Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2012 10:37
CEVA Lojistik’in İK başkan yardımcılığına getirilen Nihat Çukurkaya, 170 ülkedeki en iyi uygulamaları bulup, geliştirecek.
Türkiye’de 4.500 çalışanı olan CEVA Lojistik’in Orta Asya ve Balkanlardan sorumlu İK Direktörü Nihat Çukurkaya, Türkiye’de yürürttüğü başarılı uygulamalarından dolayı aralık ayında CEVA Lojistik Global İnsan Kaynakları Stratejileri Başkan Yardımcısı olarak atandı. Böylece CEVA Lojistik’in tüm dünyadaki insan kaynakları süreçlerinden sorumlu oldu. Yeni atamasıyla 170 bölgeden sorumlu olan Çukurkaya’nın görevi, dünyadaki en iyi uygulamaları inceledikten sonra önümüzdeki 3 yıllık stratejiler çerçevesinde CEVA’nın en beğenilen şirket seçilmesini sağlamak, bunun için doğru insan kaynakları uygulamalarını bulmak, geliştirmek. Çukurkaya, bu görevin kendisine verilmesinin en büyük sebebinin son 5 yıldaki başarı hikayaleri olduğunu söylüyor. Peki bu son 5 yılda neler oldu? CEVA, 2007 yılında İnsana Yatırım Yapan Şirket sertifikasını aldı. 2008’de ve 2009’da Hewitt Associates tarafından düzenlenen Türkiye’nin En İyi İş Yerleri Araştırması’nda birincilik, 2010’da ikincilik aldı. Yine Hewitt Associates’in 2008/2009 En İyi İşyerleri araştırmasında, Orta ve Doğu Avrupa’nın En İyi İşyeri ödülünü aldı. Çalışan memnuniyetinin yüzde 98 olduğu bir şirket olduklarını belirten Çukurkaya, yüzde 85’i mavi yaka olan bir organizasyonda bunun büyük bir başarı olduğunu söylüyor.
Tüm İK projelerini inceliyorlar
En iyi insan kaynakları uygulamalarını bulmak için dünyada 170 ülkede İK direktörü ile çalıştığını belirten Çukurkaya, ilk 60 günde CEVA içerisindeki mevcut insan kaynakları süreçlerini incelediğini söylüyor. Ayrıca Türkiye’deki başarılı İK uygulamalarının globalde nasıl uygulanabileceğine bakmışlar. Bunun için de bir İK Konseyi oluşturulmuş. 4 coğrafyadan (Amerika, Uzakdoğu, Kuzey Avrupa, Güney Avrupa) 10 insan kaynakları profesyoneli alınmış. 3 yıl boyunca çalışacak olan bu konseyle CEVA’nın dünyadaki İK uygulamaları inceleyip geliştiriyor, en iyi uygulamalara karar verip doğru zamanlarda doğru uygulamaları hayata geçirmeyi hedefliyorlar. Konseyin başkanlığını da Çukurkaya yapıyor. Konseyde önce neleri iyi yaptıklarını tespit etmeye çalıştıklarını ifade eden Çukurkaya, mavi yakalıların belirli organizasyonlarda performanslarının ölçülmediğini anladıklarını söylüyor. Performans odaklı bir şirket olduklarını ve bunun çok önemli olduğunu belirten Çukurkaya, şu sıralar mavi yaka için bütün dünyadaki performans kriterlerini belirlediklerini ve pilot uygulamalarla hayata geçirdiklerini söylüyor: “İngiltere, Almanya ve Amerika’da uyguluyoruz. Bu 3 ülkedeki uygulamalar 2012’de, bütün dünyada 2013’te mavi yakalı performans değerlendirme süreçleri olarak uygulamaya geçecek.”
