<B> Hanife BAŞ</B>
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2003 19:29
Alman ilaç şirketi Schering kadın çalışanları için yaptığı eşitlikçi uygulamalardan dolayı Avrupa Komisyonu'nun verdiği 'Cinsiyet Eşitliği Ödülü'ne layık görüldü. Dünyada 26 bin çalışanı bulunan şirket, kadın yönetici kadrolarının artırılmasını teşvik etmesi, fırsat eşitliğine verdiği önem, iş ve aile hayatının birlikte yürütülmesi için şirket kararı alması gibi nedenlerle ödülü aldı.
Farklı din, dil, ırk, etnik köken, kültür ve cinsiyetten insanların aynı örgüt içinde var olabilmesi, sinerji yaratabilmesi, farklılıkların inkar edilmeden uyum içinde var olabilmeleri... Kısaca farklılıkların yönetimi.
Küreselleşmeyle ortaya çıkan rekabet, yetenek avını hızlandırıyor. Bu nedenle farklı insanların bir arada çalışmaları gerekiyor. Birçok ülke, yetenekli insanları çekmek için göç politikalarını değiştiriyor.
Cinsiyet ayırımı sanayi devriminden bu yana çözülmeye çalışılan en önemli sorunlardan biri. Devletler yasalarda eşitliği sağlasalar da, şirketler uygulamada, yazılı olmayan yasaları uyguluyor. İşe giriş, terfi, ücret artışı, eşit işe eşit ücret, evlilik, hamilelik vb. konularda kadınlar haksızlıklara maruz kalıyor.
Bazı uluslararası şirketler, 'özel uygulamalarla' cinsiyet ayrımına karşı mücadele ediyor. Alman ilaç firması Schering AG bunlardan biri. Şirket bu konuda yaptığı çalışmalarla, bu yıl mart ayında, 'işyerinde cinsiyet eşitliği' konusunda ödül aldı.
'Cinsiyet Eşitliği Ödülü', Avrupa'da çalışan memnuniyetinin en yüksek olduğu 100 şirketin belirlendiği, Brüksel'de yapılan '2003 yılının en iyi işyerleri araştırması' kapsamında verildi.
ÖZEL ÇABA GÖSTERDİSchering, kadın yönetici kadrolarının artırılmasının teşvik edilmesi, eğitim programları, her iki cins için fırsat eşitliği yaratması gibi nedenlerle bu ödüle layık görüldü. Ödül, kadınların kişisel ve mesleki alanlarda ilerlemelerini destekleyen, maaş eşitsizliklerini azaltmak için çaba gösteren firmalara veriliyor.
1851'de Berlin'de kurulan Schering'in bütün dünyada 26 bin çalışanı bulunuyor. Çalışanların yüzde 40'ı kadın, yüzde 60'ı erkek. Şirketteki kadın yöneticilerin oranı yüzde 14.5.
Şirket Türkiye'de 1988'den beri Schering Alman İlaç ismiyle faaliyet gösteriyor. Çalışan sayısı 59. Diğer ülkelerdeki cinsiyet eşitliği kuralları Türkiye'de de uygulanıyor.
Schering Alman İlaç Genel Müdürü Günter Schindler, jürinin Schering'i yıllardır cinsiyet eşitliğine verdiği önem ve fırsat eşitliği alanında uyguladığı değerlerin genişliği nedeniyle ödüle layık gördüğünü belirtiyor.
Avrupa Komisyonu tarafından düzenlenen yarışmayla yenilikçi ve ilerici işyerlerine dikkat çekilmesinin hedeflendiğini ifade ediyor:
‘‘Bu yarışmayla Avrupa'daki işyerlerinin standartlarının yükselmesine katkıda bulunulması amaçlanıyor. Firmalar pazar payı ve kárlılıklarının değil, çalışan memnuniyetinin yüksek olduğu, en iyi işyeri olmak için yarışıyorlar.‘‘
OBJEKTİF KRİTERLER
Schindler, 'Cinsiyet Eşitliği Ödülü'nün ekonomik hayatın içinde kadın ve erkek eşitliğini desteklemeyi amaçladığını vurguluyor. Cinsiyet eşitliği yönündeki çabalarının değerli bir ödüle layık görülmesinin tüm çalışanları için gurur verici olduğuna değiniyor: ‘‘Çalışanlarımızın kişisel gelişimlerine dönük eğitim programları uyguluyoruz. Kadın erkek ayrımı yapılmadan pozisyonun gereklerine göre
seçim yapılıyor. Objektif kriterlere verdiğimiz değer işyerinde ayrımcılığı engelleyen en önemli faktör.‘‘
Schering yönetim kurulunun insan kaynaklarından sorumlu üyesi Dr. Jörg Spiekerkötter, cinsiyet eşitliği konusunda Avrupa ödülünü kazanmanın şirket politikalarının doğruluğunu gösterdiğinin altını çiziyor:
‘‘Çalışanlarımızı, işyerinde potansiyellerinin farkına varabilmeleri için cesaretlendiriyoruz. Profesyonel ve özel yaşamlarını uyumlu hale getirmeleri için onları destekliyoruz. Eşit fırsatlar sunarak farklılıklarını ve çeşitliliklerini ortaya koymalarını sağlıyoruz.‘‘
Schering Alman İlaç Satış ve Pazarlama Direktörü Şinasi Yörük, şirketlerinde kadın nüfusunun en fazla olduğu bölümün satış ve pazarlama olduğunu belirtiyor: ‘‘Her düzeydeki eleman seçiminde başarı yönelimi yüksek olan insanların, kadın erkek ayrımı yapılmaksızın firmaya katılmasını sağlıyoruz. Çünkü başarı yönelimi yüksek olanlar, dışarıdan zorlama olmadan üzerlerine düşenin en iyisini yapmak için sürekli çaba gösterirler.‘‘
Cinsiyet Eşitliği
Ödülü nasıl alınıyor?Avrupa Komisyonu her yıl 'o yılın en iyi işyerleri araştırması'nı yapıyor. Listede 100 şirket yer alıyor. Cinsiyet Eşitliği Ödülü, bu araştırma kapsamında veriliyor. Yarışmaya 15 AB üyesi ülkeden firmalar katılıyor. En iyi 100 işyerinin seçildiği yarışmada 'Cinsiyet Eşitliği, Yaşamboyu Öğrenme ve Çeşitlilik' konularında üç özel ödül veriliyor. Bu ödüllere layık olan firmalar binden fazla katılımcı şirket tarafından belirleniyor. Bu yılki 'Cinsiyet Eşitliği Ödülü'nü Schering AG aldı.