Diyabet tedavisi alanında hizmet vermek üzere 1923 yılında Danimarka’da kurulan Novo Nordisk, bugün dünya genelinde 41 bin çalışana sahip bir vakıf firması. Türkiye’de 300 çalışanıyla hizmet veren firma bu yıl En İyi İşyeri Ödülü ve kadın istihdamından dolayı Fırsat Eşitliği Sertifikası aldı. 1 yıl önce göreve geldiğinde şirkette aile kültürünü yaymak için çalışmalara başladığını söyleyen Novo Nordisk Türkiye Genel Müdürü Dr. Burak Cem sorularımızı yanıtladı.
#ÇalışanİK ve yönetim uygulamaları danışmanlık şirketi Aon Hewitt, 2016’nın En İyi İşyerleri’ni açıkladı. Türkiye’de bu yıl 10.’su yapılan En İyi İşyerleri (Aon Best Employers) araştırması kapsamında şirketler çalışan bağlılığı, liderlik, işveren markası ve performans kültürü kapsamında değerlendirildi. 170 şirketten 210 bin çalışanla yapılan araştırmaya göre 15 şirket “En İyi İşyeri Ödülleri”nin sahibi olurken 4 şirket de “Çalışan Bağlılığı Başarı Ödülleri”nin sahibi oldu.
#İşyeri18 bin iş yerinde 550 bin çalışana yemek çekleri/kartları, hediye kartları, temsil ve ağırlama ile akaryakıt harcama yönetimi hizmetleri sunan Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri AŞ, çalışanlarının yaşam kalitesini arttırmak için bir dizi yenilikler yaptı. Sonucunda 2 yıl içinde çalışan memnuniyet oranı yüzde 46’dan yüzde 81’e, cirosu da son 4 yılda iki katına çıktı. Geçen ay da Aon Global Best Employers araştırması kapsamında “Aon En İyi İşyeri” unvanını aldıklarını açıklayan Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme İK Direktörü Aylin Toper ile çalışan memnuniyeti için neler yaptıklarını konuştuk.
#SodexoKimilerine göre sadece bir trend kimilerine göre insan kaynaklarının yeni adı. Kimilerine göre sadece işe alım süreçlerinden ibaret, kimilerine göre yedekleme sistemlerinden. Bahsettiğimiz konu yetenek yönetimi. Hem şirketlerin üst yönetimlerinin hem de insan kaynaklarının en önemli gündem maddesi. Bunu 15-16 Şubat’ta yapılan İnsan Kaynakları Zirvesi’nde gördük. Zirve sırasında insan kaynakları profesyonellerine ve katılımcılara bir anket yaparak Hürriyet İK’da en çok görmeyi istedikleri haberleri sormuştuk. Bu mini anketimizde yetenek yönetimi konusu açık ara önde çıkmıştı. Biz de bu hafta kapak konumuzu onların istekleri doğrultusunda, bu çok önemli konuya, yetenek yönetimine ayırdık.
Alman ilaç şirketi Schering kadın çalışanları için yaptığı eşitlikçi uygulamalardan dolayı Avrupa Komisyonu'nun verdiği 'Cinsiyet Eşitliği Ödülü'ne layık görüldü. Dünyada 26 bin çalışanı bulunan şirket, kadın yönetici kadrolarının artırılmasını teşvik etmesi, fırsat eşitliğine verdiği önem, iş ve aile hayatının birlikte yürütülmesi için şirket kararı alması gibi nedenlerle ödülü aldı.<br>
Bireylerin kendini özgürce ifade edebildiği ve ‘olduğum gibi’ dediği bir çalışma ortamı yaratmak için çeşitli projelere yürüttüklerini söyleyen Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Nazlı Tlabar Güler, “İyi bir işveren olmanın en önemli anahtarı, çalışanlarımızın katılımını sağlamak, onlara seslerini duyurabilecekleri platformlar sunmak ve en önemlisi, her bireyin bu yolculukta kendini değerli hissetmesini sağlamaktır” dedi.
#VodafoneOrtalama günlük kazancı en yüksek olduğu sektör 3.699 lira ile havayolu taşımacılığı. İkinci sırayı ise 3.444 lira ile petrol ve doğal gaz sektörü alıyor. İstihdamın yüksek olduğu inşaat, ticaret sektörlerinde ise ortalama ücretler günlük 800 liralarda. İllere göre bakıldığında ise en yüksek ücretin ödendiği il Kocaeli.
#Hürriyet İKAdalet Bakanı Yılmaz Tunç’a, otel, lokanta, kamu kuruluşlarından yemek artıklarının, marketlerden ise raf ömrü yaklaşıp atılacak gıda maddelerinin toplanıp, sokak hayvanları için mama üretilmesi konusunda ne düşündüğünü sordum. Bakan Tunç, “Sıfır atık projesi ile de çok uyumlu bir proje” diyerek Tarım Bakanı ile görüşeceğini söyledi.