Türkiye’deki uygulama örnek oldu
Türkiye’de uygulanan CEVAAİLEM projesi, iyi uygulamalardan biri. O nedenle başka ülkelere de örnek olmuş. İlk aşamada Kuzey Avrupa Bölgesi’nde Şubat ayı itibari ile uygulamaya alınmış, Nisan ayında Amerika kıtası ve Eylül ayında da Uzakdoğu coğrafyasında uygulanmak üzere alt yapı çalışmaları başlatılmış. CEVAAİLEM uygulamasının amacı çalışanların hem iyi hem de zor günlerinde yanlarında olmak, düğünde, doğumda çiçek göndermek... Çukurkaya başka bir ülkedeki insan kaynaklarından biri doğum yaptığında da Türkiye’den çiçek gönderdiklerini söylüyor.
Sadece iyi, güzel günler olmuyor. CEVA, hayatını kaybeden çalışanları olduğunda onların ailelerine de sahip çıkıyor. Böyle bir durum yaşandığında çalışanın eşine, o çalışan şirkette işe devam ediyormuş gibi maaş ödemeye devam ediliyor. Çocukları varsa 18 yaşına gelene kadar burs veriliyor. Şu anda 7 çalışanın çocuklarını okutuyorlar. Aralarında evlendirdikleri bile var. Hatta şimdi de işe almayı düşünüyorlar. Çukurkaya: “Umarım böyle şeyler yaşamayız ama yaşarsak da çalışanlarımız biliyor ki şirket çocuklarına ve ailelerine sahip çıkacak. Biz bu uygulamayı anlattığımızda çok şaşırdılar. Şu anda pilot olarak İtalya ve İspanya’da uygulanıyor.”
Daha çok engelli istihdam edecekler
Konseyle diğer ülkelerdeki İK projelerini araştırırken Amerika’da uygulanan farkılıkların yönetimi projesi dikkatlerini çekmiş. Her ülke için bir farklılık şampiyonu seçmişler. Bu kişiler fikirleri geliştirip her ülkenin kendi dinamiği çerçevesinde çalışmalar yapıyor. Türkiye’de de engelli istihdamı üzerinde çalışılıyor. Engelli kişilerin topluma, iş hayatına kazandırılması üzerine bir proje yaptıklarını belirten Çukurkaya, yasal gereklilik 20 engellinin işe alınmasını zorunlu tutuyorsa, daha fazlasını yapmak istediklerini, 40 kişiye değişik operasyonlarda ulaşıp şirkete kazandırmayı hedeflediklerini söylüyor: “Diyelim IT departmanında işe girmiş bir arkadaş, eleman, uzman, sorumlu şef, müdür yardımcısı, sonunda da müdüre kadar yükselsin. Kariyer planları çizilsin. CEVA Akademi bünyesinde onlara daha fazla eğitim vererek yetkinliklerini çeşitlendirmek istiyoruz. 2013 sonunda en iyi uygulama seçilmesini umuyoruz.”
Maddi değil manevi ödüllendirme
Performans konusunda İngiltere’den ve Almanya’dan çok şey öğrendiklerini belirten Çukurkaya maddi anlamda ödüllendirilmenin çalışanda bir doygunluğa ulaştığını, artık manevi anlamda tatmin olma istekleri olduğunu belirtiyor. İngiltere’de yapılan uygulamada performansından memnun olunan çalışan topluluk içerisinde yapılan bir parti ile ödüllendiriliyor. Veya bir plaket veriliyor, adına bir STK’ya bağış yapılıyor, ağaç diktiriliyor, çocukları varsa onlarla ilgili sosyal aktiviteler düzenleniyor. Manevi desteğin çalışanın motivasyonunu artırdığını ve bireysel anlamda rekabeti daha çok pozitif yönde etkilediğini belirten Çukurkaya, İngiltere’de CEO’nun mavi yakalıya bir mektup yazarak başarısını tebrik ettiğini söylüyor. Türkiye’de de bu tür uygulamalar için çalışmalar yapmaya başlıyorlar.