Yağmur çocuklar, gönüllü kadınlarla yağdı

Haberin Devamı

BİRÇOK yardım organizasyonu, balosu ve yemeğinde amaç para toplayıp destek vermektir. Ama ilk kez Ayşe Akın’ın başkanlığındaki Kadın Meclis Üyeleri Derneği’nin (KAMED) düzenlediği Yağmur Çocuklar Beceri Şöleni’nde hem yağmur çocuklar, hem de birçok gönüllü kadın bir araya geldi ve günlerce çalışarak çok anlamlı bir gösteri çıkardılar ortaya. Amaç hem parasal destek sağlamak, hem de farklı derecelerdeki otistik çocuklarımızın sevgi ve sabırla eğitildiklerinde yapabileceklerini ortaya koymaktı. Bunda da son derece başarılı olundu. Gece, hem çocukların hem de gönüllü kadınlarımızın farklı farklı yeteneklerini çıkardı ortaya.
Bir iş kadınımız bir yağmur çocuğumuzla dans ederken, gazete genel yayın yönetmeni birlikte şarkı söyledi. Bir avukat kadın gönüllü ritm tutarken bir doktor koroda görev aldı. Ben ise törenin sunucusuydum. Daha önce de bu tip organizasyonlarda görev aldım ama bu gece, çocuklarımızı yeteneklerini ortaya koymaları için cesaretlendirdiğinden bence fark kazandı.
İzmirli kadınları böyle güzel bir amaç için bir araya getiren bu özel gecenin mimarlarını ve çocuklarımızın sabırlı eğitmenlerini gönülden tebrik etmek gerekli...

Haberin Devamı

Yağmur çocuklar, gönüllü kadınlarla yağdı

ELHAMRA’DAKİ DUVAR TABLOLARI KİME AİT?
İzmir’in önemli kazanımlarından Arkas Sanat Merkezi, önemli bir sanatsal boşluğu doldurdu. Dünya klasiklerinin yanısıra, şehirde pek rastlayamadığımız Türk resim sanatının önemli ressamlarına da yer veren ASM, şimdi de ünlü ressam Naci Kalmukoğlu’nun sergisini ağırlıyor.
Sergi öncesi Lucien Arkas ve Halilhan Dostal ile yaptığımız sohbet sırasında Dostal, Kalmukoğlu’nun duvar tablolarından bahsetti. Ressamın, İstiklal Caddesi’ndeki Yıldız, Kadıköy’deki Süreyya Paşa Sineması’nın yanısıra İzmir’deki Elhamra Sineması’nın duvarlarını da resmettiğini söyleyince çok ilgilendim.
Öyle ya, İzmir’in en önemli sembol yapılarından olan Elhamra’ya gittiğimizde o güzel duvar tablolarını görüyoruz, ama kaçımız kime ait olduğunu biliyoruz?
Halilhan Dostal’dan bu konuda detaylı bilgi istediğimde araştıracağını söyledi. Hatta birlikte Elhamra’ya giderek Devlet Opera ve Bale Müdürü Erdoğan Öztürk rehberliğinde salonu ve resimleri inceledik. Yaptığı araştırmanın sonuçlarını bana ulaştıran Dostal, Naci Kalmukov’un (o dönem henüz soyadı değişmemiş) 7 Ocak 1926’da açılan sinemanın salon duvarlarına dünyaca ünlü seyirlik oyunları gösteren dört büyük çalışma yaptığını doğruluyor. Sahneye doğru sol duvardaki eser, Japon No tiyatrosunu yansıtırken, yanındaki Moliere dönemi klasik Fransız Tiyatrosu, büyük olasılıkla da Comedie Francaise oyunlarından bir örnek... Diğer duvarda sahneye yakın olan bir Ortaoyunu topluluğunu gösterirken yanındaki İtalyan Halk Tiyatrosu olan Commedia Dell’arte’den bir örnek...
Kalmukoğlu’nun İzmir’de yaptığı çalışmalar bununla sınırlı değil. 1936 - 1949 yılları arasında dönem dönem fuar pavyonlarının dekor ve tezyin işlerini yaptığı da biliniyor.

Haberin Devamı

Yağmur çocuklar, gönüllü kadınlarla yağdı

NACİ KALMUKOĞLU BU KEZ ARKAS İLE İZMİR’DE
Esas adı Nikolai Kalmikoff olan ve 1917 Devrimi sonrası ülkemize göçen ve ‘Yitik Kuşağın Ressamları’ topluluğunun önemli temsilcilerinden kabul edilen Kalmukoğlu’nun, 13 adedi Lucien Arkas Koleksiyonu olmak üzere 100’ü aşkın yapıtını içeren ‘O, bir yıldızdı...’ başlıklı sergi, Halilhan Dostal’ın küratörlüğünde İzmir’e geldi. İzmir’e bu kadar önemli eserler kazandıran, Türk resim sanatı’nın en önemli ressamlarından Naci Kalmukoğlu’nun Arkas Sanat Merkezi’ndeki portreden çıplağa, natürmortdan tarihi olay ve şahsiyetlere, alegorik duvar çalışmalarından peyzajlarına kadar tüm temalarını bir araya getirmeye çalışan bugüne kadarki en kapsamlı retrospektif sergisiyi mutlaka gezmenizi öneriyorum.

Haberin Devamı

Yağmur çocuklar, gönüllü kadınlarla yağdı


İZMİR’DE YAZARLIK OKULU
Hani, daha önce işi yazarlık olmayan birileri kitap yazınca hemen burun kıvrılır. Toplumumuzda yaygın olan aşağıya çekme yöntemlerinden biri olan ‘Aa o da mı kitap yazdı? Herkes de yazar oldu canım’ söylemleriyle özgüven baltalanır. Oysa ülkemizde keşke hem okuyan, hem de yazan sayısı artsa... Yazı yazan herkes edebiyat ustası demek olmadığından, ne yazıldığı çok da önemli değil. Önemli olan kendini keşfetme, bunun sonucunda da kendinden olmayanları anlama yolunda en önemli yöntemlerden olan yazmayı öğrenmek ve uygulamak.
İşte İzmir’de bu yönde önemli bir adım atıldı. Daha önce ‘Yazarlar İzmir için Okuyor’ etkinliği düzenleyen Konak Belediyesi, bu kez İzmir’de Yazarlık Okulu açtı. İlk olarak İnci Aral’ı konuk eden Yazarlar Okulu her hafta Buket Uzuner, Gülşah Elikbank, Neslihan Acu, Hakan Günday ve Nermin Bezmen gibi önemli yazarları ağırlıyor. Türkan Saylan Kültür Merkezi’ndeki etkinliğe katılım yoğunmuş, bilginiz olsun...

Yazarın Tüm Yazıları