#Hayvanları Koruma Kanunu‘Bir şirketi en iyi çalışanı anlatır’ dedik, sözü onlara verdik...Sodexo Avantaj’dan bir HR-tech markasına dönüşen Pluxee’nin dört çalışanı; iş ortamını, ne umduğunu-ne bulduğunu, bir günlük mesaisini anlattı. Yaptığımız röportajlarda şirketteki güçlü iletişim, işbirliği kültürünün günlük mesaiye yansıması, yan haklara verilen önem gibi başlıklar öne çıkarken ana duygunun güven ve değer görmek olduğunu gördük.
#Hürriyet İKHem yönetmen hem yapımcı olarak Türk sinema tarihinin önemli isimlerinden biri Ömer Vargı. Aynı zamanda reklam sektörünün de öne çıkan bir karakteri. Geçen hafta Şeyda Taluk’la hazırladıkları ‘Bu Filmde Ben de Vardım’ adlı kitabı çıktı. Kitap vesilesiyle buluştuk, çocukluğunu, ‘Endişe’den ‘Eşkıya’ya, ‘Kabadayı’dan ‘Her Şey Çok Güzel Olacak’a kariyerinde öne çıkan filmleri konuştuk.
#Necla BayraktarAraştırmalar bugünkü çalışanların 15 yıl öncekilerden yüzde 40 daha stresli olduğunu gösteriyor. Uzmanlara göre insanlık, pandemi öncesi mental durumunu yakalayabilmiş değil. Bu durum şirketlerin de sağlığını bozdu. PwC’nin araştırması ise ‘kendini iyi hissetmeme’ durumunun en çok Z kuşağı ve kadın çalışanları etkilediğini gösteriyor. Peki şirketler ne yapıyor? Üç yıl öncesine göre mental sağlığa yatırım yüzde 300 artmış durumda. Fortune 500’ün yüzde 80’i ruh sağlığına yatırım yapıyor. Çünkü kendini daha iyi hisseden çalışanın verimi en az yüzde 15 artıyor. Ruh sağlığı sorunları dünyada 12 milyar saatlik iş kaybına neden oluyor. İş dünyasında ruh sağlığını masaya yatırdık...
#ÇalışanMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, okullarda kayıt ücreti alınıyor tartışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Tekin, "Kayıt ücreti alınıyor ifadesi öğretmen, idareci arkadaşlarımızı zan altında bırakabilecek ciddi itham. Çünkü kayıt yaptıracakları okul mekanizması yok. Hal böyle iken kayıt ücreti isteniyor denmesi biraz abes açıkçası. Bunu kabul etmiyorum. Bunu okuldaki idarecilerimize karşı itibar sarsıcı bir söylem olarak değerlendiriyorum" dedi.
#Yusuf TekinUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Evrensel Posta Birliği Bölgesel Strateji Forumu’nda konuştu. Bakan Uraloğlu "Mazisi Evrensel Posta Birliği’nden 34 yıl öncesine dayanan posta ve telgraf teşkilatımız; birliğin kurucu üyelerinden biri olarak her dönemde yakın iş birliği içerisinde olmuştur” dedi.
#Abdulkadir UraloğluMetropolCard Uluslararası Yatırım Koordinatörü Duygu Görmüş, “Kurumumuz, fiziksel kart kullanımı yerine dijital ödeme yöntemlerinin tercih edilmesiyle işlem başına karbon ayak izini yüzde 10 oranında azaltmayı başardı. Satış ekibimiz araçlarını elektrikli araçlarla yeniledik. Sıfır atık yönetimi için gerekli tüm aşamaları tamamladık. 2050 yılındaki en büyük hedefimiz tüm MetropolCard ekosistemimizi karbon-nötr hale getirmek” dedi.
#MetropolcardŞirketlerin yaşadıkları çevrenin sorunlarını dert ederek çözüm geliştirme sorumluluğu arttı. Hayırseverlikten sürdürülebilir iş modeline evrilen bir yapı var. Bu öyle birkaç yılda atlanılan bir çıta değil, uzun yılların deneyimleriyle yaşanılan ‘toplam felsefe değişimi’. Gezegeni korumak, dezavantajlı bütün gruplara eşit yaklaşmak, kaynakların eşit dağılımı gibi başlıklar, özellikle ‘anlam arayışı’nı kariyer tercihleriyle harmanlayan Z kuşağını elde tutmak için de elzem hale geldi. Bu nedenle kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) projeleri şirketlerin bağışıklık sistemlerinde eskiden minik bir vitamin etkisi yaparken artık başlı başına bir organ görevi görüyor. Araştırmalar çalışanıyla birlikte dertlenen ve çözüm geliştiren şirketlerde sadakat sorununun azaldığını ortaya koyuyor.
#KSS