapan nedir?’ sorusuyla yola çıkan ARTnews’un listesinde, mekânlarda sergilenen eserler kadar, mimari tasarımın da değerli bir sanat eserine dönüştüğü ve hatta bulunduğu yerin kültürel yapısını değiştiren müze binaları yer alıyor. Aralarında Fransa’dan Centre Pompidou ve Louvre, İspanya’dan Guggenheim Bilbao, İtalya’dan MAXXI gibi dünyanın önde gelen müzelerinin bulunduğu listede yer alan OMM binası, dünyaca ünlü Japon mimarlık ofisi Kengo Kuma and Associates’in (KKAA) imzasını taşıyor.
2019 yılında, Eskişehir’de kapılarını açan OMM, mimari tasarımıyla da büyük ilgi uyandırdı. Hem sanat hem mimari alanında, Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü, Avrupa Müzecilik Ödülleri ve İngiltere’de düzenlenen Museum and Heritage Awards dahil olmak üzere ulusal ve uluslararası pek çok ödüle layık görüldü.
İNŞAATI BİLE İLGİ ÇEKİYOR
GALATAPORT projesi içinde yer alan İstanbul Modern’in şimdiden yabancı basın ve yazarlar tarafından ilgi çekmesi ve heyecan uyandırması, sanat dünyasının yeni merkezlerinden biri olacağının da göstergesi.
Dünyanın en önemli mimari ve tasarım dergisi Domus, ünlü mimar Renzo Piano imzasını taşıyan İstanbul Modern’in yeni binasına yer verdi. Francesco Pasta’nın ‘Renzo Piano’nun İstanbul Modern’i nasıl görünecek?’ başlıklı yazısı, inşaatta sona gelinen yeni müzenin kentle olan bağını, konumunu ve özelliklerini anlatıyor.
Yazıda, müzenin, Renzo Piano’nun New York’taki Whitney Müzesi ve Santander’deki Centro Botín gibi son dönem çalışmalarında olduğu gibi minimalist, endüstriyel görünümüyle öne çıktığı belirtiliyor.
Müze binasının Cihangir’den ve bölgeye bakan parktan da net bir şekilde görüldüğünü belirten yazar, terastaki seyir platformundaki tüm çatıya yayılan su düzleminin İstanbul Boğazı ile görsel bir bütünlük oluşturduğunu aktarıyor.
Uluslararası Time Out dergisi de ‘2022’de yapılacak 22 en iyi ve yeni şey’ listesinde İstanbul Modern’in yeni binasına yer vermişti.
ÜÇ SİMİT FİYATINA FESTİVAL BİLETİ
İKSV, yıl boyunca düzenleyeceği festivallerde yer alan tüm öğrenci biletlerinin Eczacıbaşı Topluluğu desteği ile 10 TL’den satılacağını duyurdu. Yaklaşık 20 bin öğrenci biletine ek olarak festivallerde son dakika biletleri de bu yıl ilk defa öğrenciler için 10 TL’den satışa sunulacak. Gençler böylece üç simit parasına İstanbul’un en önemli sanat festivallerine katılabilecekler.
İKSV’NİN 50’NCİ YILI
Eczacıbaşı Topluluğu, bu desteği ile kurucu sponsoru olduğu İKSV’nin bu yıl düzenleyeceği 50’nci yıl özel etkinliklerinde, İstanbul Film Festivali, İstanbul Müzik Festivali, İstanbul Caz Festivali, İstanbul Tiyatro Festivali, Filmekimi, Gezgin Salon ve Salon İKSV’de öğrencilerin unutamayacakları deneyimler yaşamalarına vesile olacak.
Paylaş