Genellikle biyografik özellikler taşıyan hapishane filmleri, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de severek izleniyor. Sadece hapishanede geçen ve bu yönüyle 'tek mekan' olan filmler dram filmlerinin bir alt türüdür. Aksiyon ve gerilimi harmanlayan hapishaneden kaçış temalı filmler ise gişede daha büyük başarı elde ediyor. Tüm zamanların en çok izlenen 10 hapishane filmini sizler için hazırladık.
#En İyi Hapishane FilmleriHollywood’da son yılların yükselen yıldızı olan Emma Stone genç yaşına rağmen kariyer yolculuğunda basamakları hızlı ve büyük bir başarıyla tırmandı. Daha 35 yaşında olmasına rağmen iki kez En İyi Kadın Oyuncu Oscar’ını kucaklayan Stone şimdiden heykelciğe üçüncü kez uzanmak için kollarını sıvadı.
#Emma StoneÖdüllü gazeteci ve belgeselci Brent Renaud, Rusya tarafından açılan ateş sonucu boynundan vurularak yaşamını yitirdi. Renaud'un hayatının kan donduran son anlarını olay yerindeki gazeteciler dünyaya anlattı. Peki Renaud ne için Ukrayna'daydı, hayatını neye adamıştı? Onu da meslektaşlarından dinleyelim...
#Brent Renaud‘Gece Kuşu’, kanal yöneticisi tarafından miadının dolduğuna eleştiriler alan popüler bir şov programının sunucusu Katherine Newbury’nin, ayakta kalma mücadelesini ekibine katılan genç bir Hintli kadın yazar üzerinden anlatıyor. Emma Thompson ve Mindy Kaling’in sürüklediği film, yer yer Hollywood’vari formüllere sırtını dayasa da bazı bölümleri itibariyle başarılı bir komedi.
#Küçük Beyaz Yalanlar Devam EdiyorTürk sinemasının yaşayan en büyük aktörlerinden Kadir İnanır, 50. sanat yılını cuma günü seyircisiyle buluşacak ‘Kapı’ filmiyle kutluyor. Çözüm sürecinin akil adamlarından İnanır, barış için çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor ve ‘insan hakları savunucusu olarak hatırlanmak istiyorum’ diyor. Ölümden dönen ve o günden bu yana hiç röportaj vermeyen sanatçıyla buluştuk. Siyasetten yeni filmine, toplumun dinamiklerinden memleket sevgisine her şeyi konuştuk.
#Kadir İnanırİki uzaylı ırkın (‘Kree’ler ve ‘Skrull’lar) dünya sınırları dahilindeki üstünlük savaşı ve bu aşamada insan kökenlerini hatırlayan bir kahraman... ‘Captain Marvel’, Marvel evreninin öyküsü solo anlatılan ilk kadın süper kahramanı olarak huzurlarımızda. Film, büyük stüdyo işi bir aksiyon olmanın yanında 90’lara yaptığı referanslarla seyircisini nostaljik bir yolculuğa çıkarıyor.
#Michael Noer2015’te çekilen ve Meksikalı uyuşturucu kartellerine karşı verilen mücadeleyi anlatan, Denis Villeneuve imzalı ‘Sicario’nun devamı niteliğindeki ‘Sicario: Day of the Soldado’ huzurlarımızda. Yönetmen, kimi oyuncular, kameraman, müzisyen değişmiş ama bu film, kimi özellikleriyle ilk adımdan daha iyi.
#Bir Hint Fakirinin Olağanüstü Yolculuğu‘Han Solo: Bir Star Wars Hikâyesi’, serinin en ünlü karakterlerinden Han Solo’nun gençliğini, yakın arkadaşı Chewbacca’yla nasıl tanıştıklarını, gemileri ‘Millennium Falcon’a nasıl sahip olduklarını anlatıyor. Ana eksenine bir aşk hikâyesi oturtan filmde, orijinal karaktere hayat veren Harrison Ford’un gençliğinde Alden Ehrenreich’ı izliyoruz.
#Hilmi Cem İntepeGeçmişte Hıristiyan hacıların kutsal Canterbury’ye ulaşması hiç kolay değildi. 1174’te 2. Henry şehre kanayan çıplak ayaklarla girmişti. İsmindeki “canter” bu günlerden kalma ve atı eşgin sürmek anlamına geliyor. Günümüzde Londra’dan hızlı Javelin treniyle ulaşmak yaklaşık bir saat sürüyor. Manzaralı yolculuktan sonra sizi Roma’yı çağrıştıran yapılar, taş yollar, öyküler bekliyor.
#CanterburyVe King Kong bir kez daha huzurlarımızda. ‘Kong: Kafatası Adası’, öyküyü Vietnam Savaşı sonrasına taşırken Francis F. Coppola’nın ünlü klasiği ‘Kıyamet’e göndermelerde bulunuyor. Jordan Vogt-Roberts imzalı bu yeni versiyon, özellikle etkileyici bilgisayar efektleriyle dikkat çekiyor.
#Kong: Kafatası AdasıGerilim türünün bir alt türü olarak kabul edebileceğimiz psikolojik gerilim filmleri, sinemaseverleri diken üstünde tutarak her an şaşırtmaya çalışıyor. Sizler için izlemeye değer 7 psikolojik gerilim filmini bir araya getirdik.
#Gerilim Filmleri İzleUzaylı istilası sonrasında çıkan savaşta mahvolmuş bir dünyada, kıyamet sonrasını andıran bir atmosfer. Tom Cruise, dünyadaki son işleri bitirmekle görevli bir asker pilot rolünü üstleniyor. Ona eşlik eden iki güzel kadını Olga Kurylenko ve Andrea Riseborough canlandırıyor. Görselliği ve müzikleriyle etkileyici ama senaryo açısından sıradan bir seyir sunan Oblivion, Amerika’dan bir hafta önce Türk izleyicisiyle buluştu.
Komedinin, hicvin en güzeli kendini çakal sanan kaybedenlerden çıkar felsefesinin beyazperdedeki yansıması olan Çakallarla Dans vizyonda. Murat Şeker’in Şevket Çoruh, İlker Ayrık, Murat Akkyounlu ve Timur Acar’ı yeniden bir araya getirdiği filmde, çakallarımızın dürüst kalma mücadelesi sırasında başlarına gelenler var.
Mahşer Günü, bir patlama sonrasında bodrum katına sığınan sekiz kişinin yaşam mücadelesi üzerinden insanın içindeki canavarı anlatıyor. Birbirini tanımayan bu sekiz kişi giderek azalan su ve yiyecek stoğu karşısında kendi kanunlarının işlediği bir sistem oluşturuyorlar. Klostrofobik ve dehşet içeren sahnelerin olduğu film bu mikro topluluk üzerinden insanlığın kodlarını çözerken çarpıcı bir dil kullanıyor.
Ermenistan’ın başkenti Erivan’da, yıkıldım yıkılacağım diyen evlerin arasında bir müze. Dışarıdan son derece sıradan görünen iki katlı binanın içine girer girmez başlıyor şaşkınlığımız. Kimi zaman ürkütücü, kimi zaman irkiltici eserler arasında gezinirken şaşkınlık katsayısı her an biraz daha artıyor. Sergey Parajanov Müzesi, Paris, Londra veya New York’ta gördüğümüz birçok müzeden daha çarpıcıydı.
16. Nürnberg Türk-Alman Film Festivali, 17 Mart'ta start alacak. 11 gün sürecek festivalin ana bölümünü oluşturan uzun metrajlı film yarışmasına Türkiye ve Almanya dörder filmle katılacak. Değişik ülkelerden 50 filmin gösterileceği festivalde, iki de panel düzenlenecek.